E-Vize'ye başvuru yağdı

Sınır kapıları ve havaalanlarındaki kuyrukların önüne geçilmesi için hayata geçirilen e-Vize'ye ilgi büyük.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Ocak 2014 23:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
E-Vize'ye başvuru yağdı

Uygulamanın hizmete girdiği nisan 2013'te ilk başlarda haftada sadece 2 bine yakın e-Vize verilirken, artık günde ortalama 2 bin 609 e-Vize verilebiliyor.

Böylece turistik ve ticari amaçlı seyahatler için geçen yıl uygulamaya konulan e-Vize'ye 2013 yılında yapılan başvuru sayısı 833 bin 599 oldu.

Dışişleri Bakanlığı'ndan elde edinilen verilere göre, geçen yıl alınan 833 bin 599 e-Vize başvurusundan 712 bin 312'si, yani yaklaşık yüzde 85'i e-Vize olarak düzenlendi. İlk başlarda haftada 2 bine yakın e-Vize verilirken, daha sonra günde ortalama 2 bin 609 e-Vize sayısına ulaşıldı.

En çok vize düzenlenen ülkeler Irak, İngiltere, ABD, Norveç ve Hollanda olarak sıralandı. Aynı dönemde e-Vize kapsamında toplanan vize harcı ise 10 milyon 717 bin 700 dolar olarak gerçekleşti.

"Uygulamayı bu alanda yapılmış bir devrim olarak nitelendirebiliriz"

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Türkiye Gezginler Kulübü Genel Başkan Yardımcısı Selman Arınç, Türkiye'deki e-Vize uygulamasına benzer uygulamaların Avustralya, Bahreyn, Ermenistan, Güney Kore, Kamboçya, Montserrat, Myanmar, Singapur, Sri Lanka ve Vietnam'da da olduğunu söyledi.

e-Vize'nin örnek teşkil edebilecek bir uygulama olduğunu aktaran Arınç, kullanımının ve başvuru işlemlerinin de diğer ülkelerin sistemlerine göre daha basite indirgendiğini kaydetti.

Başarılı sonuçların gelmesiyle birlikte birçok ülkenin e-Vize'ye benzer bir sistem geliştireceğini düşündüğünü vurgulayan Arınç, uygulamanın bu alanda yapılmış bir devrim olarak nitelendirilebileceğini dile getirdi.

Konsoloslukların yükünün çok büyük oranda azaldığını vurgulayan Arınç, "Aynı zamanda ekonomik anlamda da katkı sağlıyor. Düşündüğümüzde tonlarca kağıt, toplanan belgelerin istiflenmesi, saklanması hepsinden de önemlisi çevreye, doğaya olan katkısı yadsınamaz" dedi.

Bu sistemin bütün ülkelerce uygulanmasının milyonlarca metreküp ağaç tasarrufu sağlayacağının altını çizen Arınç, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye bu konuda çağdaş ve dev bir adım atmıştır. Bu uygulama ülkeye gelen turist sayısında da ciddi bir artış getirecektir. E-vize uygulamasının nisan 2013'te yürürlüğe girdiğini düşünürsek, uygulamanın ilk defa başlaması nedeniyle 9 ay içinde alınan sonuç son derece başarılıdır. e-Vize uygulamasının giderek daha iyi tanıtılması ile birlikte, 2013 yılında tatbik edilen 712 bin 312 e-Vize rakamının, 2014 yılı sonuna kadar 3 milyon sınırına erişeceğini söyleyebiliriz."

"Şu anda yüzde 20'lik bir azalma olduğunu söyleyebiliriz"

Tura Turizm Planlama ve Ürün Geliştirme Direktörü Akın Arıkan ise Avustralya, Ermenistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde e-Vize uygulamasının mevcut olduğunu anımsatarak, "Ancak vize başvurusu için elçilik ya da konsolosluklara başvuru evraklarının aslının sunulması gerekiyor. Bizdeki uygulamada ise tüm işlemler online ortam üzerinden yürütülüyor ve herhangi bir evrak sunumu gerekmiyor" dedi.

Söz konusu uygulamanın dünyadaki başka ülkelere örnek teşkil edebileceğini belirten Arıkan, ancak bazı ülkelerin şahsi başvuru istediğini, parmak izi ve biyometrik fotoğraf uygulamaları yaptıklarını ve yolcuların seyahatlerini garanti edecek evrakların konsolosluklar tarafından istenmesi nedeniyle online işlemlerin uygulamaya geçilmesinin pek mümkün görünmediğini dile getirdi.

e-Vize'nin konsoloslukların ciddi bir oranda iş yükünü azaltmış olduğunun görüldüğünü aktaran Arıkan, "Şu anda yüzde 20'lik bir azalma olduğunu söyleyebiliriz. Sistemin bilinirliğinin artmasıyla 2014 yılında bu oranda artış olacaktır" ifadelerini kullandı.

Arıkan, söz konusu sistemin 2014 yılında gelecek turist oranında yaklaşık yüzde 50 oranında artış sağlayacağını öngördüklerini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber