Yıldız: Enerjide zamma direniyoruz

Kur artışına rağmen elektrik ve doğalgaza zam konusunda “Direniyoruz, direnmeye devam edeceğiz” diyen Bakan Yıldız, paritenin 2.32’de bir yıl sürmesinin enerjideki hasarının 7 milyar TL olacağını belirtti.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 27 Ocak 2014 08:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yıldız: Enerjide zamma direniyoruz

Ercan Baysal

Bakan Taner Yıldız, Ankara-Konya hızlı treninde bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette enerji fiyatlarındaki artışı değerlendirdi. Yıldız, litresi 5 liranın üzerine çıkan benzin fiyatlarına da tıpkı doğalgazda olduğu gibi müdahale edip etmeyecekleri sorusuna, "Benzin fiyatları kendi serbest piyasasında yükselecek ve düşecek. Döviz ve ham petrol fiyatları düştüğü kadar benzin fiyatları da düşer. Artınca artar" dedi.

17 Aralık'taki seçim ayarlı operasyonun etkisiyle dövizde sert yükselişler görülürken, fatura hem vatandaşa hem de tüm ülkeye çıkıyor. Enerji yönetimi maliyet artışına rağmen elektrik ve doğalgaza zam yapmamaya direniyor. Bir grup ekonomi muhabirine gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, maliyetlerin dövizdeki yükselişle birlikte arttığını belirterek, "2014'ün 2013'ten farklı olacağı çok açık. Direniyoruz, direnmeye devam edeceğiz" dedi.

Dolar 2.05-2.10'a geriler

Doğalgaz'ın Kasım 2008'deki fiyatından daha pahalı olmadığına işaret eden Bakan Yıldız "Paritenin 2.32'nin bir yıl devam etmesi halinde bizdeki oluşturacağı hasar 6.8-7 milyar TL civarında oluyor" dedi. Doların 2.05 ve 2.10 TL'ler civarına gerileyeceğini düşünen Yıldız, bu maliyetin taşınabileceğini ifade etti. Yıldız, bu seviyedeki maliyetin 6.8 milyar liradan 2 milyar TL'ye kadar ineceğini söyledi. Yıldız, panik havası oluşturmanın doğru olmadığını kaydetti. Son yaşananların siyasi istikrarı bozma girişimi olduğuna dikkat çeken Yıldız "Eğer 17 Aralık 2002-2003 tarihinde olsaydı Türkiye ciddi bir sıkıntı görürdü ama Türkiye'nin güçlenmiş haliyle bu sıkıntıların her birini inşallah atlatmış olacağız" dedi.

Irak'ın bir varil petrolünü zayi etmeyiz

Kuzey Irak'ın petrolü Ceyhan'da depolanmaya devam ederken, Bakan Yıldız, Irak petrollerinin uluslararası pazara açılması gerektiğini söyledi. Ceyhan'a Kuzey Irak'tan gelen petrolün 210 bin varil civarında olduğunu ifade eden Yıldız, petrolün Irak'ın olduğuna dikkat çekti. "Bu petrol vardır ve bu varlık paylaşılacaktır. Petrol çıkmıyorsa yokluk paylaşılır. Yokluk paylaşmak da çok pahalı zahmetli, sıkıntılı bir şey" diyen Bakan Yıldız, kaçak iddialarına ise şu yanıtı verdi: "Gümrükten geçmiş malın kaçak olma ihtimali olabilir mi? Türkiye bir hukuk devleti, bir varilini zayi etmez."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber