Yılmaz: Yerel seçimden sonra toparlarız

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “İlk çeyreğin etkilerini takip eden çeyrek dönemlerde telafi edeceğiz. Yerel seçimden sonra toparlarız” dedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Ocak 2014 11:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yılmaz: Yerel seçimden sonra toparlarız

ÖNDER YILMAZ

Piyasalarda dövizdeki aşırı yükselmenin ardından Merkez Bankası'nın faiz yükselterek yaptığı müdahalenin yankıları tartışılırken, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, kriz sürecine ilişkin olarak, "Yerel seçimden sonra toparlarız" diye konuştu. Yaşananların "geçici" olduğunu belirten Yılmaz, FED politikalarının yanında Türkiye'deki siyasi tartışmaların ekonomik göstergeleri etkilediğini belirtirken, "İlk çeyreğin etkilerini takip eden çeyrekte telafi edeceğiz" dedi.

'Ekonomide büyüme sürecek'

2014'te ekonominin büyümeğe devam edeceğini, yüzde 4'lük büyüne oranını şimdilik aşağı yönlü revize etmeyi düşünmediklerini belirten Yılmaz, yıl içinde makro ekonomik tahmin setini gözden geçirdiklerini anımsattı. Yılmaz, "Şu aşamada böyle birşey yapmak için çok erken" dedi.

Yılmaz, TBMM'de döviz kuru eksenli piyasalarda yaşanan dalgalanmalara ilişkin Milliyet'in sorularını yanıtladı. Yaşananları "geçici bir durum" olarak gördüklerini dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"FED'in politikaları hayata geçiyor. Dünyada etkilenme var. Türkiye'de ise bunun üstüne bir de iç siyasi tartışmalar ekleniyor. Onun etkileri sözkonusu. Önemli olan bu firtınalı dünyada siyasi istikrardır. Siyasi istikrar likiditenin azaldığı bir dünyada çok daha önemli bir hale geliyor. İnşallah mart seçimlerinde siyasi istikrar pekiştirildiğinde bunun ekonomik yansımalarını da göreceğiz, toparlarız.

'İlk çeyrekte etkili olur'

Diğer taraftan bu tür ortamda likiditenin azaldığı ortamlarda iş ve yatırım ortamıyla ilgili reformlar çok önemli. Biz de bunu önceden gördüğümüz için orta vadeli programımızda öne çıkardık. İş ve yatırım ortamına iyileştirme konusunu...

Çünkü geçen yıldan beri gidişat belliydi. Ona dönük EKK'da ve çeşitli platformlarda çalışmalar yürütüyoruz. Önümüzdeki süreçte iş ve yatırım ortamını iyileştirici adımlarla Türkiye'yi pozitif yönde ayrıştıracak."

'Atbaşı gitmeyebilir'

Yılmaz, "Gelişmeler yatırımları nasıl etkiler? Azalma beklenebilir mi" sorusuna, "İlk çeyrekte yatırımları bir miktar etkileyebilir. Finansal piyasalardaki dalgalanmalar ilk çeyrekte etkileyebilir. İzleyen çeyreklerde telafi edeceğiz. Yine 2014'te ekonomimiz büyümeye devam edecek" yanıtını verdi.

Alınan önlemlere rağmen döviz kuru baskısının hala devam ettiği, yükselen faizin büyümeye yönelik bu yönde olumsuz etki yaratacağına ilişkin soru üzerine Yılmaz, şunları kaydetti:

"Finans piyasalarındaki gelişmelerle, reel ekonomi her zaman atbaşı gitmeyebilir. Türkiye için yüzde 4'lük büyüme çok yüksek bir büyüme değil aslında.

Kaldı ki Avrupa'da nispi olarak biraz daha iyi ortam bekliyoruz. İhracat açısından daha iyi performans bekliyoruz. Yine mart seçimleriyle siyasi istikrarın pekişmesi beklentileri de piyasadaki belirsizliği azaltacaktır. Siyasi anlamda katkısı olacaktır.

Yılın ilk çeyreğinden sonraki dönemlerde, ilk çeyrekteki olumsuz etkileri telafi edilecektir."

'Revizyon için çok erken'

Yılmaz, "Yüzde 4 oranındaki büyüme oranının aşağı yönlü revizesi gündeme gelebilir mi" sorusunu ise, "Şu aşamada öyle bir ihtiyaç görmüyoruz. Yıl içinde orta vadeli programlar yenilenirken, makro ekonomik tahmin setimizi tekrar gözden geçiriyoruz. Ama şu aşamada böyle bir şey yapmak için çok erken" diye yanıtladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber