Yaş büyütmeye 'ikiz' engeli

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mayıs 2006 16:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay, nüfus kayıtlarından ikizi olduğu anlaşılmasına rağmen, bu durum araştırılmadan bir kişinin yaşının büyütülmesi kararını "sonuca etkili olmamak kaydıyla" kanun yararına bozdu.

Konuya ilişkin Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'nin kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Kararda, davacı Gökcen Tatlıcan'ın, velayeti altında bulunan oğlu Teyfik Tatlıcan'ın 25 Nisan 1988 olan doğum tarihinin, 25 Nisan 1986 olarak değiştirilmesi istemiyle Niğde 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtığı ve mahkemece bu istemin kabul edildiği belirtildi.

Yargıtay tarafından incelenmeksizin kesinleşen kararın, yürürlükteki hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle kanun yararına bozulması istemiyle Cumhuriyet Başsavcılığınca temyiz edildiği hatırlatılan kararda, dosyaya getirilen nüfus kayıt örneği ve Mernis doğum tutanağından doğum tarihinin düzeltilmesi istenilen Teyfik Tatlıcan'ın, Semra Tatlıcan adlı ikiz kardeşi olduğunun anlaşıldığı belirtildi.

Kararda, buna rağmen, iki kardeşin birlikte tam teşekküllü bir sağlık kuruluşuna sevk edilerek ikiz olup olmadıkları konusunda heyet raporu alınıp bu husus açıklığa kavuşturulmadan eksik inceleme ve yetersiz araştırmayla davanın kabulüne karar verilmesinin doğru görülmediği kaydedildi.

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, Cumhuriyet Savcılığının temyiz itirazlarını yerinde görerek, yerel mahkeme kararının "sonuca etkili olmamak kaydıyla" kanun yararına bozulmasını kararlaştırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber