'Uzun tutukluluk' için yeni düzenleme

ÖYM’lerin kaldırılmasının ardından pek çok büyük davanın ağır ceza mahkemelerine devredilecek olması uzun tutukluluk sürelerini de bir kez daha gündeme getirdi. Tutukluluk süresinin en fazla 5 yılla sınırlandırılması seçeneği masada.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 31 Ocak 2014 06:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Uzun tutukluluk' için yeni düzenleme

Hakkı KURBAN

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan muhalefet liderlerine kadar hemen her kesimden "uzun tukukluluk süreleri"ne ilişkin eleştiriler gündeme gelmişti. ÖYM'lerin kaldırılarak, buradaki dosyaların ağır ceza mahkemelerine taşınacak olması, "Yargılama daha da uzar mı" sorularını da gündeme taşıdı.

YENİ DÜZENLEME YOLDA

Düzenleme için son tarih 2 Ağustos 2014. Adalet Bakanlığı ise, ÖYM'leri kaldırarak, dava dosyalarının ağır ceza mahkemelerine gönderilmesini sağlayacak düzenlemeye, tutukluluk süreleriyle ilgili adımı da ekleyip eklememeyi değerlendiriyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yapılacak düzenlemelerin şüpheli ve sanıklar aleyhine hususlar olmayacağını vurgularken, adli tatilde de bu tür davaların görüşülmesinin sağlanacağını bildirmişti. Bu detaylar konuşulurken, "tutukluluk süreleri"nin de değerlendirildiği ifade ediliyor. Türkiye AİHM kararlarını benimsediğinden, tutukluluk süresinin en fazla 5 yılla sınırlandırılması seçeneği üzerinde duruluyor. Bu süreyi geçen ve hala yargılaması tamamlanmayanların tahliye edilmesi üzerinde duruluyor.

SEÇENEKLER KULLANILACAK

Hukukçular, tutukluluğun bir "tedbir" olduğunu, bunun bir "cezalandırma" yöntemi olmasının önlenmesi gerektiğini vurguluyor. Bu çerçevede, uzun tutukluluğa karşı "denetimli serbestlik", "şartlı salıverme" gibi seçeneklerin daha etkin kullanılması hedefleniyor.

AYM BİR YIL SÜRE VERMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2 Ağustos 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan kararında, terör suçlarında geçerli olan 10 yıllık tutukluluk süreleriyle ilgili düzenlemeyi iptal etmişti. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçlarda tutukluluk süresinin en çok 2 yıl, uzatma süresiyle birlikte en fazla 5 yıl olarak uygulanması gerektiğine dikkat çeken AYM, tutukluluğun cezaya dönüştürülemeyeceğini belirterek, Meclise düzenleme için bir yıl süre tanımıştı.

BAŞBAKANLIK KONUTUNDA ÖYM ZİRVESİ

Meclis'te önceki gün bir araya gelerek ÖYM ve TMK'nın kaldırılması ile ilgili taslağa son şeklini veren üç bakan Başbakanlık Resmi Konut'ta Başbakan Tayyip Erdoğan'la görüştü. Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanı sıra MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı. Başbakan'ın resmi programında yer alan Genelkurmay Başkanı ile haftalık olağan görüşme kapsamında Orgeneral Necdet Özel de toplantı sırasında konutta yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber