MİT yazışmalarında filigran zorunluluğu getiriliyor

15 maddelik Demokratikleşme Paketine göre, malvarlığına el koyma kararı önce MASAK’a sorulacak. MİT yazışmalarında filigran zorunluluğu getirilecek. Örgütlü suçların tanımı değiştirilecek.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 31 Ocak 2014 08:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MİT yazışmalarında filigran zorunluluğu getiriliyor

Nevin Bilgin

İŞTE YENİ DEMOKRATİKLEŞME PAKETİNİN AYRINTILARI

AK Parti tarafından hazırlanan ve Meclis'e gönderilmesi beklenen demokratikleşme paketine göre; dinleme, malvarlığına el koyma, MİT'in yazışmalarına filigran uygulaması, örgütlü suç tanımının değişmesi gibi düzenlemeler yeralacak. Hakkında soruşturma olmamasına rağmen yasal dinlemeye üçüncü kişilerin konuşmaları delil olmayacak.

Pakete ekleme yapılacak

Meclis'te Anayasa Komisyonu'nda önümüzdeki hafta görüşülecek olan farklı dil ve lehçelerde özel okul imkanı getiren demokratikleşme paketine eklenmesi planlanan ve Meclis'e gönderilmesi beklenen 15 maddelik Demokratikleşme Paketi'nde özel yetkili mahkemeler kaldırılırken, tüm imtiyazları da kaldırılacak. Hükümetin ayrıca 22 maddelik Adli Kolluk düzenlemesini içeren ayrı bir paket üzerinde de çalışmayı sürdürdüğü de belirtildi.

Keyfi dinlemelere son

Paketteki düzenlemelerle keyfi dinlemelere son verilecek. Dinleme izninin sınırı çizilerek bir çerçeve belirlenecek. Getirilen sınırlamayla sadece kimlik numarasıyla ldinleme yapılamayacak. Somut gerekçenin dinleme talebiyle birlikte belirtilmesi gerekecek. Takma ismi ile dinleme yasak olacak.

Hayalet dosya olmayacak

Avrupa standartlarında vatandaş lehine bir düzenleme yapılarak hayalet dosya sistemine son verilecek. Soruşturmalarda kararı iki savcı birlikte verecek.

Tedbir kararına sınırlama gelecek. Suçlanan kişinin tüm malına tedbir konulamayacak. Karar ancak isnat edilen suça konu oluşturulan mala tedbir konulacak. Tedbir kararında sadece savcılık yetkili olmayacak. MASAK gibi kuruluşlar da karar verecek. Savcılık kararı uygulayacak.

Örgütlü suça yeni tanım

Örgütlü suçlar yeniden düzenlenecek. 3 kişinin biraraya gelmesiyle bundan böyle örgüt suçlaması için yeterli olmayacak. Güçlü ve somut delil aranacak. Soruşturmanın gizliliğinin ihlalinin daha etkin olması için önlem alınacak. Şüpheli ve sanık soruşturma sırasında dosya hakkında bilgi isteyebilecek.

3. KİŞİLER TESADÜFİ DELİL OLMAYACAK

Demokratikleşme Paketi'nde en dikkat çekici düzenlemelerden birisi de telefon dinlemesine takılan üçüncü kişilerle ilgili düzenleme olacak. Bu kişilerin konuşmaları delil olmayacak. Bir soruşturmadaki deliller bir başka soruşturmada delil olarak kullanılmayacak. Dosyalarda MİT, Emniyet, Adli Kolluk ve savcıya filigran kullanması zorunlu olacak. Böylelikle dosyaların sızdırılmasının ve kimden sızdığının anlaşılması sağlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber