66 aylık öğrencilere '1' verdiler

Uzmanlar eleştirdi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 07 Şubat 2014 09:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
66 aylık öğrencilere '1' verdiler

Neşet MUSLU

70 bin öğrencinin ilk kez karne heyecanı yaşadığı İzmir'de, öğretmenlerin okula yeni başlayan 66 aylık 300 öğrenciye Türkçe Matematik ve Hayat Bilgisi gibi derslerden "1" verdiği ortaya çıktı.

Bu yıl yaklaşık 70 bin öğrencinin ilk kez karne heyecanı yaşadığı İzmir'de, öğretmenlerin okula yeni başlayan 300 öğrenciye Türkçe, Matematik ve Hayat Bilgisi gibi ana derslerden "1" vermesi büyük tartışma yarattı. Eğitimde 4+4+4 sistemine geçilmesinin ardından, aralarında 66 aylıkların da bulunduğu çocuklara verilen notlar eğitim camiası ve uzmanlardan tepki çekti. Daha okumayı yeni yeni sökmeye başlayan öğrenciler, karnelerindeki zayıf notlar yüzünden büyük üzüntü yaşadı. Uzmanlar, öğretmenlerin çocuklara olan bu yaklaşımının onları okuldan soğutacağını ve psikolojilerini olumsuz etkileyeceğini söyledi. Eğitim camiası ise birinci sınıftaki not sisteminin çocuk psikolojisinden anlayan kişilerin rehberliğinde yeniden ele alınması gerektiğini kaydetti.

'Cezalandırıcı olamaz'

Öğrencilerin ilk kez aldıkları karnelerde zayıf not olmasının, okullarına olan ilgi ve motivasyonu düşürebileceğini vurgulayan Çocuk Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Burcu Serim Demirgören, "İlk defa okula başlayan bir çocuk zaten bu notların derecesini tam olarak anlayamaz. Özellikle öğrencilerin okula alışmaya başladığı bu dönemde verilen notlar, teşvik edici ve destekleyici olmalıdır. Daha ilk kez okula başlayan bir çocuğa '1' vermek başarıya set çekebilir. İlkokul çocuklarına cezalandırıcı bir not vermek doğru değil" dedi.

'Yeni not sistemi gelebilir'

Türk Eğitim-Sen 3 No'lu Şube Başkanı Adnan Sarısayın ise, bakanlığın not sisteminde yeni bir düzenleme yapabileceğini söyledi. Sarısayın, "Tabii ki öğretmenlerin vereceği notlar arasında '1' de var. Ama ilkokul birinci sınıfta hiçbir öğrencinin sınıf tekrarı yapmayacağı da unutulmamalı. Özellikle bakanlık, uzmanların görüşlerini alarak birinci sınıftaki not sisteminde değişikliğe gidebilir. Çocuk psikolojisinden anlayan kişilerin rehberliğinde, yeni bir sistem kurulabilir" dedi.

'Eksikleri göstermek için'

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise, öğretmenlere ilkokul öğrencilerine "1" verdikleri için bir yaptırımda bulunamayacaklarını söyledi. Öğretmenlerin çocuklarına istediği notu verebileceğini dile getiren yetkililer, "Öğrencilerin alabilecekleri notlar arasında 1 de var. Öğretmenler çocuklarını eksiklerini daha ilk dönemden belli etmek ve ailelere uyarıda bulunmak amacıyla böyle bir notu vermiş olabilir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber