Başarılı subaya erken terfi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mayıs 2006 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başarılı subay-astsubay ile askeri öğrencilerin terfi, kıdem bekleme süreleri ile astsubayların teğmenliğe geçiş sürelerini kısaltan yasa yürürlüğe girdi.
Resmi Gazete'de yayınlanan "Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü ile Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"a göre, artık yüzbaşı ve binbaşıların dışında, başarılı üsteğmen ve kıdemli üsteğmenler de bir yıl erken terfi edebilecek.

General ve amiraller hariç olmak üzere, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın belirleyeceği dallarda ilave lisansüstü öğrenim yapan subaylar en fazla bir yıl daha kıdem alabilecek.

Yasaya göre, astsubaylıktan muvazzaf subaylığa geçmek isteyip de dört yıl ve üzeri üniversiteyi bitirenler de mezuniyet tarihinden itibaren 30 gün içinde başvurdukları takdirde teğmen olabilecekler.

Yasayla, görev sırasında yaralanan ve uzun tedavi gören subaylar için de olumlu değişiklikler yapılırken, rütbe terfi ve kıdem bakımından aranan "en az bir yıllık sicil alma" koşulu kaldırıldı. Bu subaylar, artık teğmen ve yüzbaşı rütbeleri arasında toplam 8 yıllık kıta hizmeti koşulundan muaf olacak. Benzeri biçimde bu durumdaki yaralı subayların, sicil notu alamadıkları için devre arkadaşlarıyla aralarında oluşan kıdem ve terfilerindeki kayıplar da ortadan kaldırılacak. Benzeri düzenleme kademe ilerlemesi yapacak astsubaylar için de getirildi

BAŞARILI SUBAY-ASTSUBAY İLE ASKERİ ÖĞRENCİYE ÖDÜL

Muharebe harekatında, iç güvenlik ve terörle mücadelede, doğal afetlerde ve diğer olağanüstü hal ve durumlarda liyakat, feragat, yüksek hizmetiyle veya yaşamını ortaya koyarak büyük yararlılık gösterenlere ödül verilmesi de yasada yer alıyor.

Yönetmelikle belirlenecek bu ödüller; eğitim, atış, sporun yanı sıra idari ve lojistik faaliyetlerde bulundukları kıta, karargah ve kurumlarda, çeşitli müsabakalarda emsallerine göre üstün başarı sağlayanlar ile ortaya koydukları yeni projelerle kullanılan yöntemlere göre olumlu yenilikler getiren, buluş yapan, mesleğiyle ilgili eser yazan veya çeviri yapan, yüksek dereceyle askeri okuldan mezun olanlar için de geçerli olacak.

Resmi Gazete'de yayınlanan "Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kanununun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun"a göre ise, GATA komutanı olarak Harp Akademisi mezunu bir korgeneral veya koramiral atanacak. Komutan, GATA Akademi, Yönetim ve Yüksek Disiplin Kurulu ile Bilim Konseyinin de başkanlığı görevlerini üstlenecek ve akademinin idari faaliyetlerinin yürütülmesi ile bilimsel faaliyetlerin koordinasyonundan sorumlu olacak.

Yasaya göre, yardımcı doçentlikte ilk üç yıllık görev süresini tamamlamadan yurtdışı daimi görevine seçilenlerin kalan sürelerini tamamlama hakları saklı olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber