Devlet memuru maaşıyla makam aracı saltanatı

Haber Giriş : 21 Mayıs 2006 12:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üst düzey bürokrasideki promosyonlu makam aracı saltanatı, aldı başını gidiyor. Lüks makam aracına kavuşmanın kestirme yolunu bulan bakanlıklar ve kurumlar, çalışanların maaşının yatırıldığı bankalardan son model makam aracını kapıyor. Bakanlıklar ve kurumlardaki 'promosyon' pazarlığı devam ederken, bankalar, devlet kurumlarının hesaplarını başka bankaya kaptırmamak için trilyonları gözden çıkarıyor.

Bankalar Yasası'nda, kanunla belirlenmiş faizin dışında mevduat sahiplerine rant sağlanamayacağının belirtilmesine karşın, bizzat devlet kurumları tezgah altı faize olanak tanıyor. Ne siyasi etik ne Bankalar Yasası ne de Bütçe Yasası'na uyan bu uygulama artık 'normal' sayılıyor. Hemen hemen bütün devlet kurumlarının kullandığı bu yöntem, ödenek engelinin aşılması ve bütçe denetiminden kaçışın da en kolay yolu. Makam aracı alınmasının bütçe ödenekleri açısından çok zor olması, bu uygulamayı cazip kılıyor.

BDDK CEZA KESMİŞTİ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bir süre önce Devlet Malzeme Ofisi (DMO), BOTAŞ, SSK ve Tarım Bakanlığı Yüksek Komisyon Kurulu için promosyon harcaması yapıldığını belirleyerek, Ziraat Bankası'na, bu kurumlara usulsüz olarak promosyon verdiği gerekçesiyle 200 bin YTL ceza kesmişti.

GRİ OTOMOBİL SİYAHA BOYANDI

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve müsteşarlık emrine tahsis edilen, biri 272 bin YTL, diğeri 221 bin YTL'lik Mercedes makam araçları, İçişleri Bakanlığı personel maaşlarının 5 yıl süreyle Vakıfbank aracılığıyla ödenmesi karşılığında alındı. Ancak Aksu'ya tahsis edilen gri makam aracı, bakanlıkça karşılanan 6 bin YTL harcamayla siyaha dönüştürüldü.

Gümrük Müsteşarlığı'nda çalışan bütün daire başkanlıklarına ve genel müdürlere, tanesi 30 bin YTL'den Renault Megan marka 18 makam aracı alındı. Bunun karşılığında da personelin maaşları için Vakıfbank ile anlaşıldı.

TBMM Başkanlık Divanı üyeleri ve grup başkanvekillerinin kırmızı plakalı makam araçları da yenilendi. 2006 model 24 adet Peugeot 407 marka araç alındı. Tanesi 57 bin YTL'den toplam 1 milyon 300 bin YTL'yi bulan araç alımının, vergi dışındaki masrafı İş Bankası'nca karşılandı. Buna karşılık TBMM'ye bağlı olan Milli Saraylar Daire Başkanlığı'nda çalışan yaklaşık bin 500'e personelin maaşı da İş Bankası'na yatırıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı da 2 yıl önce merkez teşkilatında çalışan 3 bin personelin maaşının yatırılması karşılığında Vakıflar Bankası'ndan 25 makam aracı kiraladı

Bu konuda en masum anlaşmayı ise Maliye Bakanlığı yaptı. Maaş ödemeleri için Garanti Bankası ile anlaşan Bakanlık, her personele 'bedava alışveriş olanağı sağlayan 390 YTL'lik bonus verilmesi' karşılığında bunu gerçekleştirdi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber