SSK, borçluların ayağına gidiyor

Haber Giriş : 21 Mayıs 2006 10:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prim borçlarını tahsil için getirilen taksitlendirmeye başvuruların beklenen seviyede olmaması üzerine Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) harekete geçti.

Taksitlendirme hedefinin yüzde 17'sine ulaşabilen kurum, prim borcunu ödemeyen işverenlerin ayağına gidiyor. Borç yapılandırmasına başvuruların bitmesine 15 gün kala müdür ve müdür yardımcılarına bir yazı gönderen SSK yönetimi, 50 bin Yeni Türk Lirası ve üstü borcu olan işyerlerine gidilmesini istedi. 4,5 milyar yeni liranın tahsilatında ilk ay yeterli müracaat alamadıklarını doğruluyan SSK Başkanı Özkan Dalbay, ?Uygulamayla sigortalılara hem yapılandırma hakkında bilgi veriyoruz, hem de borcunu ödemesini istiyoruz.? dedi.

Hükümet, toplam 21,3 milyar yeni lirayı bulan prim borcu alacağına 60 ay vade imkanı getirdi. Cumhuriyet tarihinin 19. prim affı uygulamasına başvuru Bağ-Kur'da yüksek olurken, SSK'da beklenen seviyeye çıkamadı. 4,6 milyar yeni lira tutarındaki alacağın 3,5 milyar YTL'lik bölümünü toplamak isteyen kurum, müracaatların bitmesine 15 gün kala girişimlerine hız verdi. İnternet üzerinden işverenlere borcunu ödemesi yönünde mesaj atan kurumun son hamlesi ev ziyaretlerini hatırlattı. Geçtiğimiz aylarda 90 yaş ve üzerindeki emeklilerin yaşayıp yaşamadıklarını kontrol etmek için evlere sürpriz ziyaretler yapan SSK, şimdi de boçlu işverenleri ziyaret ediyor. Kurum, müdür ve müdür yardımcılarına gönderilen yazıyla büyük borç sahiplerine ziyarette bulunmalarını istedi. İşyerlerine yapılacak ziyaretlerde sigortalıya prim affı imkanı bir kez daha anlatılacak. Müdürler, işverenlere taksitlendirme örneklerini göstermenin yanında borçların yapılandırılmasını isteyecek. Operasyon hakkında Zaman'a bilgi veren SSK Başkanı Dalbay, uygulamanın başından beri yapılan tanıtım çalışmalarının yeni bir boyutu olduğunu söylüyor. Nisan ayında başlayan müracaatlarda istenen ilgiyi göremediklerine işaret eden Dalbay, ?Üst düzey yöneticilerimizin büyük borç sahiplerini ziyaret etmelerini istedik. Mayıs ayındaki başvuru ve taksitlendirmelerin daha yüksek olacağına inanıyorum.? şeklinde konuştu. Tek çatılı sisteme en az açıkla girmeyi amaçladıklarını kaydeden Dalbay, sigortalıların da bu fırsatı değerlendirmelerini istiyor.

21,3 milyar YTL'lik alacağı toplamak için 60 aya kadar taksitle ödeme imkanı tanıyan af niteliğindeki yasayla Bağ-Kur'da 8 milyar, SSK'da da 3,5 milyar olmak üzere yaklaşık 11,5 milyar yeni lira dolayında tahsilat bekleniyor. Ancak geçen bir buçuk aylık süreçte müracaatlardaki yüksek rakamlar taksitlendirmelere pek yansımadı. SSK'da taksite bağlanan borç 939 milyon yeni lirada kaldı. Bağ-Kur'da yapılandırılan borç miktarı ise 2,6 milyar yeni lira. SSK başvuruların azlığından yakınırken, Bağ-Kur yaşanan yoğunluğa çare arıyor. Yetersiz personel sebebiyle kurum il müdürlükleri önünde oluşan kuyruklar vatandaşı çileden çıkarıyor. Bağ-Kur'luların şikayetlerini geçen hafta Zaman gündeme getirirken, Genel Müdür Saner Güngör önlem alacağı yönünde söz vermişti. Vezne sayılarını artıran Güngör, şimdi de vergi daireleriyle bir protokol imzaladı. Buna göre vatandaşlar vergi kaydını internet üzerinden birkaç dakikada alabilecek. Önümüzdeki günlerde hayata geçmesi planlanan on-line sistem sayesinde vatandaş vergi kaydını almak için vergi daireleri arasında mekik dokumayacak. Saner Güngör, vergi kaydının bilgisayar ortamından verilmesiyle sigortalıların sıra derdinden kurtulacağını dile getiriyor.

SSK'NIN 4,6 MİLYAR YTL ALACAĞI VAR

Borçlu özel sektör dosyası - 1.446.735

100 bin YTL'nin üstündeki borçlu dosya - 2.650

Tahsil edilmesi gereken - 4,6 milyar YTL

Başvuru - 132.879

Taksitlendirilen - 939 milyon YTL

Tahsilat - 59 milyon YTL

(16 Mayıs itibarıyla)

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber