Başbakan: Devletin bakanlarına hakareti tasvip etmeyi kınadı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2006 11:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Tayyip Erdoğan, Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in cenaze töreninde bakanlara gösterilen tepkiler için ?Takdir edici. Ancak bir tek güne, olaya reaksiyon olarak kalmamalı, daimilik kazanmalı.? tavsiyesinde bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'e Mısır yolunda cevap verdi.

Özkök'ün açıklamalarını şık bulmadığını belirten Erdoğan, söz konusu ifadelerin ?çok riskli? olduğunu söyledi. Erdoğan, ?Devletin, yürütmenin bakanlarına ve bağlı olduğunuz hükümetin bakanlarına -TSK nereye bağlı, başbakana- yapılan bu tür hakaretleri makul karşılamak, bunların devamını talep etmek hiçbir zaman tasvip edilemez. Çok yanlış bir yaklaşım bu. Tasvip etmek mümkün değil.? dedi.

Kocatepe'ye gelenleri Türkiye'nin tamamı olarak görmeyi yanlış bulan Erdoğan, saldırı ve sonrasındaki gelişmelerin de rejimle bir ilgisinin olmadığının altını çizdi. Erdoğan, ?Bu bir defa güç kavgası? İktidar başarılı gidiyor. Bunu nasıl başarısız çıkarırız, diye uğraşıyorlar.? ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu zirvesine katılmak için çıktığı Mısır yolunda, ANA uçağına davet ettiği bir grup gazetecinin sıcak gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Erdoğan, Danıştay'a atılan kurşunların hükümeti de hedef aldığına dikkat çekerken, kurumların birbirlerini gölgeleme çabası içine girmelerinin doğru olmadığını vurguladı. Milletin üzerinde oyun oynandığını ifade eden Erdoğan, bu yüzden sorumluluk mevkiinde olanların ağzından çıkana dikkat etmesinin önemine temas etti. Erdoğan, ?Hepsinin bedeli vardır. Bedeli faturası ne olur, çok önemlidir.? diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Danıştay'a yapılan saldırı konusundaki açıklamaları sebebiyle anamuhalefet partisini de eleştirdi. CHP'nin birkaç kavram arasına sıkıştığına dikkat çeken Erdoğan, şunları kaydetti: ?Mesela Cumhuriyet tehlikede diyor. Sanki Cumhuriyet'in koruyucusu sadece onlar. Cumhuriyet sadece senin tekelinde değil. Cumhuriyet'in korunması konusunda 73 milyonun hassasiyeti var. İktidar partisi olarak biz birinci derecede sorumluyuz. Bunun idraki içinde cumhuriyetimizin kazanımları nasıl daha güvence altına alınır, halkımıza nasıl güçlü bir şekilde yansıtılır... Bunun gayreti içindeyiz.?

Ekonomide ve diğer alanlarda işler yolunda giderken CHP lideri Deniz Baykal'ın ?Türkiye kırılma noktasına doğru gidiyor.? dediğini hatırlatan Erdoğan, ?Durup dururken neden böyle dedi? 2006 güç geçecek, diyorlar. Neden güç geçecek?? diye sordu. Anayasa'yı önce CHP liderinin tanımasını isteyen Erdoğan, genel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçiminin Anayasa'da belirlendiği şekilde ve zamanda yapılacağını tekrarladı.

Erdoğan, Danıştay'la ilgili soruşturmayı bizzat takip ettiğini, olayda örgütten çok çete ilişkisinin söz konusu olduğunu da anlattı. Başbakan, ?Terörle çete ilişkisi yoktur diye bir iddia olamaz. Terör örgütleri tıkanma noktasına geldiklerinde çete ilişkileri kuruyor. Çeteye dönüşüyorlar. PKK'da da bu gözlendi. Sauna Çetesi, Küre Operasyonu gibi derin ilişkilerden söz ediyorum?? ifadelerine yer verdi. Danıştay'a saldırının ardından başörtülülere karşı sergilenen tutuma tepki gösteren Erdoğan, başı kapalı ile başı açıkların el ele, omuz omuza yürümesini arzu ettiklerini dile getirdi.

Cenazede illegal örgütler devredeydi

Bazı anonslar, hakaretamiz ifadeler cenazeye katılanların tamamının tavrı değil. Kocatepe'ye gelenleri Türkiye'nin tamamı olarak nitelendirmek ciddi yanlış olur. Bana göre huzurun ortadan kaldırılmasına yönelik adımlardır. Legal ve illegal örgütlerin Kocatepe ve Danıştay'daki törene katılım konusunda halka çağrı ve davette bulunduklarına ilişkin bilgi var elimizde.

Rejimle ilgisi yok, bu bir güç kavgası

Cenazeye katılanların sessiz çoğunlukla alakası yok, sesleri sürekli çıkıyor. Yaşanan gelişmelerin de rejimle ilgili bir yönü bulunmuyor; iktidara yönelik. Bu bir defa güç kavgası? İktidar başarılı gidiyor. Bunu nasıl başarısız çıkarırız diye uğraşıyorlar. Anadolu'yu karış karış dolaşıyoruz. Halk umutla iktidara sarılıyor. Bize gösterilen ilginin kırılmasını istiyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber