Motosiklete hız limiti Meclis'te

Motosiklet kullanıcıları, hız limitlerinin otomobil ile aynı olması için TBMM Dilekçe Komisyonu'na başvuruda bulunuyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Şubat 2014 09:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Motosiklete hız limiti Meclis'te

Motosiklet kullanıcıları, hız limitlerinin otomobil ile aynı olması için TBMM Dilekçe Komisyonu'na yüzlerce başvuruda bulunuluyor.

Yapılan başvurularda, motosikletler için hız limitlerinin otomobillere göre düşük olmasının risk oluşturduğu kaydedildi.

Birçok imzacısının bulunduğu bir dilekçede, şunlar ifade edildi:

"Güncel Karayolları hız limitlerinde şehiriçi yollarda otomobillere ve motosikletlere uygulanan limitlerde fark yoktur ve 50 kilometredir. Bununla birlikte örneğin ismi 'şehirlerarası bölünmüş yol' olarak geçen yollarımızda otomobillere uygulanan 110 kilometrelik hız sınırına karşın motosiklet hız sınırı 90 kilometredir.

Uzun senelerdir var olan bu limit farklılığı tamamen motosiklet sürücüsünün selameti açısından uygulanmış olsa da ülkemizde hızla artan araç sayısı ve yoğunlaşan araç trafiği sebebiyle düşünülenin aksine bu limit farklılığı motosiklet sürücüleri için tehlike arz eder olmuştur. Akan trafikte 110 kilometre hız limitinde seyir halinde olan otomobillerle birlikte 90 kilometre hızla seyretmek zorunda olan bir motosiklet, maalesef sürekli olarak baskı ve şerit ihlalleri, şoför tacizi altında kalmaktadır. Bununla birlikte, şehirlerarası yollarda normal trafik akış hızında seyreden birçok motosiklet kullanıcısı farkında olmaksızın limit aşımı yaptıkları için ceza puanı almakta, büyük rakamlarda cezalar ödemekte ve bir süre sonra ehliyetlerini kaybetmektedirler. Bu durum ne yazık ki plakanın kapatılması ya da ehliyetsiz araç kullanılması gibi hiç istemediğimiz eylemlere zemin hazırlamaktadır.

Ayrıca, Avrupa ülkelerinin tamamına yakını ve dünyanın pek çok gelişmiş ülkesi bu limit farklılıklarını ya hiç uygulamamış ya da artık vazgeçmişlerdir. Biz ülkemiz motosiklet sürücüleri olarak, şehirlerarası ve şehiriçi büyük yollarda motosiklet ve otomobillere uygulanan hız limiti farkının yukarıda belirttiğimiz sebeplerden ötürü kaldırılmasının isabetli ve güvenilir bir karar olacağı inancındayız."

Bir başka dilekçede ise otomobillerin hızının motosikletlere göre düşürülmesinin de iyi bir çözüm olabileceği belirtildi.

Kazaların ve ölümlerin önüne geçmek için gereken bir diğer önemli hususun, motosiklet ehliyeti verilirken daha titiz olunması; kaskın yanında motosiklet için geliştirilmiş özel ceket, pantolon, ayakkabıların yasalar tarafından motosiklet sürüşünde zorunlu kılınması olduğu ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber