Babacan: Kimsenin aklına 'vergi mi geliyor' diye bir şey gelmesin

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Mayıs 2006 13:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Ali Babacan, özellikle sağlık harcamalarındaki sapmanın karşılanmasına dönük tasarruf önlemleri arasında, ''sansasyonel hiç bir tedbir bulunmadığını'' vurgularken, ''kimsenin aklına (vergiler mi geliyor) diye gelmesin, öyle bir şey yok'' dedi.

Babacan, yüzde 0,8'lik, 4,5 milyar YTL'lik bir tedbirin söz konusu olduğunu, bunun yarısından çoğunun zaten karşılandığını, ayrıca yatırımlardan kısılmayacağını belirtti.

Babacan, IMF ile yürütülen 3 ve 4. gözden geçirme çalışmalarının tamamlanması nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yıl sonu için sağlık harcamalarında yaklaşık 1,4 milyar YTL sapma öngörüldüğünü ifade eden Babacan, harcamalardaki sapmaları karşılamak üzere

GSMH'nin binde 8'i kadar, 4,5 milyar YTL'lik tasarruf önlemi alınacağını, bunun yarısından çoğunun da bugüne kadar karşılandığını bildirdi.

Özellikle sağlık hizmetlerinin kalitesinden asla taviz vermeden önemli tasarruf imkanları bulunduğunu vurgulayan Babacan, şöyle devam etti:

KAYDIRMALAR YAPILACAK

''Sağlık bakanımızla da oturduk konuştuk ve mutabık kaldık. Verimi artırarak tasarruflar yapmak mümkün. Bütçede yılsonuna kadar kullanılamayacağı az çok belli olan, yıl sonuna kadar planlanan kadar harcanamayan pek çok kalem çıkıyor. Bunlardan kaydırmalar yapılarak, ufak tefek tasarruf yapılacak alanlarda tasarruflar yapılarak bütçe hedeflerimizi rahatlıkla yakalayacağımızı düşünüyoruz.

Kimsenin aklına gelmesin ki vergiler mi geliyor. Öyle birşey yok sansasyonel hiç bir tedbir yok. 157 milyar YTL gideri olan bir bütçede bu kadarlık tasarruf imkanı zaten bulunuyor. Nereye ne kadar harcama yapılacağı 3-4 aylık gelişmelere bakarak da rakamlar daha berraklaşmaya başlıyor. Dolayısıyla bu konudaki tedbirlerin rahatlıkla alınabileceğini düşünüyorum.

Kaldı ki zaten yarısından fazlası gerçekleşmiş durumda. Son zamanlarda bazı ÖTV ayarlamaları oldu. Sosyal güvenlik prim tahsilatlarında çok ciddi artışlar var. Asıl bundan sonra dikkat etmemiz gereken konu sosyal güvenlik ve alt başlıkta sağlık alanı.''

ATILMASI GEREKEN ADIMLAR

Sosyal Güvenlik Yasası'nın TBMM'de kabul edilmesinin bir performans kriteri olduğunun altını çizen Bakan Ali Babacan, bu kriterin yerine geldiğini söyledi.

Babacan, Cumhurbaşkanının veto gerekçelerini incelediklerini, gerekçeleri de dikkate alarak mutlaka Plan Bütçe Komisyonu ve Genel Kurul'da yasanın tekrar görüşülerek önümüzdeki haftalarda Genel Kurul'dan geçmesini beklediklerini bildirdi.

Gözden geçirmenin tamamlanmasıyla ilgili atılması gereken adımları sayan Babacan, kurumlar vergisini yüzde 30'dan yüzde 20'ye çekecek yasanın TBMM'den geçmesini beklediklerini, sırada gelir idaresinin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili adımların bulunduğunu söyledi.

Babacan, ''bu adımların önümüzdeki dönemde atılmasını bekliyoruz. Özellikle yol haritasının belirlenip, yapısal değişikliklerle ilgili çalışma grubunun kurulup görevlendirilmesi gerekiyor. Düzenlemeler zaman alacaktır, ama yol haritasının belirlenip, bu işle bir grubun görevlendirilmesi önem arzetmektedir'' dedi.

Gözden geçirmenin tamamlanmasından önce Halkbank'ın özelleştirilmesiyle ilgili danışman firmanın, alternatif planlar getireceğini ve özelleştirmede izlenecek yola karar verileceğini anlatan Babacan, binlar dışında gözden geçirmeyle ilgili çalışmaların önemli kısmının zaten tamamlandığını söyledi.

Babacan, 3 ve 4. gözden geçirmeyle ilgili bir çok adım atıldığından dolayı, ikisinin, ayrı ayrı vakit kaybetmemek için birleştirildiğini vurguladı.

PİYASALARDAKİ DALGALANMALAR

Son dönemde piyasalarda yaşanan dalgalanmalarla ilgili görüşünün sorulması üzerine Bakan Babacan, dalgalanmaların büyük oranda ''doların değer kaybı ve sermaye çıkışı, petrol ve altın fiyatlarındaki yükselme'' gibi sebeplerden kaynaklandığını ve birçok ülkeyi etkilediğini söyledi.

Babacan, iç sebepleri de ''cari açıkla ilgili tahminlerin revizyonu, sosyal güvenlik yasası ile ilgili gelişmeler, Nisan ayı enflasyonunun beklentilerin biraz üzerinde çıkması'' olarak saydı.

Alınan tedbirlerle ekonominin şok ve dalgalanmalara dayanıklı hale geldiğini ve bunun olumlu sonuçlarının sık sık görüldüğünü vurgulayan Babacan, doların değer kaybı, uluslararası sermaye hareketleri, petrol fiyatlarının 80-100-120 dolara ulaşması da dahil pek çok senaryonun banka genel müdürleriyle oturulup görüşüldüğünü ve bu senaryolara hazırlıklı olduklarını bildirdi.

Babacan, son dalgalanmada da bu hazırlığın faydalarının görüldüğünü ifade ederken, ''herkes rahat, çünkü sürpriz değil. Bunlar beklenen gelişmeler ve herkes ne yapacağını gayet iyi biliyor'' dedi.

GİORGİANNİ VE YILMAZ

Son gelişmelerde hükümetin etkisini değerlendiren IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni de, son dönemde programda öngörülene kıyasla harcamalarda bazı öne çekmeler olduğunu ve bunun iç talebi canlandırdığını kaydetti.

Son alınan faiz indirim kararına dönük eleştirileri değerlendiren Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da, IMF'den herhangi bir uyarı mektubu almadıklarını, değerlendirmelerin aynı yöntemle toplanan verilere bakılarak yapıldığını ve kararların bağımsız Para Kredi Kurulu tarafından alındığını söyledi.

Durmuş, üç ayda bir açıklanan rakamlarda herhangi bir revizyon yapılmasının söz konusu olmadığını da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber