Özel hastaneler namus yemini etti

Haber Giriş : 23 Mayıs 2006 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ü173 özel hastane etik sözleşmesi imzaladı. Buna göre, 'Ticari çıkar amacıyla uygunsuz muayene, operasyon, haksız hizmet faturalandırılması yapılmayacak'

Özel hastanelerin yetkilileri etik sözleşmesi imzalayıp namus yemini etti. Metni 173 hastane yöneticisinin imzaladığını belirten Özel Kent Hastanesi Genel Müdürü Dr. Ruşen Yıldırım, "Bu manifesto çok önemli. İmza koymayanlar dışlanacak" dedi.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği'nce (OHSAD) bir süre önce İstanbul'da düzenlenen toplantıya katılan Yıldırım, "Özel sağlık kuruluşuyla sağlık hizmeti alıcıları arasında hukuka, tıbbın evrensel etik değerlerine dayalı bir hizmet anlayışının yerleşmesini sağlamak amacıyla bir etik sözleşme kabul edildi. Toplantıya katılamayan hastane temsilcilerinin de sözleşmeyi imzalamaları istenecek" diye konuştu.

Bu kapsamda birer tıp mensubu, hukukçu ve işletmeci ile iki özel hastane temsilcisinin yer aldığı etik kurul oluşturuldu. Özel hastane temsilcilerinin uymayı taahhüt ettikleri kurallar şöyle sıralandı:

Hasta haklarına saygı gösterilecek.
Hastanın mahremiyeti korunacak.
Hizmet sunulurken cinsiyet, ırk, yaş, din ve bağlı olduğu sosyal güvenlik kurumu nedeniyle fark gözetilmeyecek.
Kamu ve özel kuruluşlarla yapılan sözleşmelerin gerekleri yerine getirilecek.
Ticari çıkar uğruna uygunsuz muayene, tedavi ve operasyon yapılmayacak.
Hasta, sigorta ve kamu kurumlarının aleyhine, verilmeyen hizmet faturalandırılarak, gerekenden eksik hizme verilerek ticari kazanç sağlanmayacak.
Medya iletişiminde yanlış ve yanıltıcı bilgi kullanılmayacak.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber