Uyanık öğrenciler tekrar sınavı yapılmasına neden oluyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 05 Mart 2014 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinin "Yazılı Sınav Sonuçlarının Değerlendirilmesi" başlıklı 19. maddesi 3. fıkrasında; "Yazılı sınav sonunda, öğrenci mevcudunun çoğunluğu başarısız olmuşsa öğretmen, başarısız öğrenciler için bir sınav daha yapabilir. Bu sınava isteyen başarılı öğrenciler de katılabilir. Bu sınavlarda, öğrencinin aldığı en yüksek puan geçerli sayılır." hükümleri bulunmakta iken bu yönetmelik Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği tarafından yürürlükten kaldırılmıştır.

07.09.2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Sınav sonuçlarının değerlendirilmesi" başlıklı 47. maddesi 3. fıkrasında; "(3) Yazılı sınav sonunda öğrencilerin çoğunluğunun başarısız olması halinde, başarısız öğrenciler için bir sınav daha yapılır. Bu sınava isteyen başarılı öğrenciler de katılabilir. Bu sınavlarda öğrencinin aldığı en yüksek puan geçerli sayılır." hükmüne göre yazılı sınav sonunda öğrencilerin çoğunluğunun başarısız olması halinde, başarısız öğrenciler için bir sınav daha yapılmaktadır.

Dikkat edileceği üzere önceki yönetmelikte " Yazılı sınav sonunda, öğrenci mevcudunun çoğunluğu başarısız olmuşsa öğretmen, başarısız öğrenciler için bir sınav daha yapabilir." hükmü yeni yönetmelikte "Yazılı sınav sonunda öğrencilerin çoğunluğunun başarısız olması halinde, başarısız öğrenciler için bir sınav daha yapılır." hükmüne dönüşmüştür.

Kısacası Yazılı sınav sonunda, öğrenci mevcudunun çoğunluğu başarısız olmuşsa tekrar sınav yapılmak zorunluluğu bulunmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı iki resmi yazısı ile Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Sınav sonuçlarının değerlendirilmesi" başlıklı 47. maddesi 3. fıkrasına açıklık getirmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü 22.10.2013 tarih ve 3018452 sayılı yazısı ile başarısız öğrencilerin çoğunluğu ibaresinin şube bazında değerlendirilmesi gerektiğini açıklamıştır.

Ayrıca; Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü 09.01.2014 tarih ve 118292 sayılı yazısı ile başarısız öğrencilerin çoğunluğu ibaresinin şube bazında değerlendirilmesi gerektiğini ve bu öğrenciler için yapılacak tekrar sınavına diğer şubelerdeki başarısız öğrencilerle birlikte notunu yükseltmek isteyen başarılı öğrencilerin de katılabileceklerini ve tekrar sınavının da zümre kararına bağlı olarak ortak yapılması ve bu doğrultuda değerlendirilmesi gerektiğini açıklamışlardır.

Esas konumuza gelirsek bu durumu fark eden uyanık öğrenciler sınıfta çogunluk saglayarak tekrar sınavı yapılmasına neden olmaktadırlar. Bunun önüne geçilmesi için yönetmelikte eskiden oldugu gibi "yapılır" dan vazgeçilip "yapabilir"e dönülmelidir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber