İslam: Kadına şiddet bitene dek durmayız

Aile Bakanı Ayşenur İslam'dan SABAH'a 8 Mart özel röportajı: Yasalar tamam, biz zihniyetleri değiştireceğiz. Kadına şiddet toplumsal şiddetin bir parçası. Bitene kadar mücadelemiz sürecek

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 08 Mart 2014 09:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İslam: Kadına şiddet bitene dek durmayız

Burcu Çalık

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne yönelik SABAH'a özel açıklamalarda bulundu. Aile içi şiddet, kadına yönelik şiddet ve çocuk gelinler sorunuyla ilgili yasaların 'tamam' olduğunu vurgulayan Bakan İslam, yeni yol haritalarının "81 ilde ailelerden okullara kadar uzanan geniş çaplı bilinçlendirme eğitimleri" olduğunu açıkladı. İşte doğum teşvik paketinden, yeni evlenecek çiftlere 10 bin lira krediye kadar Bakan'ın sözleri:

ZİHNİYETLER DEĞİŞMELİ: Kadına yönelik şiddet, Türk toplumunda tek başına bir vaka değildir. Toplumsal şiddetin, aile içi şiddetin bir parçasıdır. Sorunun çözümü için toplumsal olarak zihniyet değişimi geçirmemiz gerekiyor. Bu değişimin temelinde insana, topluma, adalete saygı olmalı. Kadın, çocuk, genç, engelli ve dolayısıyla insan haklarını ihlal etmeyen bir toplum oluşturmamız gerekiyor. Ancak bunu yaptığımız zaman bütün şiddet unsurlarına son verebileceğimizi düşünüyoruz. Tabii bu kadına karşı şiddeti tekil olarak da değerlendirmediğimiz anlamına gelmiyor.

BİTENE KADAR MÜCADELE: Zihniyet dönüşümü için şiddetin bir insan hakkı ihlali olduğuna dair, topyekün mücadele gerekiyor. Zaten yasalar anlamında şu an her şey tamam. Bizim artık ağırlık vereceğimiz nokta, bilinçlendirme ve eğitim çalışmaları olacak. Bunu erken yaşta ve zorla evliliklerle şiddetle mücadele olarak birlikte götüreceğiz. Kadına karşı şiddette sıfır tolerans sahibiyiz ve bitti dediğimiz ana kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz.

ÇOCUK GELİN EĞİTİMLERİ BAŞLIYOR: Bizim bundan sonra yapacağımız iki yıldır sürdürülen pilot çalışmaları genişleterek, daha uzmanlaşmış bir eğitim sürecine ağırlık vermek olacak. Hem erken yaşta, zorla evlilikler hem de şiddetle mücadeleyi içerecek eğitimler 81 ilde tek tek ailelerden okullara kadar uzanacak. Sivil toplum kuruluşları, çevrelerinde söz sahibi olan bilge/akil kadınlar, kanaat önderleri, din adamları aracılığıyla ilerleyeceğiz.

300 ÇİFT VAZGEÇTİ: Boşanma sürecinde olan çiftlere verdiğimiz danışmanlık hizmeti ile 900 çiftten 300'ü boşanmaktan vazgeçti. Eğer çiftler iki arada bir derede kalmış hissediyorlarsa biz onlara rehberlik yapmaya çalışıyoruz.

ÇALIŞAN ANNELER SORUNU: Kadın istihdamına yönelik özel sektörle uyguladığımız projelerin kadın istihdamı ve güçlendirilmesinde çok önemli rolü var. Kadını istihdam ederken, aile içindeki kadını, anne olan kadını istihdam hayatı içerisinde düşünmek zorundayız. Bu anlamda işyerlerine kreş zorunluluğu, süt izinleri, doğum sonrası döneme yönelik iyileştirmeler yapıldı. Şimdi bunların ne kadar etkili olduğunu inceleyeceğiz. Bu analiz çalışmasını hali hazırda ilerleyen kadın istihdamı paketiyle paralel götürmeyi planlıyoruz. İşin en kolay tarafı yasa çıkarmaktır, önemli olan etkili olabilmelerini sağlamaktır. Aile Bakanlığı'nın kadına yönelik şiddet verilerine göre, kadın konukevlerine 2013'te 8 bin 844 kadın ve 3 bin 804 çocuk olmak üzere toplam 12 bin 648 kişi sığındı. Son iki ayda ise 3 bin 300 kişi bu hizmeti aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber