Tavuk etini medya vurdu

Tüketicinin en ucuz protein kaynağı tavuk eti tüketimi son dönemde medyada yer alan olumsuz haberlerle geriledi. Prof. Dr. Tülin Aksoy, "Maalesef bugünlerde medyada tavukçuluğa vurmak prim yapıyor" dedi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 09 Mart 2014 08:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Tavuk etini medya vurdu

ÖZGE YAVUZ

Türkiye' de her yıl yüzde 10-15 oranında büyüyen tavukçuluk sektörü son dönemde hormondan antibiyotik kullanımına kaliteye kadar birçok alanda çeşitli saldırılara maruz kaldı. Son aylarda özellikle medyada tüketiciyi tavuk etinden soğutmaya yönelik, adeta bir karalama kampanyasını düşündüren görüşler artıyor. Bu durumun etkisiyle son bir yılda tüketim azalmaya başladı. Geçen yıl sadece yüzde 1.2 büyüyen sektör durgunluk sürecine girdi. Akdeniz Üniversitesi Zootekni Bölümü'nden Prof. Dr. Tülin Aksoy, Türkiye'deki tavukçuluk sektörünün kalitesinin mükemmel seviyede olduğunu söyledi. Sistemlerin zaten Avrupa ve ABD'den direkt alındığını belirten Aksoy, son dönemde tavuk etine yöneltilen eleştirilerin birçok nedeni olduğunu kaydetti.

KIRMIZI ET TÜKETİMİ ARTTI

Tülin Aksoy, bir dönem doktor ve beslenme uzmanlarının kırmızı eti sağlık açısından karaladığını söyledi. O dönemde herkesin piliç etine yöneldiğini belirten Aksoy, "Ancak zamanla anlaşıldı ki vücudun sadece beyaz etle beslenmesi sağlıklı değil. Bizim kırmızı ete de ihtiyacımız var. Bir ülkeyi sadece piliç etiyle beslemeniz sağlık açısından mantıklı değil" dedi. Kişi başı piliç eti tüketiminin Türkiye'de 19.3 kiloya ulaştığını ve bunun da tüketicide bıkkınlık yarattığına işaret eden Aksoy, "Son dönemde kırmızı ete dönüş başladı" şeklinde konuştu. Aksoy, medyada piliç etine yönelik olumsuz yayınlara ilişkin de şunları söyledi: "Bugünlerde tavukçuluk sektörüne vurmak maalesef ki prim yapıyor. Televizyonda bununla ilgili bir program varsa reyting alıyor, internette ise tıklanma sayısı yüksek oluyor."

ÇEŞİDE İHTİYAÇ VAR

Tavukçuluk sektörüne güvenilmesi gerektiğinin altını çizen Aksoy, pazarın çeşitlenmeye ihtiyacı olduğunu belirterek, "ABD ve Avrupa'da 'hayvan refahı ve üretimde sürdürülebilirlik' konusu gündemde. Bu ülkelerde otlak tavukçuluğu giderek artıyor. Otlakta yetişen tavuğun eti daha lezzetli oluyor. Bu durum da fiyata yansıyor. Burada tercih tamamen tüketiciye bırakılıyor" şeklinde konuştu.

FRANSA'DA LABEL ROUGE ÜRETİM

Tülin Aksoy, tavuk eti üretimindeki çeşitlenmeyi Fransa'yı örnek vererek anlattı. Fransa'da üretilen tavuk etinin yüzde 16'sı Label Rouge (kırmızı etiket) damgalı. Bu tavuklar hayvan başına 2 metrekarelik otlaklarda yetiştiriliyor. Eti daha lezzetli. Fiyatı da konvansiyonel üretime göre 2 kat daha fazla. Aksoy, ülkede Label Rouge'un yıllık 500 milyon euroluk bir piyasa ulaştığını söyledi. Bu gelişmenin etkisiyle Avrupa'da kafasteki tavuklar yüzde 50'ye geriledi.

ORGANİKTE KESİM 82 GÜN

Konvansiyonel üretim (Standart tavuk eti): Kesim 5-7 haftada yapılıyor. Bir metrekarede 18-19 piliç var.

Free range chicken meat (Serbest gezinen tavuk eti): En erken 56'ncı günde kesiliyor. Hayvan başına 1 metrekare gezinme alanı var.

Organik piliç eti: Yerleşim sıklığı kapalı alanda metrekare başına 11 piliç. Hayvan başına 4 metrekare otla kaplı açık alan ve yemin organik olması şartı var. Hızlı gelişen civcivler için en erken kesim yaşı 82, kahverengi tüylü yavaş gelişenler için ise 72'nci gün.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber