Diyalizde fiyat düzenlemesi merkezleri rahatlatacak

Türkiye'de sayıları 60 bine yaklaşan diyaliz hastalarının tedavisinin yapıldığı özel diyaliz merkezlerinin "zorlanıyoruz" diye talep ettiği fiyat artışının yakında yapılması planlanıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Mart 2014 11:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Diyalizde fiyat düzenlemesi merkezleri rahatlatacak

SELMA BIYIKLI ADABAŞ - Türkiye'de sayıları 60 bine yaklaşan diyaliz hastalarının tedavisinin yapıldığı özel diyaliz merkezlerinin "zorlanıyoruz" diye talep ettiği fiyat artışının yakında yapılması planlanıyor. Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumunun yürüttüğü çalışma sonucu 145 lira olan hasta başı ödemenin 155 liraya çıkarılması öngörüldü.

İlerlemiş böbrek yetmezliği olan hastaların yaşamlarını devam ettirebilmesi için tedavilerinin yapıldığı diyaliz merkezlerinin son 4 yıldır fiyat artışı yapılmaması nedeniyle dile getirdiği sıkıntıların yeni düzenlemeyle çözülmesi bekleniyor.

Kurumsal Özel Diyaliz Merkezleri Derneği (DİADER) Genel Sekreteri Mustafa Işık, Türkiye'de çeşitli illerde faaliyet gösteren 362 özel diyaliz merkezinin hasta başına ödenen fiyatın yetersiz olması nedeniyle sıkıntılar yaşadığını anlattı.

Döviz ve maliyetteki artışlara rağmen son 8 yılda hasta başına ödemeye sadece yüzde 8 oranında artış yapıldığını, 4 yıldır da 145 lira olan fiyatta herhangi bir düzenlemeye gidilmediğini ifade eden Işık, 2011'de 8, 2012'de 12 özel merkezin kapandığını, artışa gidilmediği takdirde başka diyaliz merkezlerinin de kapılarını kapatmak zorunda kalacağını söyledi.

"Bu fiyatlarla hizmetimizi sürdürebilmemiz imkansız" diyen Işık, fiyatlarda yeni bir düzenlemeye gidilmesini istedi.

-"SUT'ta düzenleme yapılacak"

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, Türkiye'deki diyaliz hizmetlerinin kalitesinin gelişmiş ülkeler seviyesinde olduğunu ve bu hizmete ulaşamayan hasta bulunmadığını belirtti.

Türkiye'de 56 bin 600 diyaliz hastası olduğunu, Bakanlığın küçük yerleşim yerlerinde bile diyaliz merkezi açtığını ifade eden Kapuağası, "Bakanlığa ait 406 diyaliz merkezi var. 20-30 hastanın bile bulunduğu yerlere diyaliz merkezleri açtığımız için sayıları artıyor" dedi.

Diyaliz merkezlerinin sorununun çözümü için Sosyal Güvenlik Kurumu ile uzun süredir çalışma yürüttüklerini belirten Kapuağası, "Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılacak değişiklikle fiyatta yeni bir düzenlemeye gidilmesi planlanıyor. Halen 145 lira olan hasta başına ödemenin 155 liraya çıkarılması öngörüldü" diye konuştu.

-Diyaliz takip sistemi

Kapuağası, Sağlık Bakanlığının diyaliz merkezleri için daha önce merkezden yürüttüğü takip sisteminin artık il bazında yapıldığını bildirdi.

İl sağlık müdürlüklerinin sistemlerinin diyaliz merkezlerinin iş ve işlemlerini takip edebilecek şekilde düzenlendiğini ifade eden Kapuağası, "Sistem sayesinde illerde diyaliz merkezlerinin işlemlerini takip edilebiliyor. Böylece hastaların aldıkları tedavinin kalitesi ölçülebiliyor" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber