Meclis'e telekulak önlemi

TBMM’de dinlemelerle ilgili tedbirler artırılıyor. Dinleme cihazı ve gizli kameraları tespit eden cihaz alımının ardından, şimdi de "güvenlik çadırı" kuruluyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 12 Mart 2014 07:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Meclis'e telekulak önlemi

Çınar COŞKUNSERÇE

TBMM'de yasadışı dinlemelere karşı alınan önlemler artırıldı. Paralel yapı tarafından önemli kurum ve kişilerin dinlendiğinin ortaya çıkmasından sonra, Meclis'te ilk olarak Cemil Çiçek'in odasında böcek araması yapıldı. Ardından da makam odasının tüm eşyaları yenilendi. TBMM Başkanı Çiçek ve yakın korumalarında bulunan kriptolu telefonlar TÜBİTAK'a gönderilerek incelenmesi istendi. Bu telefonların yerine dinlemeyi önlemeye yönelik yazılımı bulunan telefonlar kullanılmaya başlandı. Telefonlardaki, IMEI üzerinden yapılan dinlemelere karşı tedbir olarak telefonlar değiştirildi. Meclis Başkanlığı için dinlemeleri tespit eden, Spektrum Analiz adlı cihaz alımı da yapıldı. Bu cihazlarla ortam ve telefon dinlemesi yapılıp yapılmadığı araştırıldı. Koruma Daire Başkanlığı envanterine giren Spektrum Analizör, başkan, başkanlık divanı üyeleri, grup başkanvekilleri ve milletvekilinin talebi halinde kendilerine ait mekanlarda, heyet huzurunda uzman ekip tarafından arama yapılacak.

EK SÜREYE GEREK YOK

Spektrum Analizör'ün dinleme ve izlemeyi ek bir sisteme gerek duymadan ortaya çıkarabiliyor. Diğer tarama cihazları, casus yazılım tespiti, termal kamera, boroskop cihazları ve jammer gibi ek destekler gerektiriyor.

OBAMA'NIN GÜVENLİK ÇADIRI

Son olarak da TBMM'de inşaatı devam eden yeni bina için dinlemeleri önleyecek bir sistem kuruluyor. Kurulacak sistem ABD Başkanı Obama'nın kullandığı, "Güvenlik Çadırı" benzeri özellikleri taşıyacak. Yeni bina içerisinde yapılan, telefon ve ortam dinlenmesi önlenecek. Bilgisayar korsanlarının girişimlerini engelleyecek. Benzer bir sistemin ABD'de Beyaz Saray'da kullanıldığı bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber