Gelibolu Milli Parkı 'akıllı cep'lere girdi

-"Yeni mobil akıllı telefon uygulaması ile Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda internet üzerinden gezinti yapmak mümkün olacak"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mart 2014 13:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Gelibolu Milli Parkı 'akıllı cep'lere girdi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yeni mobil akıllı telefon uygulaması ile Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda internet üzerinden gezinti yapmanın mümkün olacağını bildirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, mobil uygulamayla Milli Parka erişim bilgilerinin öğrenilebileceğini, uygulamada günlük hava durumunun, milli park içindeki ziyaret güzergahlarının ve Çanakkale şehitleri hakkında bilgilerin yer alacağını ifade etti.

"Uydu ve harita üzerinden çalışacak sistemden kaleler, tabyalar, Türk anıt ve şehitlikleri ile yabancı anıt ve mezarlar gibi milli parkın tarihi kaynak değerleri ile buralara ulaşım imkanlarına dair bilgilere de ulaşılabilecek" bilgilerini aktaran Eroğlu, "e-milli park" uygulamasının Android Market ve Appstore'dan "Gelibolu Milli Parkı" adıyla indirmenin mümkün olacağını bildirdi.

-Muharebe alanları gün yüzüne çıkarılıyor

Bakan Eroğlu, Çanakkale Muharebeleri'nin 100. yılı için Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda yürütülen projelerin bütün hızıyla devam ettiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

"10 şehitlik ve anıtın yenilendiği milli park alanında, 25 yeni şehitlik tespit edildi. İçinde 9 şehitliği barındıran Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi ve Şehitliği'nin de inşaatına başlandı. Ayrıca daha önce tesis edilen 21 şehitliğin temizlik ve bakımları ile 3 kalenin restorasyon projesi tamamlandı.

5 ayrı noktada siper ve mevzilerin, 9 ayrı noktada da savaşta kullanılan gömülü topların ortaya çıkarılarak ziyarete açıldığı tarihi milli parkta, mütareke yıllarında yıkılan 6 Türk anıtı da gün yüzüne çıkarıldı. Harpte kullanılan 2 ayrı kilit intikal yolunun ortaya çıkarıldığı milli parkın içinde toplam 120 kilometre ulaşım yolu açılırken şehitliklere erişim yolları ile çevre düzenlemeleri ve otoparklar yapıldı.

Ziyaret güzergahlarındaki yol kenarları da ağaçlandırıldı. Ayrıca şehitliğimizi, şehitlerimize yakışır şekilde güzelleştirmek gayesiyle yol kenarlarına 555 bin 390 çiçek dikecek ve Çanakkale Destanı Ormanı tesis edeceğiz."

-Şehitlerin künyeleri hazırlanıyor

Arşivdeki dokümanlar da taranarak Çanakkale Destanı'na ışık tutacak bilgi ve eserlere ulaşılmaya çalışıldığını belirten Bakan Eroğlu, 100. yıl çalışmaları kapsamında şehitlerin künyelerinin hazırlandığını kaydetti.

Bakan Eroğlu, yılda yaklaşık 2 milyon ziyaretçi ağırlayan Gelibolu Milli Parkı'nda, dünya tarihine etki eden Çanakkale Muharebeleri'nin geçtiği mekanların daha iyi tanıtımı için eğitim verilen 301 sertifikalı alan kılavuzunun ziyaretçilere hizmet verdiğini de sözlerine ekledi.

-Tarihi Yaşatan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi

Tarihi canlı tutarak gelecek nesillere daha iyi anlatmak gayesiyle inşa edilen Çanakkale ruhunun simgesi Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, 7 Haziran 2012 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ziyaretçilere açıldı. Çanakkale Harbi'nin ziyaretçilere çeşitli tanıtım ve sunum teknikleri ile anlatılması, sergilenmesi ve sunumu ile ziyaretçilerin günümüz ve geçmiş zaman arasında bir yolculuğa çıkarılması maksadıyla tesis edilen merkezin içinde, muharebelerin anlatılacağı 11 salon bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber