Esnaf ve sanatkarlardan alınan yüzde 15'lik kesinti kalkmalı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarların yaşlılık aylıklarından yapılan yüzde 15'lik Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisinin kaldırılmasını istedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mart 2014 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Esnaf ve sanatkarlardan alınan yüzde 15'lik kesinti kalkmalı

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, esnaf ve sanatkar kesiminin her anlamda "elini taşın altına koymaya" ve ülke için tüm imkanlarını seferber etmeye hazır olduğunu ifade etti.

Esnafın ayakta kalabilmesi ve faaliyetlerini sürdürebilmesi için ise bazı öncelikli taleplerinin zaman kaybedilmeden yerine getirilmesi gerektiğini vurgulayan Palandöken, şunları kaydetti:

"Esnaf ve sanatkarlarımızın istihdama sağladıkları katkı küçümsenmeyecek kadar yüksek. Küçük işletmelerin korunması gerektiğine ilişkin AB ilkesi dikkate alınarak, istihdam oluşturmaya yönelik devlet destekleri, özellikle 1-9 işçi çalıştıranlar olarak tabir ettiğimiz işletmeleri kapsayacak biçimde yeniden düzenlenmelidir. En önemlisi kendi nam ve hesabına çalışanlara bağlanan ortalama yaşlılık aylığının, geçinme endekslerine göre yetersiz olması nedeniyle, emekli esnaf ve sanatkarların yaşlılık aylıklarından yapılan yüzde 15'lik Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi kaldırılmalıdır."

Emekli çalışanlardan söz konusu primin kesilmesindeki amacın iş gücüne katılması beklenen gençlerin önünün açılması olduğunun altını çizen Palandöken, "Oysa esnaf ve sanatkarlar işçi değil, tersine işverendir. Bir başka ifadeyle, emekli olduğu halde halen çalışmakta olan esnaf ve sanatkarlar, genç işgücünün önünü kapatmamakta, tersine onlara iş imkanı sağlamaktadır" ifadelerini kullandı.

Palandöken, emekli maaşlarında yaşanan farklılıkların giderilmesi gerektiğine de dikkati çekerek, emekli maaşlarında da mutlaka norm birliğinin sağlanmasını istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber