BDDK'nın Tüzmen oyunu

Haber Giriş : 27 Mayıs 2006 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun, EGS Bank'a usulsüz kredi açtığı iddiasıyla Bakan Tüzmen hakkında hazırladığı rapor işleme konulmadı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Eximbank'tan EGS Grubu'na açılan ve geriye dönmeyen 64 milyon YTL'lik krediyle ilgili incelemede suçlu bulunan Bakan Kürşad Tüzmen'i akladı. Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun talebiyle yapılan ilk incelemede Bakan Tüzmen'in suçlu bulunmasına rağmen, BDDK raporu işleme koymayarak, Savcılığa suç duyurusunda bulunmadı. Bunun yerine, aynı konuda farklı bir suç araştırması yapılarak ikinci bir rapor hazırlanmasını istedi. İkinci rapor ise geçtiğimiz günlerde tamamlanarak BDDK'nın onayına sunuldu. İkinci raporda Bakan Tüzmen sorumlu bulunmadı ve "Zimmet suçu oluşmadığı" tespiti yapıldı. Tüzmen'i kurtaran rapor önceki gün onaylanmak üzere BDDK Kurul toplantısında gündeme alındı ve görüşmeleri başladı. Raporla ilgili tartışma yaşandığı ve kurulun ikiye bölündüğü öğrenildi.

İlk raporu beğenmedi
Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun talebiyle BDDK murakıpları tarafından yürütülen incelemede, Eximbank'ın EGS firmasından, yüzde 100 oranında tam teminat alınması gerekirken yüzde 65 oranında teminat alındığı, ayrıca firmanın talebinin de üzerinde, ilave olarak 11 milyon YTL tutarında kredi kullandırıldığı, usulsüz kredi yoluyla Hazine'nin 65 milyon YTL zarara uğratıldığı tespit edilmişti. Tüzmen'le ilgili "emniyeti suistimarden işlem yapılmasını isteyen murakıp raporunu bir türlü işleme koymayan BDDK, savcılığa suç duyurusunda bulunmayarak bu raporu zaman aşımına uğrattı. 6 Nisan'da zamanaşımı süresinin dolmasına kısa bir süre kala aynı konuyla ilgili ikinci bir inceleme yapılması talimatını veren BDDK, ilk raporu işleme koymamaya bir gerekçe yaratmış da oldu.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber