Gümrüklere ?özel' vali

Haber Giriş : 29 Mayıs 2006 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin hazırladığı yeni tasarıya göre, gümrük kapıları, limanlar ve hava meydanlarında daha etkin hizmet verilmesi amacıyla işbirliği ve koordinasyonu sağlayıcı, tedbir alma ve kuruluşları denetleme yetkisi olan valiler görev yapacak. Tasarı, bu hafta çarşamba günü komisyonda görüşülecek. Hükümetin hazırladığı İl İdaresi Kanunu'nda değişiklik planlayan tasarıyla, gümrük kapılarında vali tarafından vali yardımcısı görevlendirilmesi uygulamasından vazgeçiliyor. Tasarıya göre, sınır kapıları, limanlar ve hava meydanlarında özel eğitimli olan valiler görev yapacak. Atanacak hudut mülki idare amirleri sivil hava meydanlarında, limanlarda ve sınır kapılarında binaları, uçakları, gemileri ve deniz hava ve kara taşıtlarını, yolcular ile görevli personelin üstlerini, araçlarını ve eşyalarını aratabilecek.

Geniş yetkiyle donatılacaklar
Hava meydanları, liman ve sınır kapılarındaki görevli personelin yıllık izinleri atanacak bu valiler tarafından verilecek. Valiler, personelin sicil raporunu düzenleme, her türlü soruşturma, ön inceleme ve disiplin kovuşturması yaptırma konusunda da yetkili olacak. Valiler, kurumlar arasındaki koordinasyonun sağlanmasından da sorumlu olacaklar. Önleyici tedbirlerin zamanında alınabilmesi için Emniyet, Jandarma ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı sınır birlikleri, Gümrük, Gümrük Muhafaza ve diğer kamu kurum ve kuruluşları elde ettikleri bilgileri hudut mülki amirine bildirecekler. Hudut Mülki İdare Amirleri vali ve kaymakamlar arasından atanacak. Hudut Mülki İdare amirlerinin görev yapacakları sivil hava meydanları, limanlar ve sınır kapıları İçişleri Bakanlığı'nın teklif üzerine Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek. Tasarıyla söz konusu yerlerde görev yapacak valiler için 48 yeni kadro da ihdas ediliyor.

Yeniden görüşülecek
Öte yandan TBMM Genel Kurulu'nda yarın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 15 maddesini veto ettiği Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı ele alınacak. Komisyonda aynen kabul edilen tasarının Genel Kurul'da değiştirilmeden kabul edilerek Sezer'e ikinci kez gönderilmesi bekleniyor. Türkiye'de ilk kez genel sağlık sigortası uygulamasına geçilmesini planlayan tasarıyla aynı zamanda emeklilik ve sosyal güvenlik hakları da yeniden düzenleniyor. Yasa, emeklilik yaşını, kadınlarda 58, erkeklerde 60'a çıkarırken, emekli olabilmek için gerekli olan prim ödeme gün sayısını da 9 bin gün olarak düzenliyor.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber