Okullarda 'e-kayıt' dönemi: Beş büyük ilde hazırlıklar tamam

Haber Giriş : 29 Mayıs 2006 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Pilot bölge seçilen beş büyük ilde hazırlıklar tamamlandı, bu yaz kayıtlar bu illerde internetten yapılacak. Gelecek yıl yurt genelinde yaygınlaştırılacak

İLKÖĞRETİM okullarında 2006-2007 eğitim ve öğretim dönemi için kayıtlar perşembe günü başlıyor. Yeni uygulama ile pilot il olarak belirlenen 5 merkezde kayıtlar internet üzerinden yapılacak. Bakanlık yetkilileri, projeye ilişkin denemelerin başarılı olduğunu ve gerekli hazırlıkların yapıldığını belirterek, 'Bu sayede kayıt parası kavgaları da son bulacak' değerlendirmesini yaptı. Önümüzdeki dönem 1.3 milyondan fazla çocuğun, okula ilk adımını atması bekleniyor. Hazırlanan proje çerçevesinde, 'pilot il' olarak tespit edilen İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Adana'da kayıtlar internet ortamından yapılacak. Sistemin sorunsuz işlemesi durumunda, gelecek yıl tüm yurtta uygulanacağı belirtildi.

Kayıt parası isteyene ceza

Projenin teknik altyapısını Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü hazırladı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de, valiliklere genelge göndererek uygulama konusunda uyarılarda bulundu. Buna göre, ilköğretim okuluna kayıt yaptıracak çocukların kimlik numaralarıyla ikametlerine en yakın okul eşleştirecek.

5 ilde veliler, 1 Haziran-14 Temmuz 2006 tarihleri arasında http://www.meb.gov.tr veya http://ilsis.meb.gov.tr adresinden çocuğunun kimlik numarasıyla 'e-kayıt öğrenci başvuru formu' dolduracak. Veliler, internette ilan edilen listede çocuklarının ismini gördükten sonra ön kayıt yaptıracak, ardından da okullar açılmadan önce gerekli belgeleri okula verecek. Öğrencinin adı kayıt listesinde olduğu sürece okul yöneticileri de 'Kayıt parası ödemezsen, kaydını yapmıyorum' diyemeyecek. Bakanlık yetkilileri, ismi listede yer aldığı halde kayıt yapmayan okul yöneticilerini cezalandıracak.

Özellikle büyükşehirlerde, bazı velilerin çocuklarını yaşadıkları yer yerine farklı bölgelerdeki okullara kaydettirmesiyle yaşanan sıkıntının da bu projeyle aşılması hedefleniyor. Veliler, belirlenen okulun dışında başka bir okula kayıt yaptıramayacak. Ancak, etrafında yerleşim yeri bulunmayan, şehir merkezlerinde iş ve alışveriş merkezleri yakınlarındaki okullar ile birbirine çok yakın eğitim kurumlarına kayıtlar için genel kurallar uygulanacak. Bu durumda, nasıl öğrenci alınacağı konusunda kaymakamlıklar devreye girecek.

Veri bankası oluşturuldu

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de, valilere gönderdiği genelgede, milli eğitim müdürlükleri ve ilköğretim okullarında, mesai saatleri içerisinde gerekli personel bulundurularak, internet ağına bağlı tüm bilgisayarlardan velilerin kayıt işlemlerine yardımcı olmalarını istedi. İnternet ağı bulunmayan kırsal kesimlerdeki çocukların kayıtları, velilerin beyanı üzerine okul müdürlerince yapılacak. Başvuru işlemlerinin tamamlanması ve İl-İlçe Öğrenci Yerleştirme Komisyonları tarafından çevre belirleme işlemlerinin bitmesinden sonra, okul müdürleri tarafından 27 Temmuz-11 Ağustos arasında başvuruların sistem üzerinden inceleneceğini belirten Çelik, yapılan incelemede, beyan edilen adreste ikamet etmeyenlerin çocuklarının kaydının kendi bölgelerine yönlendirileceğini vurguladı. Kesin kayıtlar, 14 Ağustos'ta ilan edilecek. Bu tarihten itibaren yine Milli Eğitim Bakanlığı'nın internet adresinden bunlar öğrenilebilecek. Okul müdürlükleri de, listeleri okullara asacak.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber