Çelik'ten öğretmenlere müfredat uyarısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2006 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, eğitimde birey yetiştirilmek istenmesi halinde bireylerin hür beyine sahip olmaları gerektiğini bildirdi.

Bu konuda Mustafa Kemal Atatürk'ün öğretmenlere yönelik sözlerini de hatırlatan Çelik, "Büyük Atatürk, 'Muallimler, Cumhuriyet sizlerden fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür nesiller ister' derken kast ettiği de budur. Bunun aksi bir durum bireyi yok saymak olur, insanları sürüleştirmek olur" dedi.

MEB Projeler Koordinatörlüğü Merkezi'nce "Öğrenci Merkezli Öğrenci Çalışma Toplantıları" açılışına katılan Çelik, burada yaptığı konuşmada, ezberi ortadan kaldıran, öğrenciyi temel alan ve geçtiğimiz yıl ilköğretimde ilk beş sınıfta uygulamaya giren yeni müfredatla ilgili yanlış anlaşılan konulara değindi. Bazı eğitimcilerin öğrenci merkezli eğitim dendiğinde "Öğrenciler konuları anlatıp ders işleyecekler, öğretmenler de oturup onları dinleyecek" şeklinde zannettiklerini belirten Çelik, "Kavramları yerli yerine oturtmamız gerekiyor. Öğrenci merkezli eğitimde öğretmen lokomotif konumundadır. Öğretmen pasif konumda değildir. Öğrenci merkezli eğitimde öğretmen daha fazla çalışmak ve yorulmak durumundadır. Öğretmen bir orkestra şefi durumundadır" dedi.

Çelik, tek tipçi eğitimin daha çok diktatörlük ve despot rejimlerde olacağını, geniş insan kitlelerinin de böylece bu despot rejimdeki insanların istediği şekilde formatlandığını belirterek, bu tarz ülkelerdeki eğitimde dogmaların esas olduğunu anlattı. Çelik, eğitimde birey yetiştirilmek istenmesi halinde bireylerin hür beyine sahip olmaları gerektiğinin altını çizerek, Mustafa Kemal Atatürk'ün öğretmenlere yönelik sözlerini hatırlatarak, "Büyük Atatürk, 'Muallimler, Cumhuriyet sizlerden fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür nesiller ister' derken kastettiği de budur. Bunun aksi bir durum bireyi yok saymak olur, insanları sürüleştirmek olur" dedi.

Öğretmenlerden çocukların farklı zekalarını tespit etmelerini isteyen Çelik, öğrenci merkezli eğitimde öğretmenin fark ettiği farklı zekalara sahip çocuklara farklı yaklaşması gerektiğini ifade etti. Bakan Çelik, farklı zekalara sahip çocuklara yaklaşımla ilgili olarak okul yıllarına ait bir anısını da anlattıktan sonra, "Tip diyecekseniz, tip nedir? Öğretmen de bir tip. Bizler hepimiz, birbirimizden farklıyız ve bu farklılığı keşfetmeliyiz. Bakın farklı farklı sesler biraraya geldiği zaman koro oluşur. Onun için öğretmen ve öğrenci merkezli eğitim kavramlarının yerli yerine iyi oturması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber