Müze müdürü ve 8 memura gözaltıda ek süre alındı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2006 12:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karun Hazineleri sanıklarına ek gözaltı süresi alındı

Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen 450 parçalık Karun Hazinelerinin bazı parçalarının çalındığı iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 9 kişinin sorgusu sürüyor.

Dün Uşak'ta Müze Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu (51) ve polis memuru B.Y. (46) ile İ.B. (42) ve Y.A.G'nin (25) gözaltına alınmalarının ardından İstanbul, Yozgat ve Afyon'da yakalanan zanlılar M.P. (39), F.E. (36), F.İ. (37), D.S.G. (38) ve H.E. (42), Uşak'a getirildi. Zanlılar, sabaha karşı Uşak Adli Tıp Kurumunda sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Uşak İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğünde sorgulanmalarına başlandı. Savcı nezaretinde devam eden sorgulama kapsamında bugün için ek gözaltı izni alındığı, yarın da aynı talepte bulunulmasının beklendiği bildirildi.

Bu arada Karun Hazinelerini ABD Metropolitan Müzesinden Türkiye'ye getiren heyetin içinde Uşak Arkeoloji Müzesi Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu'nun da bulunduğu bildirildi.

KARUN HAZİNELERİ SERÜVENİ

Uşak-İkiztepe'deki kazılarda Lidya ve Greko-Pers tümülüslerinden 1960'lı yıllarda yapılan kaçak kazılarda ortaya çıkarılan Karun Hazineleri, daha sonra yurt dışına kaçırılmıştı. 1983 yılında ABD'deki Metropolitan Müzesi'nde olduğu saptanan eserlerin, Türkiye'ye iadesi için hükümet tarafından 1987 yılında başlatılan hukuk mücadelesi, yaklaşık 6 yıl sürmüştü.

1990 yılında Türkiye'ye iadesi kararlaştırılan hazine, 1993 yılı sonunda ülkeye getirilerek önce Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde ziyarete sunulmuş, 1996 yılında çıkarıldığı topraklara geri döndürülmüştü. Lidya Kralı Krezüs'ün adıyla anılan Karun Hazinelerinin, Uşak Arkeoloji Müzesi'ne teslimi sırasında eserler arasında bulunan M.Ö. 6. yüzyılın sonuna ait altın kuş şeklinde aplikin yerinde olmadığı belirlenmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber