Atalay: Gerekirse MİT başka örgütlerle de görüşecek

-"Biz bir çözüm süreci yürütüyoruz. MİT örgütle de görüşüyor. Biz BDP ile görüşüyoruz. Siyasi boyutunu biz yürütüyoruz ve bu devam edecek. Gerekirse MİT başka örgütlerle de görüşecek"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Nisan 2014 20:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Atalay: Gerekirse MİT başka örgütlerle de görüşecek

Başbakan Yardımcısı Atalay, çözüm sürecine ilişkin eleştirilere yanıt verirken, "Biz bir çözüm süreci yürütüyoruz. MİT örgütle de görüşüyor. Biz BDP ile görüşüyoruz. Siyasi boyutunu biz yürütüyoruz ve bu devam edecek. Gerekirse MİT başka örgütlerle de görüşecek" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, "temel kanun" olarak ele alınan MİT Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından birinci bölüm üzerinde görüşmelere geçildi.

CHP Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Celal Dinçer, teklifin, demokrasi ve rejim açısından tehlike oluşturduğunu savundu. MİT'in görev ve yetki alanının genişletildiğini, doğrudan operasyon yetkisi verildiğini belirten Dinçer, "Ayrıca MİT personeli ağır zırhlarla koruma altına alınmaktadır. MİT, olağanüstü bir kurum haline getiriliyor. Teklif bu şekilde yasalaşırsa, iktidar, MİT'i rakipleri aleyhine de kullanabilecek. Bu teklif toplumu MİT'in emri altına sokuyor. Milletvekillerinde olmayan dokunulmazlık MİT mensuplarına getiriliyor" diye konuştu.

BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, teklifle, MİT'i direkt Başbakan'a bağlayan mekanizma hedeflendiğini ileri sürdü. MİT'e mutlak dokunulmazlık vermenin ülkeyi istihbarat devleti haline getireceğini öne süren Dora, bunun da toplumsal barışa zarar vereceğini söyledi.

MİT'in anayasa üstü bir konuma getirilmek istendiğini iddia eden Dora, aslında bunun iktidarı da tehlike altına sokabileceğini savundu. Dora, iktidarın amacının kendini güvence altına almak olduğunu öne sürdü.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, Türkiye'nin antidemokratik bir yola sürüklendiğini iddia etti. Hükümetin amacının "yolsuzlukların, hırsızlıkların, kara para aklamaların" üzerini kapatmak olduğunu iddia eden Bal, bu konuda MİT'e de bir misyon yüklenmek istendiğini savundu.

Bal, "Oslo ve İmralı görüşmeleri ile ortaya çıkan vahim duruma kılıf uydurmak, Yüce Divan'dan kurtulmak istiyorlar. Oslo ve İmralı'da ortaya çıkan sonuç, Türkiye'de analar ağlamasın aldatması, PKK yurt dışına çıkacak aldatması... PKK silahı ile birlikte ilçelere, illere indi. Gece silahlı, gündüz külahlı. Vergi topluyor, kimlik kontrolü yapıyor, şehitlik kuruyor. Bunun adı belli. BDP ilan etti: 'Bu seçim, belirlenmiş bölgenin sınırının çiziminin, özerkliğin seçimi' dedi" diye konuştu.

Faruk Bal, görüşülen teklifle, MİT'in savaş halinde bile girilemeyecek alanlara girebileceğini, silahlı kuvvetler dahil olmak üzere dilediği kurumdan dilediğini alabileceğini iddia etti. Bal, "MİT'e verilen yetkilerle Türkiye'de AKP'nin ayağına dolaşan herkes risk altına girmiştir" dedi.

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ise "PKK ve Kürt realitesi vardır. Sorunları görüşerek, konuşarak çözmek zorundayız. Biz burada koltuklarımızda oturmuşuz ama 12 metrekarelik alanda, beton ve demir yığınları arasında olan Sayın Öcalan, kanı durdurmuşsa, bir yıldır kan akmıyorsa, ölüm yoksa; bizim dönüp ona buralardan hakaretler saydırmak değil, teşekkür etmemiz lazım" diye konuştu.

Yeniden söz alan Bal, Güneydoğu'da bir sorun olduğunu ancak bunun asla etnik bir sorun olarak değerlendirilemeyeceğini belirterek, "Türkiye'nin, mücadele ettiği terörün başını çekmiş olan bir kişinin çözümüne ihtiyacı yoktur. Elbette akan kanın akmaz hale gelmesinden gurur duyarız. Lakin, bu akan kanı akmaz hale getirirken, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde terör örgütünün vergi toplamasına, mahkeme kurmasına, asayiş birlikleri kurmasına da karşıyız" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, yasa teklifi ile ilgili eleştirilerde hükümete yönelik "diktatoryal" gibi yakıştırmaların iftiradan ibaret olduğunu söyledi. Canikli, dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile fiilen yer almayan özgürlük ortamının, Türkiye'de fazlasıyla olduğunu ve bunun son 12 yılda geliştiğini ifade etti.

-"Hayal ürünü"

Milletvekillerinin eleştirilerine yanıt veren Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, seçim sonuçları ile ilgili hazırladıkları raporu gözden geçirdiklerini, sonuçları değerlendirdiklerini belirterek, bütün partilerin bu sonuçları iyi analiz etmeleri gerektiğini ifade etti. Atalay, negatif politikalara, kara propagandalara karşı milletin seçimlerde verdiği cevabın iyi düşünülmesi gerektiğine dikkati çekti.

Faruk Bal'ın teklifle ilgili eleştirilerine değinen Atalay, bunların hepsinin hayal ürünü olduğunu söyledi. "MİT'in ordudan istediğini alacağı" yönündeki ifadelerin kafa karıştırmaktan ibaret olduğunu belirten Atalay, şöyle devam etti:

"MİT tarafındansilahlı kuvvetlere verilecek destek çok önemlidir. Silahlı kuvvetlerin yaptığı bütün operasyonların istihbaratını MİT verir. Şu anda en yakın çalıştığı kurum silahlı kuvvetlerdir.

Size tavsiye ediyorum, bu yasanın maddeleriyle Avrupa ülkelerindeki düzenlemeleri mukayese edin. Kendi milli kurumumuzu bu şekilde yerden yere vurmak, kimseye bir şey kazandırmaz.

Dün de ifade ettim. Komisyonun çalışmasını sürdürüyoruz. Denetleme Komisyonu... Meclis'e önemli bir yetki verilecek. Yüce Meclis'in rolü artsın istiyoruz. Ülkemizin gerek istihbaratını gerek güvenliğini bu yüce Meclis denetleyecek. Salı günü yeni bir madde ihdasını getireceğiz. Bu siyaset kurumumuz, yüce Meclis adına önemli bir gelişmedir. Burada hukukun dışında olağanüstü hiçbir şey yok. Avrupa ülkelerinin örneklerini de okuyun.

'Başbakanlık her görevi verecekmiş...' Başbakanlık; dış güvenlik, terörle mücadele, milli güvenlik konularında görevler verebilir. Kanunun dışında bir görev veremez. Teklifte ya da mevcut kanunda bir tane 'operasyon' ifadesi yoktur.

Bir milletvekilimiz, 'yargı yetkisi dışına çıkarılır' diyor. Böyle bir şey olur mu? Hiç kimse yargı yetkisi dışına çıkarılamaz Türkiye'de."

-"Gerekirse başka örgütlerle de görüşecek"

Çözüm sürecine değinen Atalay, bu sürecin hiçbir safhasını gizli yürütmediklerini, meşru zemin ve hukuk içinde yürüttüklerini belirtti.

Beşir Atalay, "Çözüm sürecini apaçık yürütüyoruz. Lafımızı çekinmeyiz, risk alan hükümetiz. Ülkemizin bir sorunu varsa cesaret gösteririz. Biz bir çözüm süreci yürütüyoruz. MİT örgütle de görüşüyor. Biz BDP ile görüşüyoruz. Siyasi boyutunu biz yürütüyoruz ve bu devam edecek. Gerekirse MİT başka örgütlerle de görüşecek" diye konuştu.

Atalay, konuşmasının ardından yerine geçerken, MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak'ın, "şerefsiz" ifadesini kullanması üzerine "Şerefsiz sensin. Bana şerefsiz diyene cevabını veririm" dedi. Uzunırmak da "Görüşenler değil emri verenler şerefsizdir" karşılığını verdi.

AK Parti ve MHP'li milletvekilleri arasında tartışmanın devam etmesi üzerine TBMM Başkanvekili Meral Akşener, birleşime ara verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber