Akdağ, 'sağlıkta tasarruf' iddalarını yalanladı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Haziran 2006 15:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "sağlıkta tasarruf" iddialarını yalanlayarak, "Vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini engelleyecek hiçbir tasarruf yapmadık, yapmayacağız" dedi.

Akdağ, bazı çevrelerin iddia ettiği gibi ilaç harcamalarında da anormal artış olmadığını savundu. Bu yıl Aile Hekimliği Uygulaması'nın başlayacağı 10 ilin isimlerini tekrarlayan Akdağ, basın toplantısı sırasında yayında uyuyan bürokratını şaka karışık uyardı. Akdağ, Bakanlık Toplantı Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, 3.5 yıldır yürüttükleri Sağlıkta Dönüşüm Programı hakkında geniş bilgi verdi.

Vatandaşların hastanelerde rehin kalması, acil servislerden geri çevrilmesi ve ambulans hizmeti karşılığında para talep edilmesi uygulamalarının sona erdiğini anlatan Akdağ, bu 3 konunun "sistematik sorun" olmaktan çıktığını vurguladı. Hastanelerdeki muayene odası sayısının 6 binden 13 bine, ambulans sayısının 618'den bin 443'e, 112 Acil Yardım İstasyon sayısının 481'den bun 19'a ulaştığını söyleyen Akdağ, 2002 yılında 381 bin olan çağrı sayısının 775 bine yükseldiğini kaydetti. Göreve geldiklerinde yüzde 78 olan aşılama oranının yüzde 90'lara ulaştığını ifade eden Akdağ, 2002'de 14 milyon YTL olan aşılamaya ayrılan payın 2006 yılında 113 milyon YTL'ye ulaştığını bildirdi.

Gerçekleştirilen kampanyalar sonucu 20 milyon çocuğa kızamık aşısı yapıldığını anlatan Akdağ, kızamık vaka sayısının 7 bin 800'den 9'a düştüğünün altını çizdi. Akdağ, 2005 yılında 4 milyon 592 çifte aile planlaması hizmeti verildiğini vurgulayarak, Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin ve Şiir'de ağırlıklı görülen sıtma vaka sayısının 10 binlerden 2 bine düşürüldüğünü bildirdi. Akdağ, Düzce'de pilot çalışmaları yapılan Aile Hekimliği Uygulamasının, bu yıl içerisinde Adıyaman, Bolu, Denizli, Isparta, İzmir, Edirne, Elazığ, Eskişehir, Samsun ve Gümüşhane illerinde yaygınlaştırılacağını ifade etti.

Devirden önce SSK hastanelerinde 5 olan MR cihazı sayısının devirden sonra 147'ye, kamu hastanelerindeki MR cihazı sayısının ise 20'den 64'e ulaştığını kaydeden Akdağ, "AK Parti hükümeti sağlığı piyasalaştırıyor diyenlerin nasıl haksızlık yaptığı ortaya çıkıyor. Biz söylenilenlerin aksine kamu hastanelerini güçlendiriyoruz" diye konuştu.

Tomografi için geçmiş dönemlerde 6 ay süre verilirken, şimdi sonuçların aynı gün teslim edildiğini anlatan Akdağ, MR süresini ise 15 güne çektiklerini vurguladı. Diyaliz cihazı sayısının bin 798'den 2 bin 932'e çıktığını anlatan Akdağ, ilçelerin yüzde 80'inde diyaliz hizmeti verildiğini söyledi. "Gereksiz ameliyat yapıldığı" iddialarını da cevaplayan Akdağ, geçmişte muayene edilen hastaların binde 27'sinin ameliyat edilirken, şimdi bu sayısının sadece binde 28 olduğunu vurguladı.

İLAÇ HARCAMALARININ KONTROLSÜZ ARTTIĞI İDDİALARI

İlaç harcamalarının kontrolsüz arttığı iddialarına da açıklık getiren Akdağ, şunları kaydetti:

"İlaç maliyetleri 2001 yılında yüzde 23.8, 2002 yılında yüzde 9.6, 2003 yılında 3.4 artarken, 2004 yılında 3.6 azalma oldu. 2005 yılında ise yüzde 3.5 gibi normal bir artış var. Bir hükümet sağlık alanında çok önemli bir şey yapmak isteseydi bunu yapması yeterdi. 2005 yılında 8.8 milyar YTL olan ilaç harcamasının 2006 yılı sonunda 9.6 milyar YTL olmasını tahmin ediyoruz. 2006 yılının ilk dört ayında 3.2 milyar YTL'lik ilaç harcaması gerçekleşti. Yani birilerinin atıp tuttuğu gibi ilaç harcamaları artmadı. Bunun dışında 2000 yılında 3 katrilyon 67 trilyon, 2001 yılında 5 katrilyon 399 trilyon, 2002 yılında 9 katrilyon 199 trilyon, 2003 yılında 13 katrilyon 192 trilyon, 2004 yılında 15 katrilyon 456 trilyon ve 2005 yılında ise 17 katrilyon 852 trilyonluk sağlık harcaması gerçekleşti. 2006 yılı sağlık harcamalarının yüzde 15 -18 arasında artacağını tahmin ediyoruz ki bu da ölçüsüz bir artış olmuyor. Sağlık hizmetlerindeki reformlar, alınan tedbirlere rağmen sağlık harcamalarında kontrolsüz bir artış olmadı. Elbette, kaliteli ve erişilebilir bir sağlık hizmeti sunarken tasarrufa riayet edeceğiz. Sağlık hizmetlerine erişimi zorlaştıracak uygulamaları kabul etmemiz mümkün değil. Vatandaşlarımız dün olduğu gibi bugün de sağlık hizmetlerinin kolayca alabilecek. Ancak bunu yaparken israf tedbirlerini de almaya devam edeceğiz."

Bakan Akdağ, konuşma yaptığı sırada yanında oturan Müsteşar Yardımcısı Orhan Gümrükçüoğlu'nun uyuduğunu fark edince, "Sayın Müsteşarım uyumaya devam edersin seni haber yaparlar" dedi. Akdağ, daha sonra Gümrükçüoğlu'nu "Ben müsteşarın çok çalıştığını biliyorum" sözleriyle onere etti.

Akdağ, önümüzdeki 10 gün içerisinde Atama Nakil Yönetmeliği ve Personel Dağılım Cetveli'nde değişikliğe gideceklerini vurgulayarak, "Bu düzenleme il içendeki dengesiz personel dağılımını engelleyecek. Personel sayısı ilde yeterli ise başka illerden atama ve nakiller önlenecek. Bu konuda valiler yetkili olacak" açıklamasında bulundu.

Akdağ, Bülent Ecevit'in yoğum bakımdaki fotoğraflarının gazetelerde yayınlanmasının hatırlatılması üzerine, "Doğru bulmuyorum. Sadece hasta için değil izinsiz bir kişinin resminin çekilip yayınlanması doğru değil" diye konuştu.

Akdağ, bu yıl 10 binin üzerinde sağlık personeli istihdam etmek için Maliye Bakanlığı ile görüşmelerin devam ettiğini de kaydetti.

Sağlık Bakanlığı'nın sağlık hizmetlerinde tasarrufa gittiği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine ise Akdağ, "Bu konuda hükümetimiz içinde bir görüş ayrılığı yok. Bir ülke geliştikçe, milli gelir arttıkça ve sağlık hizmetlerine erişim kolaylaştıkça sağlık hizmetlerine talebin artması normaldir. Bu hususta Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve benim ifadelerim aynı. Vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini engelleyecek hiçbir tasarruf yapmadık, yapmayacağız" yanıtını verdi.

Akdağ, Sağlık Bakanlığı'nın herhangi bir tasarruf genelgesinin bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber