'Genç bağımlılığa' devlet el koydu!

Başbakan işaret etti, Aile Bakanlığı harekete geçti. 14-19 yaş aralığını kapsayan program ile 6 ay sürecek araştırmada sigara, içki, alkol ve hatta internet bağımlılığıyla mücadelede gençler için yeni bir yön belirlenecek.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 26 Nisan 2014 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Genç bağımlılığa' devlet el koydu!

Hakkı KURBAN

Hükümet, gençler arasında en kapsamlı 'bağımlılık araştırması'na hazırlanıyor. Başbakan Erdoğan, alkolle ilgili düzenleme yapılırken, Anayasa'nın 58. maddesine atıf yaparak "Devletin gençliğini ve insanını kötü alışkanlıklardan koruması görevidir" demişti. Erdoğan'ın talimatıyla, Aile Bakanlığı yeni bir araştırma için düğmeye bastı. "14-19 Yaş Arası Eğitime Devam Eden Gençlerde Bağımlılık Araştırması"yla, ülke genelinde belirlenecek okullarda, 7 Mayıs- 7 Kasım 2014 tarihleri arasında, 6 ay süreyle çalışma yürütülecek. Araştırma, en çok orta öğretim çağındaki çocuk ve gençleri kapsıyor. Aileler, öğretmenler, konu üzerine çalışan STK'lar, kamu kurumları ve akademisyenler de araştırmanın kapsamı içinde yer alıyor.

14-19 YAŞ ARASINI KAPSIYOR

Okullardaki rehberlik öğretmenleriyle görüşmeler yapılarak gençlerin kullanım alışkanlıklarına dair bilgiler toplanacak. Araştırmada, ortaokul ve lisedeki öğrencilerde sigara, içki, illegal ilaç, uyuşturucu madde kullanımı ve internet kullanımıyla ilgili alışkanlıklar ortaya konulmuş olacak. İstatistiki olarak, 14-19 yaş grubunda bağımlılık geniş kapsamlı olarak belirlenecek.

ANAYASA VURGUSU YAPILDI

Araştırma notunda, "Proje fikrinin kaynağı ve dayanakları" sıralanırken, Anayasa'nın 58. Maddesine dikkat çekildi. Aynı zamanda Başbakan Erdoğan'ın onayıyla 2 Eylül 2013'te yayımlanan "Ulusal Uyuşturucu Politika ve Strateji Belgesi"ne vurgu yapıldı. Belgeye göre, genel ve genç nüfusta uyuşturucu kullanım yaygınlığı araştırmaları yapılması görevinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na verildiği hatırlatıldı.

DÖRT YILDA BİR TEKRARLANACAK

Araştırmada neden 14-19 yaş kategorisinin belirlendiği de, "Çocuk ve gençlerin bu dönemde, aile, okul ve arkadaşlık çevrelerindeki sosyal kontrole ilintili olarak bağımlılık yapıcı maddelere dair bilgi ve ilişkisi, hayatlarının daha sonraki dönemlerinde bu maddelerle ilgili tutum ve davranışlarını belirlemektedir" ifadeleriyle açıklandı. Bu araştırma, bilgi ve tutumları ölçebilmek için dört yılda bir tekrarlanacak. Böylece, bağımlılıkla mücadelede, caydırıcı politikalar oluşturulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber