Beşiktaş ve Okmeydanı'nda müdahale

1 Mayıs İşçi Bayramı’nı Taksim’de kutlamak isteyen gruplara Beşiktaş ve Okmeydanı’nda müdahale edildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Mayıs 2014 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AJANSLAR

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Taksim'de kutlamak isteyen gruplar sabah saatlerinden itibaren kentin çeşitli noktalarında toplanmaya başladı. Taksim'e yürümek isteyen gruplara ilk müdahale Beşiktaş, Mecidiyeköy ve Okmeydanı'nda geldi.

CHP ve TKP üyelerinin aralarında bulunduğu grup, sabah saatlerinde Beşiktaş'ta buluştu.

Burada çeşitli sloganlar atan gruplar, halaylar çekti. Bazı kişiler de TOMA'ların önüne oturdu.

Polis, "dağılın" uyarısının ardından 08.00 sıralarında gruba tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi. Gruptakiler, Beşiktaş'ın arka sokaklarına doğru kaçtı.

'TOMA BİR KERE SULUYORSUN'

Müdahale sırasında polis amiri megefonla TOMA'yı kullanan polise talimatlar verdi.

Polis amirinin, TOMA'ya "Evet TOMA, suluyorsun", "TOMA bir kere suluyorsun", "TOMA öne doğru suluyorsun" dediği duyuldu.

CHP'Lİ VEKİL DE YARALANDI

Bu arada, CHP Milletvekili Mahmut Tanal'ın, müdahale öncesinde görüştüğü polislere, "Bu bayram sizin de bayramınız. Sizler de emekçisiniz. Lütfen gruba müdahale etmeyin" dedi. CHP'li Tanal'ın müdahale esnasında hafif şekilde yaralandığı görüldü.

Bazı gruplar da Abbasağa Parkı'nda toplandı. Burada pankartlar açıp, sloganlar atan grup, Beşiktaş'a inmeye çalıştı. Ancak polis ekipleri, gaz bombası atarak gruplara müdahale etti.

YENİDEN MÜDAHALE

Saat 10.20 sıralarında Beşiktaş'ta yine gerginlik yaşandı. Çevik kuvvet ekipleri, göstericilere gaz bombalarıyla müdahale etti. Kullanılan yoğun gazdan bölgedeki birçok vatandaş da etkilendi. Bazı kişiler de yaralandı. Bölgede gerginlik devam ederken, polisin bekleyişi de devam ediyor.

ZIRHLI ARACA MOLOTOF

1 Mayıs gerginliğinin yaşandığı yerlerden biri de Okmeydanı oldu. Piyalepaşa Bulvarı'nda toplanan yüzleri maskeli bir grup, Okmeydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Çevik kuvvet ekipleri, grubun geçişine izin vermedi. Polis ekipleri, gruba biber gazlı müdahale etti.

Gruptakiler de molotofkokteyli, demir bilye, havaifişek, taş ve ses bombası karşılık verdi.

Bu arada, göstericilerin attığı bir molotofkokteyli, zırhlı polis aracına isabet etti. Alev alan araç, yangın söndürme tüpleriyle söndürüldü.

Güvenlik güçlerinin arasına atılan molotofkokteyli de kısa süreli paniğe neden oldu.

E-5 KARIŞTI

Polis müdahalesinin bir diğer adresi ise Mecidiyeköy. E-5 Karayolu Mecidiyeköy mevkiinde yolu trafiğe kesen eylemcilere polis müdahale etti. Polis, eylemcilere gaz ve tazyikli su ile müdahale etti. Atılan gaz bombalarından yoldan geçen sürücüler de etkilendi. Polis müdahalesinin ardından göstericiler geri çekildi. Karayolu da yeniden ulaşıma açıldı.

DİSK ÖNÜNDE TOPLANDILAR

Şişli'de aralarında DİSK, KESK ve HDP'li milletvekillerinin de bulunduğu bir grup, Şişli'de DİSK Genel Merkezi önünde toplandı.

Grubun kısa bir süre sonra Taksim'e doğru yürüyüşe geçmesi bekleniyor.

UNKAPANI VE GALATA KAPATILDI

Öte yandan, Galata ve Unkapanı Köprüsü gece saatlerinden itibaren trafiğe kapatıldı.

İşlerine gitmek için sabah saatlerinde yola çıkan vatandaşlar, köprüyü yürüyerek geçmek zorunda kaldı.

KAZANCI YOKUŞU'NDA ANMA

1977 yılındaki 1 Mayıs kutlamalarında yaşamını yitirenleri anmak için Taksim'e ilk olarak Türk-İş heyeti çıktı. Kazancı Yokuşu'na karanfiller bırakan heyet, saygı duruşunda bulundu.

Atatürk Anıtı'na çelenk bırakan Türk-İş heyeti, Kadıköy'deki kutlamalara katılmak için meydandan ayrıldı.

POLİS CHP OTOBÜSÜNÜ ÇEKTİ, ENGEL OLMAK İSTEYENLER GÖZALTINA ALINDI

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için gruplar sabah saatlerinde Beşiktaş'ta toplanmaya başladı. Barbaros Bulvarı girişinde bulunan CHP otobüsü çekiciye yüklenerek polis tarafından çekilmek istendi. Aralarında CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı'nın da bulunduğu grup, otobüsün kaldırılmasına engel olmak istedi. Çevik kuvvet polisleri de bunun üzerine gruba kalkanla müdahalede bulunarak otobüsün etrafından uzaklaştırdı. Grup üyeleri ile polis arasında gerginlik yaşandı. Polis, otobüsün çekilmesine engel olmak isteyen bazı kişileri gözaltına aldı.

BEŞİKTAŞ'TA ÜÇÜNCÜ POLİS MÜDAHALESİ

Beşiktaş'ta polis göstericilere üçüncü kez müdahale etti. Beşiktaş Barbaros Meydanı'nda tekrar toplanan gösterilere polis gaz ve tazyikli su ile müdahale etti. Göstericiler polise, taş, maytap ve havai fişekle karşılık verdi. Polis amiri megafonla göstericilere, "Vekilimiz gelecek gerçekten arkadaşlar. Sayın vekil çarşı içine giriyor lütfen taş atamayın" şeklinde uyarılarda bulundu. Polis ayrıca çevrede bulunan binaların balkonlarında ki vatandaşlara içeriye girmeleri ve çamlarını kapatmaları konusunda uyarıda bulundu. Göstericiler müdahalenin ardından tekrar ara sokaklara dağıldı. Ara sokaklarda toplana bir grupla polis arasında çatışma yaşandı. Polisin gazla müdahale ettiği grup, taş ve bilyelerle karşılık verdi.

BEŞİKTAŞ VE ŞİŞLİ'DE POLİS MÜDAHALESİ ARA SOKAKLARDA DEVAM ETTİ

Beşiktaş'taki polis müdahalesinin ardından ara sokaklara kaçan göstericilere polis müdahalesi devam etti. Beşiktaş ve Şişli'de ara sokaklarda toplana göstericiler, polis müdahalesine taş havai fişek ve molotof kokteyli ile karşılık verdi. Göstericiler bazı sokaklar çöp konteynerları ile yola barikat kurarken polis grupları dağıtmak için TOMA ve gaz ile müdahale etti.

MUSTAFA SARIGÜL BEŞİKTAŞ'TA

ESKİ Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü nedeniyle Beşiktaş'a gitti. Sarıgül Barbaros Bulvarı'nda yürüyerek meydana gitti.

POLİSE SATRANÇLI TEPKİ

TAKSİM Meydanı'na çıkan noktalardan birisi olan Divan Kavşağı'nda hareketli dakikalar yaşandı.

İşine gitmek isteyen otel görevlileri, rezervasyon yaptırdıkları otele girmek isteyen turistler, evine gitmek isteyen vatandaşlar hatta basın mensupları kapatılan geçiş noktalarında sıkıntılı anlar yaşadılar. Polis otel çalışanlarını çalıştıkları otelden bir görevlinin kendilerini tanıdığını beyan etmesi koşulu ile içeri aldı. Turistler de bu noktalarda, kendilerini otel görevlilerinin karşılamasını bekledi. Uluslararası bir satranç turnuvasına katılmak için gelen Türkiye Üniversiteler Şampiyonu Süleyman Demirel Üniversitesi Satranç Takımı kalacakları otele gitmekte zorluk yaşayınca satranç takımlarını yere açarak tepki gösterdiler. Daha sonra polis amiri iki polisi refekatçi olarak görevlendirerek takımın kalacakları otele girmesine izin verdi. Otellerinden ayrılmak isteyen turistlerde kontrol noktalarındaki yoğunluk yüzünden sıkıntı yaşadılar. Otel görevlileri turistlerin valizlerini barikatlardan aşırarak diğer tarafa geçirmek zorunda kaldılar.

HAK-İŞ TAKSİM'DE

Hak-İş sendikasına bağlı yaklaşık 50 kişi, Gümüşsuyu Caddesinden Taksim Meydanı'na girdi. "Yaşasın 1 Mayıs", " Yaşasın örgütlü mücadelemiz " sloganları atarak Kazancı yokuşuna doğru yürüyen Hak-İş sendikasına bağlı grup burada yere karanfil bırakarak saygı duruşunda bulundu. Daha sonra Taksim Anıtına çelenk bırakan Hak-İş sendikası üyeleri adına temsilci Orhan İlhan tarafından bir basın açıklaması okundu. Açıklamada " Bizler özgürlükçü, katılımcı sivil ve demokratik anayasa için, inanç ve düşünce özgürlüğü için alanlardayız. Ülkemiz üzerinde oynanan oyunlara, son dönemlerde artan kaos yaratma çabalarına, demokrasi dışı yöntemlere karşı olduğumuz için alanlardayız. Hep birlikte alanlardan haykırıyoruz. Ücretlerdeki ağır vergi yüküne hayır diyoruz. Taşeronlaşma ve mevsimlik işçiler sorunu çözülsün istiyoruz. Kamuya kadrolu işçi alınsın istiyoruz. 1 Mayıs emek ve dayanışma günü Türkiye ve dünyada tüm emekçiler adına kutlu olsun. " ifadelerine yer verildi.


1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla, Taksim Meydanı'na çıkan cadde ve sokaklar sabahın erken saatlerinden itibaren araç trafiğine kapatıldı. Yayaların da girişine izin verilmeyen meydana sadece güvenlik görevlileri ve basın mensupları alınıyor.

Güvenlik önlemlerinin arttırıldığı bölgede, Taksim Meydanı, Kazancı Yokuşu ve Cumhuriyet Anıtı'nın çevresi ile İstiklal Caddesi'ne çıkan sokaklar polis barikatlarıyla kapatıldı.

Bu arada çelenk sunumu için Cumhuriyet Anıtı'na giden yolun bir bölümü giriş ve çıkışlara açık bırakıldı.

Gezi Parkı'nın içinde de emniyet güçlerinin bekleyişi sürüyor. Taksim ve Galatasaray meydanlarında akrep ve TOMA'lar park halinde bekletiliyor. Güvenlik tedbirleri kapsamında, Cumhuriyet Anıtı'nın çevresi ve Atatürk Kültür Merkezi'nin önündeki yeşil alanlar polis köpeklerince arandı.

Taksim Meydanı'nda çok sayıda canlı yayın aracı ve basın mensubu da gelişmeleri takip ediyor.

Ambulans ve itfaiye araçlarının da bekletildiği meydan ve çevresindeki bazı büfeler hizmet vermeye devam ediyor.

Öte yandan, sabahın erken saatlerinde Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.

Bu arada Şişli'de Halaskargazi Caddesi Ebekızı Sokağı'ndan itibaren yol, Taksim yönünde trafiğe kapatıldı.

Ayrıca yolda, 3 TOMA ve çevik kuvvet ekipleri de kalkanlarıyla bekleyişini sürdürüyor.

Polisten 'dağılın' uyarısı

Polis, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Taksim Meydanı'nda kutlamak amacıyla Beşiktaş'ta toplanan grubu, "Burası toplanma yeri değildir. Valiliğimiz1 Mayıs için Yenikapı ve Kadıköy meydanlarını belirlemiştir. Dağılın" sözleriyle uyardı.

Bazı CHP'liler ile Halkın Kurtuluş Partisi üyelerinden oluşan grup, Beşiktaş Barbaros Meydanı'nda toplanmaya başladı.

Güvenlik güçleri, "Burası toplanma yeri değildir. Valiliğimiz 1 Mayıs için Yenikapı ve Kadıköy meydanlarını belirlemiştir. Burası kutlama yapılacak yer değildir. Dağılın" şeklinde anonslar yapıyor.

Polis, trafiğe kapatılan Barbaros Meydanı'nda park halinde bekleyen CHP'ye ait 2 seçim otobüsünün kaldırılmasını istedi.

Partililer, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İstanbul'a gelmesi halinde bu otobüslerden birini kullanacağını, diğerinin ise basın mensuplarına ayrıldığını ifade etti. Polis ise dün geceden bu yana otobüslerin kaldırılmasını istediklerini ancak uygulanmadığını belirterek, çekici çağırdı. Çekici, otobüsleri kaldırmak için çalışma başlattı.

Bu sırada CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ve Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar'ın da aralarında bulunduğu grup, çekicinin önüne oturarak, otobüsün kaldırılmasına izin vermedi. Uyarıları dikkate almayan grubu, çevik kuvvet ekibi kalkanlarla bölgeden uzaklaştırdı.

Bu olayın ardından otobüs, çekici ile alandan kaldırıldı. Diğer otobüs ise partililer tarafından CHP Beşiktaş İlçe Başkanlığı'nın önüne park edildi.

Grup, sloganlar atarak bekleyişini sürdürüyor.

Bu arada, Halaskargazi Caddesi ve Taksim Meydanı'na çıkan bütün ara sokaklar polis barikatıyla kapatıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber