F-35'ler için kritik gün!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün toplanacak Savunma Sanayii İcra Komitesi’nde dünyanın en gelişmiş savaş uçağı olarak gösterilen F-35’ler gündeme gelecek.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 06 Mayıs 2014 12:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
F-35'ler için kritik gün!

F-35'ler radara yakalanmadığı için 'hayalet' uçak olarak biliniyor. Toplantıda yeni müsteşar İsmail Demir, füzelerle ilgili bir bilgilendirme yapacak. Bu icra komitesi toplantısı Demir'in ilk icra komitesi toplantısı olacak.

Yeni Savunma Sanayii Müsteşarı da ilk icra komitesi toplantısına katılacak. Toplantıda, Türkiye'nin de proje ortağı olduğu F-35 savaş uçakları için sipariş verilip verilmeyeceği karara bağlanacak. Türkiye geçen yılki toplantıda bu uçaklar için alım ertelemesi yapmıştı. Çin ile devam eden "uzun menzilli hava savunma füzesi" için ise Erdoğan'a, gelinen son durumla ilgili bilgilendirme yapılacak.

Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) F-35 projesi kapsamında siparişi verilen ilk iki F-35 uçağının tedarik kararı geçen yıl ertelenmişti. Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), JSF Projesi kapsamında siparişi verilen ilk iki F-35 uçağının tedarikinin 2014 yılında tekrar değerlendirilmek üzere ertelenmesine karar karar verdi.

TEK UÇAĞA 150 MİLYON DOLAR

İlk etapta alım yapacak ülkelerin tek uçağa 150 milyon dolar vermeleri gerekiyor. Türkiye, uçağın gelişmesi, projenin ilerlemesiyle, bu rakamın 90 milyon dolara inmesini bekliyordu. Yetkililer, Türkiye'nin toplamda yapacağı 100 uçaklık alımda bir değişiklik olmadığını aktardı. ABD'nin birinci müşterisi ve destekçisi olduğu projede Türkiye, İtalya, Hollanda, Kanada, Norveç, Danimarka, Avustralya ve İngiltere'nin ortaklığı bulunuyor. Programın toplam uluslararası maliyeti ise yaklaşık olarak 40 milyar olarak tahmin ediliyor. F-35'ler radara yakalanmadığı için hayalet uçak olarak da nitelendiriliyor. F-35, havadan yere saldıran diğer uçakların aksine hedefe fark ettirmeden yaklaşabiliyor. Pilota sadece vuracağı hedefi uzaktan seçip tetiğe basmak kalıyor. F-35'lerin gelişmiş versiyonları dikey iniş kalkış da yapabiliyor. Ancak Türkiye'nin alacağı versiyonda bu özellik bulunmuyor.

FÜZEYE ERTELEME

Uzun menzilli hava savunma füzesi ihalesinde ise 30 Nisan'da dolan teklif değerlendirme süresi iki ay daha uzatıldı. Alınan karara göre Türkiye, Çin ile sözleşme görüşmelerini devam ettirirken, ABD ve Avrupalı silah firmalarından gelen diğer teklifleri de 30 Haziran'a kadar değerlendirecek. Toplantıda yeni müsteşar İsmail Demir, füzelerle ilgili bir bilgilendirme yapacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber