Engellerin büyük oranı sonradan ortaya çıkıyor

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Hıdır: "Ortopedik engellerin yüzde 73'ü, görme engellerinin yüzde 76'sı, işitme engellerinin yüzde 67'si sonradan ortaya çıkıyor"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mayıs 2014 14:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Engellerin büyük oranı sonradan ortaya çıkıyor

- İzmir Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Nil Hıdır, ortopedik engellerin yüzde 23, görme engellerinin yüzde 20, işitme engellerin ise yüzde 29'unun doğuştan geldiğini geri kalanın ise sonradan ortaya çıktığını belirtti.

Hıdır, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, dünya nüfusunun yüzde 10'unun Türkiye nüfusunun ise yaklaşık yüzde 12'sinin engelli olduğunu, İzmir'de de yaklaşık 490 bin engellinin bulunduğunu belirtti.

İzmir'de 388 bin kişinin süreğen hastalık, 50 bin kişinin ortopedik, 24 bin kişinin görme, 14 bin kişinin işitme, 15 bin kişinin dil ve konuşma, 19 bin kişinin ise zihinsel engelli olduğu bilgisini veren Hıdır, şöyle konuştu:

"Engelliliğin nedenleri araştırıldığında büyük çoğunluğunun kaçınılabilir ve önlenebilir nedenler olduğu görülmektedir. Genetik etkenler, akraba evliliği, gebelik sırasında yaşanan sorunlar gibi tümü önlenebilir süreçlerdir. Engelliliğin bir kader olmadığı, geliştirilecek sosyal politikalar ve koruyucu-önleyici uygulamaları içeren düzenlemelerle önleneceği açıktır. Engellerin ortaya çıkış zamanı irdelendiğinde özellikle ortopedik, görme ve işitme engellerinin sonradan ortaya çıktığı dikkati çekmektedir.

Ortopedik engellerin yüzde 73'ü, görme engellerinin yüzde 76'sı, işitme engellerinin yüzde 67'si, dil ve konuşma engellerinin yüzde 50'si sonradan ortaya çıkıyor. Doğumsal önlenebilir hastalıkların tanı alması, erken dönemde tedavi edilip kalıcı işlev bozukluklarının en aza indirilmesi için bakanlığımızın evlilik öncesi tarama testleri, doğum öncesi bakım protokolleri ve doğum sonrası tarama testleri rutin olarak tüm bireylere uygulanmaktadır."

- Akdeniz anemisi

Bu haftanın ayrıca "Akdeniz anemi" etkinliklerini kapsadığını bu hastalığın da önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkati çeken Hıdır, önlenebilir olduğuna da vurgu yaptı. Türkiye'de talasemi sıklığının ülke genelinde yüzde 2,1, Ege kıyı şeridinde ise ortalama yüzde 4,3 oranında görüldüğünü, ülkede yaklaşık 4 bin 500 hastanın bulunduğunu anlatan Hıdır, akraba evliliklerinden uzak durulması gerektiğine işaret etti.

İzmir'de geçen yıl 51 bin kişiye evlilik öncesi tarama testi yapıldığını, 915 kişinin talasemi taşıyıcısı olduğunun tespit edildiğini ifade eden Hıdır, "Talaseminin önlenmesi için akraba evliliklerinden kaçınılmalı, evlilik öncesi tarama testleri yaptırarak sağlık kontrollerinden geçilmesi, çiftlerin her ikisi de taşıyıcı ise çocuk sahibi olmadan mutlaka yetkili merkezlerden genetik danışmanlık alarak doğum öncesi yapılması gereken tetkikler yaptırılmalı" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber