UYAP'a sızana 24 yıl istemi

UYAP’a girerek yurtdışındaki bir hükümlünün Türkiye’ye girişini sağlamak isteyen Yasin T. hakkında dava açıldı. 8 yıldan 24 yıla kadar hapsi istenen Yasin T. Ankara’da yargılanacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Mayıs 2014 07:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
UYAP'a sızana 24 yıl istemi

Türker Karapınar

Ankara ve Kocaeli'ndeki iki savcının şifrelerini kullanarak UYAP'a (Ulusal Yargı Ağı Projesi) giren ve yurtdışındaki bir hükümlünün yurda girişini sağlamak için hakkındaki yakalama kararını kaldırdığı iddia edilen adliye memuru hakkında, 'Kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek, bilişim sistemi içindeki verileri değiştirmek ve iftira' suçlarını birden çok kere işlediği iddiasıyla 8 yıl 9 aydan 24 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan davanın iddianamesinde, Kocaeli1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 5 yıl hapse mahküm edilen ve yakalama emri çıkarılan Oktay D. hakkındaki yakalama emrinin, Ankara Cumhuriyet Savcısı A.Ç.'nin şifresi kullanılarak Bala adliyesindeki bir bilgisayardan girilen UYAP sisteminde kaldırıldığının bildirilmesi üzerine soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

Soruşturma kapsamında Bala adliyesinde zabıt katibi olarak çalışan şüpheli Yasin T.'nin, savcı A.Ç.'nin şifresini kullanarak UYAP'a girdiği ve yurtdışında olan hükümlü Oktay D. hakkındaki yakalama emrini kaldırdığı ifade edilen iddianamede, Yasin T.'nin kullandığı cep telefonunun HTS kayıtlarının araştırılarak tanıkların ifadesine başvurulduğu kaydedildi.

İddianamede savcı A.Ç.'nin kullandığı UYAP şifresi ile 26 kez giriş çıkış yapıldığının belirlendiği, bu giriş çıkış işlemleri esnasında 3 Kasım 2013'te KİHBİ (Kaçakçılık, İstihbarat, Harekat ve Bilgi Toplama Dairesi) yakalama uyarısının kaldırıldığı, bu işlemin yapıldığı zamanda bilgisayarın Yasin T. isimli kişinin domain hesabı ile açılmış olduğu belirtildi.

Yurda giriş yapamadı

İddianamede, Yasin T.'nin gözaltına alındığı ve 10 Aralık 2013'te suç işleme kastıyla hareket ettiği gerekçesiyle tutuklamaya sevk edildiği ve adli kontrol kararıyla serbest bırakıldığı kaydedildi.

İddianamede, Yasin T.'nin, Ankara Cumhuriyet Savcısı A.Ç. ve Kocaeli Cumhuriyet Savcısı M.V.'nin UYAP şifrelerini elde etmek suretiyle kişisel verileri hukuka aykırı bir şekilde ele geçirdiği ve sisteme giriş yaptığı, hükümlü Oktay D. hakkında verilen yakalama kararını kaldırarak bu kişiye haksız kazanç sağladığı, ancak yapılan işlemin erken fark edilerek yurtdışında olduğu tespit edilen hükümlünün yurda giriş yapamadığı belirtildi.

Adliyede gün boyu nöbet

İddianame ve soruşturma dosyasındaki Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Bilgi Güvenliği Şube Müdürlüğü ile savcılığın yaptığı yazışmalara göre Yasin T., 3 Kasım 2013'te Bala Asliye Ceza Mahkemesi'nde kullanımında olan bilgisayarı kendi sicili ve Ankara Adliyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü'nden elde ettiği şifre ile açtı. Ankara Cumhuriyet Savcısı A.Ç.'nin şifresi ile Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) sistemine girdi. M.V.'nin UYAP ekranından görüntüleme işlemi yaptı. UYAP'a girdiği savcı A.Ç. adına bir dosya açtı ve KİHBİ sisteminden Oktay D. hakkındaki yakalama kararını kaldırarak saat 19.28'de dosyayı kapattı. O gün adliyede nöbetçi kalarak, 4 Kasım 2013 saat 03.11'de aynı yöntemi kullanarak yine bir dosya açtı ve yakalama kararını yeniden değiştirerek dosyayı kapattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber