10 madenciden biri iş kazası geçiriyor

Türkiye'yi yasa boğan Soma'daki maden kazası iş güvenliğinin ne derece önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 15 Mayıs 2014 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
10 madenciden biri iş kazası geçiriyor

TÜİK'in araştırmasına göre, iş kazasının en çok yaşandığı meslek dalı olan 'madencilik ve taşocakçılığı' sektöründe son 6 yıllık dönemde hiç bir iyileşme kaydedilemedi. Aksine, bu sektörde çalışanların kaza geçirme oranında artış oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2013 yılında yaptığı, 'İş Kazaları ve İşe Bağlı Sağlık Problemleri' anketi, madencilik sektörü hakkında çarpıcı bir gerçeği ortaya koyuyor. Ekonomik faaliyet alanlarına göre iş kazalarının araştırıldığı anket 2007 ile 2013 yılları kapsıyor. TÜİK anketinin sonuçlarına göre, Türkiye'de madencilik dışındaki sektörler 6 senelik dönemde iş kazalarını yüzde 50'ye varan oranlarda azaltmayı başarırken, madencilik sektöründeki iş kazaları 6 yıllık dönemde hiçbir iyileşme gösteremedi. Aksine bu sektörde çalışanların kaza geçirme oranı artış kaydetti.

OCAK KAZALARINDA AZALIŞ YOK ARTIŞ VAR

Madencilik sektöründeki iş kazaları oranı 2007 yılında yüzde 10,3 iken 2013 yılında bu oran 10,4'e yükseldi. Oysa diğer sektörlerde iyileşme oldu. TÜİK anketine göre elektrik, gaz, buhar, su temini ve kanalizasyon sektörlerindeki iş kazaları oranı 2007'de yüzde 5,1 iken 2013'te 3,3'e geriledi. Ulaştırma, depolama ve haberleşme sektörü iş kazalarını bu dönemde yüzde 3,6'dan 2,6'ya düşürdü.

İNŞAAT SEKTÖRÜ ALARM VERİYOR

TÜİK'in iş kazaları anketine göre madencilik sektöründeki kritik durum inşaat sektörü için de geçerli. İnşaat üretimi sırasında kaza geçiren ve hayatını kaybeden işçi sayısında son 6 yılda kayda değer bir düşüş meydana gelmedi. TÜİK anketine göre inşaatlarda kaza geçirme oranı 2007'de 4,5 iken bu oran 2013'te cüzi bir azalışla yüzde 4,3'e geriledi.

AĞIR PARA CEZALARI UYGULANACAK

Yeni iş güvenliği kanunu işçi güvenliğine dikkat etmeyen işletmelere ağır para cezaları getirdi. Risk analizi yapmamanın cezası üç bin lira, ayrıca analiz yaptırılmayan her ay için 4 bin 500 lira, iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi görevlendirmeyen işverene görevlendirmediği her bir kişi için ve aykırılığın devam ettiği her ay için 5 bin TL, yardımcı sağlık personeli için ise cezalar 2 bin 500 lira olarak belirlendi. Türkiye elektrik ihtiyacının yüzde 20'sini kömüre dayalı termik elektrik santrallerinden karşıladığı için linyit üretimi artış kaydediyor.

Yılda 75 bin iş kazası yaşanıyor

Türkiye'de, 20 Haziran 2012 tarihi itibariyle 6331 sayılı yeni bir İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasını TBMM'de onaylandı. Resmi istatistiklere göre yılda 75 bin civarında iş kazasının meydana geldiği Türkiye'de 744 çalışan hayatını kaybetti. Yasaya göre 1 Ocak 2013'ten itibaren tüm işyerleri risk analizi, acil eylem planı ve çalışanların temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri yaptırmak zorunda. Ayrıca 50 ve üzerinde çalışanı bulunan işletmelere, tehlike sınıfı ayrımı yapılmaksızın iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli istihdam etme mecburiyeti getirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber