CHP kriz masası oluşturdu

CHP Genel Sekreteri Tekin, Soma'daki maden faciasıyla ilgili genel merkezde ve Soma'da bir kriz masası oluşturulduğunu bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Mayıs 2014 14:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP kriz masası oluşturdu

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Soma'daki maden faciasıyla ilgili, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve çalışma yaşamından sorumlu genel başkan yardımcısı başkanlığında genel merkezde ve Soma'da bir kriz masası oluşturulduğunu bildirdi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

Toplantı devam ederken, gazetecilere açıklamalarda bulunan ve soruları yanıtlayan Tekin, Soma'daki olayın sonuna kadar araştırılması için CHP'nin yakın takip halinde bulunduğunu belirtti.

Olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve 76 milyon vatandaşa başsağlığı dileyen Tekin, "CHP olarak, başta Sayın Genel Başkanımız ve çalışma yaşamından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı başkanlığında genel merkezimizde ve Soma'da bir kriz masası oluşturuldu. Gün, gün takip edilecek. Sadece ölülerimizi, canlarımızı defnetmek için değil aynı zamanda bu meselelerin sonuna kadar araştırılması, gerek hukuken, gerek idari olarak soruşturulması, araştırılması ne gerekiyorsa CHP bunu yakinen takip edecektir" dedi.

-"İnsanlığımızı mı kaybediyoruz?"

Tekin, açıklamasını tamamladıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Dün basına yansıyan bazı iddialar var. Başbakanın müşavirinin bir vatandaşı tekmelerken görüntüleri yansıdı. Geçtiğimiz saatlerde de Başbakana ait olduğu iddia edilen bir görüntü var. Başbakan bir vatandaş vuruyor gibi görülüyor. Görüntüleri izlediniz mi? Değerlendirmeleriniz ne olacak?" sorusuna Tekin, şu yanıtı verdi:

"Cemaat-hoca ilişkisi diye bir hikaye vardır hepiniz bilirsiniz. Bir ülkenin başbakanı vatandaşı dövüyorsa onun danışmanının öldürmesi lazım son derece doğaldır. Bizim bildik başbakan, ona buna edep dersi verir ama edepsizliğin daniskasını da kendileri yaparlar. O acıyı... Biz dün oradaydık, 500-600 insandan bahsediyoruz, can bunlar. 600 insan toprağın altındayken yapılan çalışmada, o ailelerin duygularını siz bir düşünün, bir empati yapın. Bunu bile hazmedemiyorsanız, siz insanlığınızı kaybetmişsiniz demektir. Bu kabul edilebilir mi? Hele kamu adına görev yapan o polis kardeşlerim, siyasetçiler aymazca davranabilir ama unutmayın siz kamu adına görev yapıyorsunuz. Elinizi vicdanınıza koyacaksınız, o ölen Mehmet'in, Ali'nin ödediği vergilerle maaşını alıyorsun. Nasıl helal edeceksin kendine, onun kardeşini döverken orada? İnsanlığımızı mı kaybediyoruz ne oluyor?"

"Markete sığınmış... Sığınacak tabi. Ne yapacak vatandaş? Kime derdini anlatacak söyler misiniz?" diye soran Tekin, "Kaç tane insanın öldüğünü bilmeyen bir hükümete kim ne diyecek? Kaç kişinin öldüğünü bilmeyen bir hükümete, canlarımızın ailelerinin tepkisine senin danışmanın dayak atacak, senin polisin copla dövecek. İnsaf" diye konuştu.

Tekin, duygusal bir anında olduğunu, kötü cümle kullanmak istemediğini ama insanlığa davet ettiğini kaydetti.

-"AYM'yi ciddiyete davet ediyorum"

"Meclis denetim yolları, bakanlar hakkında gensoru ve Meclis soruşturması düşünüyor musunuz? Daha önce reddedilen önergeyi yenileme düşünceniz var mı?" sorusuna, Tekin, "Meseleler çok sıcak olduğu için çok çalışmalar var. İnşallah, umut ediyoruz şu anda toprak altında olan canlarımızı sağ kurtarabilirsek... Onun mücadelesi içindeyiz. Tabi ki bütün bunlar önümüzdeki günlerde gerek Parlamentoda, gerek Parlamento dışında, gerekse sivil toplum örgütleriyle, sendikalarla bunlar müzakere edilecek" yanıtını verdi.

CHP'nin, İş yasasıyla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) 9 ay önce başvuruda bulunduğunu hatırlatan Tekin, AYM'yi bu konuda ciddiyete davet ettiğini söyledi. Tekin, "Belki AYM bu kararı önceden almış olsaydı bu meselelerin önemli bir kısmı yaşanmamış olabilirdi" dedi.

Milli mesele haline gelmiş bu olay konusunda televizyonların, gazetelerin hassasiyet içinde davranmasını isteyen Tekin, bütün Türkiye'nin "CHP ne diyecek?" diye merak ettiğini, eğer bu şekilde devam ederse, bundan sonra basın toplantılarına belki de ihtiyaç duymayacaklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber