MEB devlet okullarının OKS sınavında döküldüğü bilgisini gizledi

Haber Giriş : 07 Haziran 2006 06:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

320 gündür gizlenen liste

Geçen yıl Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nda ilk 50'ye sadece bir devlet okulu girdi. 11 aydır gizli tutulan listeyi SABAH açıklıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim okullarının başarısını ölçmek için geçen yıl yaklaşık 700 bin öğrenci arasında araştırma yaptı. OKS sonuçlarından yola çıkan bir de liste oluştu. Liste eğitimdeki çarpıcı sonucu sergiliyordu.

FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ

Araştırmada devlet okullarının nasıl çöktüğü ortaya çıkınca, "fırsat eşitsizliği yaratır" diye sonuç açıklanmadı. 81 ili kapsayan araştırmada üç büyük il dışında öyle kötü bir tablo çıktı ki, sadece üç il değerlendirmeye alındı.

ÇARPICI SONUÇLAR

Pazar günkü OKS sınavına dört gün kala işte geçen yılki sınavın sonuçları: İlk 50'de sadece bir devlet okulu var. O da 25. sırada. İlk 10'da İstanbul'dan 8, İzmir'den 2 özel okul var, Ankara hiç yok.

En başarılı ilk 10

İSTANBUL

Özel Üsküdar Amerikan
Ortalama Puanı: 428.023
Özel Efdal
Ortalama Puanı: 422.436
Özel Taş
Ortalama Puanı: 410.251
Özel Çamlıca Bilfen
Ortalama Puanı: 409.182
Özel Bilfen
Ortalama Puanı: 402.145

İZMİR

Özel Ekin
Ortalama Puanı: 401.998

İSTANBUL

Özel Küçük Prens
Ortalama Puanı: 401.837
Özel İstanbul Erkek
Ortalama Puanı: 401.729

İZMİR

Özel Yamanlar Özyurt
Ortalama Puanı: 401.179

İSTANBUL

Özel Alev
Ortalama Puanı: 400.774

Başarısızlık listesi hasır altı edilmiş

Milli Eğitim Bakanlığı devlet okullarının geçen yıl OKS sınavında döküldüğü bilgisini gizledi. İlk 10'da devlet lisesi yok.

Milli Eğitim Bakanlı ğı'nın her yıl binlerce öğrencinin girdiği Orta Öğretim Kurumlar Sınavı'nda devlet okullarının başarısız olduğunu ortaya çıkaran bir araştırmaya hasır altı ettiği ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre Milli Eğitim Bakanlığı, 2005'te bir araştırıma yaptırdı. 81 ilde yapılan araştırma sonuçlarında devlet okullarının kötü durumu bakanlığı şaşkına çevirdi. Bunun üzerine, başarının değerlendirmesi üç büyük il İstanbul, Ankara ve İzmir baz alınarak yapıldı.

İLK ONA GİREMEDİ

Ancak, bu durumda da özel ilköğretim okulları başarılı çıktı. Bunun üzerine bakanlık bürokratları araştırmanın sonuçlarının yayınlanmasına karşı çıktılar. Çünkü araştırma sonuçlarına göre ilk 10'a giren okulların arasında devlet okulu yok. İlk

on okul İstanbul ve İzmir özel okulları arasında paylaşılıyor. Ankara'dan herhangi bir okul ilk 10'da yer alamadı. İlk 50'ye ise sadece bir resmi okul girebildi. Ankara'nın Çankaya İlçesi'nde Ayten- Şaban Diri İlköğretim Okulu 25. sıradan listeye girdi. Listede ikinci sırada bulunan Özel Taş İlköğretim Okulu Müdürü Ali Akdoğan, "Ailelerin de bu durum karşısında çocuklarını nitelikli bir okula yazdırabilmek için yoğun çaba içine girdiğini" kaydetti. Sınavların kamuoyunda bilinen gerçekler dışında önemli faydaları da olduğunu belirten Akdoğan "Sınavlar hastalı kların kan tahlili gibidir. Bir hata varsa hastalıktan önce teşhis edilmesi gerekir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber