İstanbul MEM'den öğrenciye kitap aşısı

Yazar-öğrenci buluşmaları genişlemeye devam ediyor... İstanbul Milli Eğitim Müdürü Yıldız, amaçlarının çocukları farklı kültürlerle tanıştırmak olduğunu söylüyor: Böylece evrensele yaklaşmak mümkün olacak.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 22 Mayıs 2014 23:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
İstanbul MEM'den öğrenciye kitap aşısı

ADNAN ÖZER

"Yabancı Yazarlar Okullarda" programının fikir, tasarım ve projelendirmesi hakkında bizi bilgilendirir misiniz?

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü olarak 4 yıldır ilçelerimizde öğrenci-yazar buluşmaları gerçekleştiriyoruz. Projenin 2'nci yılı 2012'de ülkemize farklı etkinlikler için gelen yazarları da okullarımıza davet ettik. Öğrenci ve velilerimiz projenin bu boyutuna da destek olunca "Yabancı Yazarlar Okullarda" fikri doğdu. Ülkemizde 6 yıldır gerçekleşen Tanpınar Edebiyat Festivali için Türkiye'ye gelen yazarları öğrencilerimizle buluşturabilir miyiz diye düşündük. Başta Nermin Mollaoğlu olmak üzere İTEF Genel Koordinatörü Mehmet Demirtaş'ın bizimle işbirliği yapmasıyla "Yabancı Yazarlar Okullarda" projesi gelenekselleşti ve 2 yıldır devam ediyor.

Programda dikkat ettiğiniz pedagojik unsurlar neler oldu?

Her şey öğrencilerimiz için. Öncelikle seçilen kitapların öğrencilerin yaş ve gelişmişlik seviyesine uygun olmasına dikkat ettik. Buna sansürcü bir zihniyetle değil, içerisinde çocuk edebiyatı yazarlarının da bulunduğu bir istişare ekibiyle karar verdik. Kitapların puntolarından seçilen resimlerin uygunluğuna kadar birçok pedegojik kriter dikkate alındı kitaplar seçilirken. Ve elbette kitapların konu ve içeriklerini de öğrencilerimizin yaş gurubuna ve eğitim müfredatımızın amaç ve hizmetlerine göre dikkatle seçildi.

Programın eğitime katkısı sizce nedir?

Her şeyden önce çocukla kitabı, kitapla yazarı bir araya getiren bir projeden bahsediyoruz. Bunu önemsiyorum. Çünkü özellikle teknolojik aygıtlar çocuklarımızın aşırı ilgileriyle hayatımızın ve hayatlarının çok içinde. Böyle bir ortamda erken yaşta kitapla tanışmak, onun yazarıyla konuşmak öğrencilerimizin okumayı sevmesine ve bu eylemin süreklilik kazanmasına katkıda bulunacaktır. Bir insanın kitapla tanışma yaşı ne kadar küçük olursa kitaba olan sevginin o kadar büyük olacağını düşünüyorum. Öğrencilerimiz daha ilkokul sıralarında farklı kültürden insanlarla tanışma, onlarla fikir alışverişinde bulunma imkanı buluyorlar.

Bu projelerden kazanılan veriler nelerdir?

Sosyalleşme, kişisel gelişim, değişik düşünce biçimleriyle (edebiyat ve türleri anlamında) ilişki kurma açısıdan bir değerlendirme yapabilir misiniz?
"Yazarlar Okullarda" projemizle 200'e yakın yazarla yaklaşık 300 bin öğrencimizi buluşturduk. "Yabancı Yazarlar Okullarda" programıyla da çeşitli ülkelerden 30 yazar, yaklaşık 10 bin öğrenciyle buluştu. Başka ülkelerin edebi eserleri öğrencilerimizi yabancı olarak gördüğü kültürlere yaklaştırır, farklı düşüncelere saygı duymayı öğretir. Öğrencilerimiz benzerliklerden hareketle güncellik ve evrensel değerlerin ortaklığında paydaşlığın farkına varır. Okuyan insan her şeyden önce "öteki"ni kendisine konuk edebilen insandır. Bu da okurda empati duygusunu geliştirir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber