Kılıçdaroğlu: Demokrasilerde protesto en doğal haktır/Video

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Okmeydanı'nda yaşanan olaylara ilişkin, "Demokrasilerde protesto, gösteri en doğal haktır. Polis müdahale eder ama kurşun kullanarak değil" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mayıs 2014 14:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "cumhurbaşkanlığı seçimi" kapsamında, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu'nu ziyaret etti. Basına kapalı görüşme öncesi, Kılıçdaroğlu ve Feyzioğlu, basın toplantısı düzenledi.

Adaletin en önemli kurumlarından birisinin TBB olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Nasıl bir cumhurbaşkanı seçilmeli" konusunda buradan görüş almak istediklerini söyledi.

"Okmeydanı'ndaki olaylara ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna Kılıçdaroğlu, şu yanıtı verdi:

"Bir diktatöre özgü açıklama. Polis, kendi yurttaşına karşı silah kullanmamalı. Ölen kişi, bir cenazede başsağlığı dilemek için cemevine giden birisi. Hiçbir olaya karışmamış. Bu ölüyor, Berkin ölüyor, diğerleri ölüyor, Erdoğan'ın tek derdi var, kırılan cam ve çerçeveler. Çünkü o dünya malını önemsiyor. Onun bütün hayatı o. 'Ben ve ailem nasıl köşeyi döneriz, nasıl zenginleşiriz' Ölenlere hiç acımadı. Polise yönelik şiddete de karşıyız. Polise yönelik şiddet olmamalı. Polisler de bizim çocuklarımız. Onların görevleri toplumda huzuru sağlamaktır.

Demokrasilerde protesto, gösteri en doğal haktır. 1982 Anayasası'nda bile bu çok açıkça yazılıdır. Eğer şiddete yönelirse protestolar, polis müdahale eder ama yine insanları öldürerek, kurşun kullanarak değil. Bu affedilecek bir şey değil. Erdoğan ülkeyi ateşe atıyor. Müthiş bir kutuplaşma var. Eğer böyle giderse Türkiye'nin geleceği açısından kaygılıyım. Kullandığı dil, üslup, suçlamalar, insanları ayırmaları kabul edilecek bir olay değil. Biz Burakcan'a da sahip çıkıyoruz, Berkin'e de sahip çıkıyoruz. Bizim ülkemizin insanı onlar. Ölen gencimize de sahip çıkıyoruz, yaralı polisimize de sahip çıkıyoruz. Siyasetçi olarak siz, kendi ülkenizdeki yurttaşlar arasında ayrım yaparsanız, bu olmaz. Üstelik yönetici konumundaysanız hiç olmaz. Bu nasıl bir Başbakanlık anlayışıdır, anlamakta zorluk çekiyorum."

Feyzioğlu'nun konuşması

Sözlerine dün hayatını kaybeden Uğur Kurt'a Allah'tan rahmet, yaralananlara şifa dileyerek başlayan Metin Feyzioğlu da TBB'nin bu olayların takipçisi olacağını söyledi.

"Cumhurbaşkanlığına aday olmak gibi bir düşüncesinin olup olmadığı" sorusunu yanıtlayan Feyzioğlu ise "Hayır, bunlar tamamen spekülasyon, cumhurbaşkanlığı konusunda aday olunmaz, talip olunmaz, teklif gelir. Bu teklif kamuoyunda tartışılır. Aynı zamanda kendi grubumda tartışırım. 84 bin meslektaşımı temsil ediyorum, onların oluşturduğu kamuoyunda tartışılır ancak ondan sonra bir cümle söylenebilir" diye konuştu.

Mezhepçilik ve etnik ayrımcılık konusunda ciddi endişeler taşıdığını ifade eden Feyzioğlu, sağduyu çağrısı yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber