Sadullah Ergin'den ihanet iddiasına açıklama

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Mayıs 2014 22:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sadullah Ergin'den ihanet iddiasına açıklama

BASIN AÇIKLAMASI

Son TV adlı internet sitesinde Avukat Fidel OKAN tarafından "ihanetin belgesi" başlığını taşıyan bir yazı yayınlanmıştır. Gerçekleri tamamen ters yüz eden bu yazıda anılan olayların esası ve belirtilen süreçte yaşananlar aşağıdaki şekilde gerçekleşmiştir.

Bilindiği gibi ilgili mevzuata göre HSYK adına açıklama yapma yetkisi, HSYK Başkanına (Adalet Bakanı'na) aittir. Başkan bu yetkisini Başkan Vekiline devredebilir. Nitekim bağımsız Adalet Bakanı ve HSYK başkanı Merhum Ahmet Kahraman tarafından 27.05.2011 tarihli yazı ile Başkana ait bazı yetkiler Başkan Vekiline devredilmiştir. (Ek-1)

İlerleyen süreçte Başkan Vekili tarafından kurul adına Başkanın iradesi ve bilgisi dışında, bazı açıklamaların yapıldığının görülmesi üzerine tarafımdan, 21.08.2013 tarihli yazı ile yeni bir yetki devri yapılmış ve başkanın yokluğunda, kurulu temsil etmek görevi başkan vekilinden geri alınmış; aynı yazıda HSYK adına yapılacak basın açıklamalarının kurul başkanının uygun görüşü alındıktan sonra yapılacağı hususu açıkça belirtilmiştir. (Ek-2)

Nitekim bu tarihten sonra yapılan 23.08.2013, 12.11.2013, 13.11.2013, 18.12.2013 tarihli basın açıklamaları Başkanın uygun görüşünün faks, mail ya da vicahi olarak alınmasından sonra yapılmıştır.

26.12.2013 tarihinde HSYK Genel Kurulu tarafından yapılan basın açıklaması da bu kapsamda 23.12.2013 tarihinde 1. Daire Başkanı İbrahim OKUR tarafından şahsıma mail olarak gönderilmiştir. Bu metni okuduktan sonra uygun bulmadığımı, hatta bu bildirinin eski HSYK'nın bildirilerinden daha kötü olduğunu, bu nedenle onaylanmadığım kendilerine açıkça söylenmiştir. Ayrıca kabine değişikliği aşamasında olduğumuz ve bu konunun yeni gelecek Bakanla müzakere edilmesinin daha doğru olacağı belirtilmiştir.

Kurul adına başkan vekili tarafından açıklama yapma izni vermemem üzerine 25.12.2013 tarihli HSYK Genel Kurul toplantısında, konu gündem dışı ele alınarak, bazı üyelerin muhalefetine rağmen 13 üyenin oyuyla kamuoyuna açıklanmıştır. Hadiselerin oluş biçimi bu şekildedir. Bu süreçten bir ihanet belgesi çıkartılması, eksik bilgi değilse kötü niyetli yapılmış bir iftiradan ibarettir.

Konu ile ilgili aşağıdaki bilgileri ayrıca dikkatinize sunmaktayım.

1- 26.12.2013 tarihli HSYK Genel Kurul Açıklaması; "Adli Kolluk Yönetmeliği"ndeki değişikliği, acımasızca eleştiren bir açıklamadır. Bu yönetmelik değişikliğinin altında Adalet Bakanı olarak imzam bulunmaktadır. Altına imza koyduğum değişikliklere yapılan eleştirilere onay verdiğimin iddia edilmesi, hayatın olağan akışına aykırıdır ve akla ziyan bir değerlendirmedir.

2- Böyle bir açıklamanın yapılmaması için gösterilen gayretlere rağmen gündem dışı olarak genel kurula getirilerek kamuoyuna açıklanan bu karara karşı Bakanlığımız Müsteşarı Birol ERDEM tarafından, muhalefet şerhi yazılmak üzere süre talep edilmiştir. Uzun ve gerekçeli bir muhalefet şerhi yazılarak, 26 Aralık günü kurula verilmiştir. Toplantının 25'inde yapılması, kararın ise 26'sında açıklanmasının sebebi budur. Bu husus HSYK Genel Kurulun tüm üyelerinin bilgisi dahilindedir.

3- Ayrıca 7 sayfalık muhalefet şerhi incelendiğinde HSYK açıklamasının ne kadar yanlış olduğu, ne kadar tutarsız olduğu, bütün detaylarıyla açıkça ortaya konulmuştur.(EK-3)

Haber sitesindeki yazının dipnot bölümünde gündeme getirilen 17 Aralığı 18 Aralığa bağlayan gece bulunamadığım ve uyumakta olduğum iddiası da gerçek dışıdır.

17 Aralığı 18 Aralığa bağlayan gece konunun taraflarıyla, Başbakanlık Resmi Konutu'nda yapılan çalışmalarda bulunmaktaydım ve saat 03:00'e kadar yapılan toplantılara katıldım. 03:00'den sonra ikametime geçtim. Yaklaşık yarım saat sonra tekrar konuta çağrıldım. Hadisenin bu şekilde cereyan etmesine karşın olayların takdim biçimine bakıldığında, değerlendirmenin iyi niyetten yoksun/maksatlı olduğu ortadadır. (23.05.2014)

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Sadullah ERGİN
Hatay Milletvekili
Adalet Eski Bakanı

Sadullah Ergin'le ilgili ihanet iddiası

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber