Mülkiyeliler Birliği Derneği Başkanı: Hükümetin hedefi Mülkiye

Haber Giriş : 07 Haziran 2006 20:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda yazılı sınavı geçen mezunlar AKP tarafından sözlü sınavlarda eleniyor

Mülkiyeliler Birliği Derneği Başkanı Ali Çolak, Mülkiyetten mezun öğrencilerin Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) gösterdikleri başarının devam ettiğini, ancak sözlü sınavlarda son birkaç yıldır şaşırtıcı bir şekilde elemeye tabi tutulduklarını vurguladı.

Bürokrasideki görevleriyle devlet yönetimine damgasını vuran Mülkiyeler, AKP hükümetinin hedefi oldu. Mülkiyeliler Birliği Derneği Başkanı Ali Çolak, Mülkiye'den mezun öğrencilerin Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) gösterdikleri başarının devam ettiğini, ancak sözlü sınavlarda son birkaç yıldır şaşırtıcı bir şekilde elemeye tabi tutulduklarını vurguladı. Sınavları oluşturduktan komisyonla izlemeye aldıklarını belirten Çolak, "Bu hükümetin kadrolaşmaya yönelik bir hareketidir" dedi.

Kurulduğu 1859 yılından bu yana devletin üst kademelerine nitelikli bürokratlar yetiştiren Mülkiye, son dönemde hükümetin kadrolaşma girişimlerinin hedefi haline geldi. 2004 KPSS sonuçlarına göre kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler ve maliye bölümlerinde birinci, diğer bölümlerde ise ilk üç arasında görülen mülkiye mezunları, kamu kurumlarının mülakat sınavlarından ise elleri boş dönüyor Mülkiye mezunlarının yazılı sınavlardaki başarısına karşın mülakatlarda şaşırtıcı bir şekilde elemeye tabi tutulduklarına dikkat çeken Mülkiyeliler Birliği Derneği Başkanı Çolak, uygulamanın "hükümetin kadrolaşmaya yönelik bir hareketi" olduğunu vurguladı, Mülakat sınavlarında katılımcılara mezun oldukları okul ve düşünce yapılarına göre sorular yöneltildiğini dile getiren Çolak, kendilerinin de önlem olarak 2004 yılında "Sınav Takip Romisyonu"nu kurduklarını belirtti.

?Politik anlamda adam kayıyırılıyor'

Mülakat sınavlarında her zaman referans uygulamasının söz konusu olduğunu belirten Çolak, son dönemdeki uygulamaların referans olmanın da ötesinde "politikanlamda adam kayırmacılık" boyutuna vardığını vurguladı. Son birkaç yıldır yapılan mülakat sınavlarındaki tartışmaların yoğunluğuna dikkat çekerek.
sınavlarda siyasi parti yandaşlarına öncelik tanınmasına yönelik uygulamaların hız kazandığına dikkat çeken Çolak, şöyle konuştu:

"Kurumsal yazılı sınavların başarı taban puanlanılın düşük tutularak mülakata alınacak kişi sayısının 20 katma çıkarılması nedeniyle sınavlar, sübjektif değerlendirmelere sahne oluyor. Böylece, kamu görevlerine KPSS puanı düşük adayların alın ması kolaylaşırken, yüksek puanb adayla nn saf dışı bırakılmasına zemin hazırlanıyor. Hükümet işini iyi biliyor aslında, aldıkları uzman kadrolar, 10-12 yıl sonra devletin en kritik noktasına gelebilecek. Bugün sınavlarda yaptıkları ayrıcalıklı uygulamaların meyvesini ileride alacaklar."

'Gözlemci olmak istiyoruz"

Çolak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "15-20 yıl sonra egemenlik gerçek anlamda kayıtsız şartsız milletin olacak ve herkes ö/gür hareket edebilecektir" yönünde ifadelerde bulunduğunu kaydederek "Biz de şimdiden önlemimizi alarak kurduğumuz Sınav Takip komisyonu' nun sınavlara gözlemci olarak katılması ve mülakat sınavların kayıt altına atanması talebinde bulunacağız99 açıklamasını yaptı. Mülkiye mezunlarının bilgi birikimlerine her daim güvendiklerini belirten Çolak, 16 Haziran'da İçişleri Bakanlığımda gerçekleştirilecek sözlü sınavı da takip edeceklerini söyledi.

cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber