Vatandaşlar 'sigara yasağına' sahip çıktı

Yeşilay tarafından, Anadolu Ajansı'nın desteğiyle "31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü" kapsamında, sigara yasağına uyma bilincini ölçmek amacıyla düzenlenen etkinlikte, hazırlanan mizansen gereği vapurda sigara içen kişiyi uyaran vatandaşlar ödüllendirildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2014 15:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Vatandaşlar 'sigara yasağına' sahip çıktı

LALE BİLDİRİCİ - Yeşilay, Anadolu Ajansı'nın da desteğiyle, "31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü" kapsamında, sigara yasağına uyma bilincini ölçmek amacıyla etkinlik düzenledi. Bu kapsamda hazırlanan mizansen gereği, vapurda sigara içen kişiyi uyaran vatandaşlar ödüllendirildi.

Yeşilay'ın, sigara yasağına uymayanlara, diğer vatandaşların tepkisini ölçmek için hazırladığı mizansen, Eminönü-Kadıköy vapurunda gerçekleştirildi. Yeşilay ekibi tarafından görevlendirilen kişiden, vapurun dışında ve yasak olan bölgelerde sigara içmesi istendi. Vapurun üst kısmında, "sigara içme yasağı olduğu" levhalarla gösterilen yerlerde, Yeşilay tarafından görevlendirilen kişi sigara içmeye başladı.

Vapurdaki bu mizansen sırasında vatandaşlardan biri, sigara içen kişiye uyarıda bulundu. Bunun üzerine iki vatandaş arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı. Söz konusu iki kişi arasındaki diyalog, saniye saniye kameralarla kayıt altına alındı. Görüntülerin alınmasının ardından Yeşilay ekibi tarafından alkışlanan vatandaşlardan Melda Kuru ve Tugay Kurnaz, Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz tarafından, çiçek ve plaketle ödüllendirildi.

Ödül alan vatandaşlardan Melda Kuru, vapurda daha önce böyle bir olayın başına gelmediğini belirterek, olayın mizansen olduğunu anlamadığını söyledi. Sigara içen kişiye tepki verirken, korkmadığını belirten Kuru, "Sigara içme yasağına uyulması gerektiğini söylemek istedim. Yasak yerlerde sigara içme yasağına uyulması gerekiyor" diye konuştu.

Avukat Tugay Kurnaz da, kendi halinde vapurda kitap okurken, bir diyaloğa şahit olduğunu ve sigara yasağına uyulması konusunda uyarıda bulunmak istediğini söyledi. Yanında sigara içenlere daha önce de uyarıda bulunduğunu ifade eden Kurnaz, "Yasağa rağmen vapurda sigara içiliyor. Sigaraya müdahale edildiğinde, arbede yaşandığı bile oluyor. Haklıyken haksız duruma düşülüyor. Olayın mizansen olduğunun farkına varmadım. Sigara kullanmıyorum ve diğer vatandaşlara 'sigara içmeyin hayat güzel' diye sesleniyorum" ifadelerini kullandı.

- "Bir yerde ihlal varsa, denetimini en iyi bizler yapabiliriz"

Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz da 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü'nün tüm dünyada Dünya Sağlık Örgütü önderliğinde kutlandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Halk sağlığı kuruluşu olarak, tütünle mücadeleye büyük önem verdiğimiz için, çeşitli saha etkinlikleri, kamu spotları gibi etkinliklerle, Dünya Tütünsüzlük Günü'nde farkındalığı artırmaya çalışıyoruz. 2008 yılında Tütün Çerçeve Sözleşmesini kabul ettik. 6 yıl içerisinde de Dünya Sağlık Örgütü'nün tüm kriterlerini karşılayan, lider ülke konumuna geldik. Bu sebeple tütün politikasıyla ilgili, aslında hükümetin ve sivil toplum örgütü olarak Yeşilay gibi kuruluşların yapacağı her şey yapılmış oldu. Bu noktadan sonra da özellikle halkın sağlığını korumak için vatandaşların öz mekanizmasını çalıştırması gerekiyor. Bir yerde sigara kanunuyla ilgili ihlal varsa, aslında onun denetimini en iyi bizler yapabiliriz."

Vapurlarda ve kafelerde sigara ihlaline karşı duyarlılık ve farkındalık oluşturmak için çalışmalar yürüttüklerini belirten Yılmaz, "Vapurdaki konukların bilmediği ve tamamen bir doğaçlama yöntemleriyle etkinlik düzenledik. Amacımız 4207 Sayılı Kanun uyarınca sigara yasağının uygulanmasında kamuoyunun desteğini sağlamak. Yasa gereği vapurlarda ve restoranlarda sigara kullanımı yasak. Ancak bunlar bazen ihlal ediliyor. Bunun denetiminin, çocukların sağlığını düşünen halk tarafından da yapılması gerekiyor" diyerek sözlerini tamamladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber