Altın fiyatı dibe yaklaştı

Son 4 ayın en düşük seviyesine gerileyen altın içerde de tepetaklak. Fakat uzmanlara göre altın fiyatları yüzde 3,5 daha aşağı gidebilir.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 03 Haziran 2014 07:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Altın fiyatı dibe yaklaştı

Ayfer Arslan

Geçen yıl küresel piyasalarda yaşanan makro ekonomik gelişmeler ve politik belirsizlikler nedeniyle yatırımcısını üzen altın fiyatlarında gerileme sürüyor. Altının ons fiyatı 1.243 dolara kadar inerek son 4 ayın en düşük seviyesinden işlem görürken, bu düşüş Kapalıçarşı'ya da yansıyor. Altının gramı 84 liraya kadar düşerken, bu trendin daha ne kadar devam edeceği merak konusu.

ALTIN FİYATLARI NEDEN DÜŞÜYOR?

Uzmanlara göre ABD ekonomisindeki toparlanma, Ukrayna'daki seçim sonuçları ve Uzakdoğu'dan altın talebinin giderek azalması altının düşüşündeki en büyük etken. Türk yatırımcısı açısından ise durum farklı. Türkiye'de geleneksel yatırım aracı olarak kabul edilen altına yatırımı düşünenlerin iki ay daha beklemesinde yarar var.

FAİZ İNERSE BİRAZ YÜKSELEBİLİR

Gram altının kısa vadede 81 liraya kadar gerilemesi bekleniyor. İçerde altını etkileyen bir başka faktör ise dolar TL kuru. Merkez Bankası'nın faizleri indirmesi halinde dolar TL'deki olası yükselişin gram altın fiyatlarını destekleyeceği tahmin ediliyor. Ayrıca ons fiyatlarının 1220-1180 seviyelerine gerilemesi durumunda özellikle Asya tarafından gelecek fiziki talep ile fiyatların toparlanma eğilimi de gram altın fiyatlarını destekleyecek.

GRAM ALTIN 2 AY İÇİNDE TABANI GÖREBİLİR

Garanti Bankası Altın Piyasaları Uzmanı Alper Kalyoncu: "Önümüzdeki 2 ay içerisinde altının gram fiyatının 81-82 liraya kadar gerilemesini bekliyorum. Şu anda 84 liradan işlem görüyor. 81-82 lira seviyeleri taban olacak. Altın fiyatlarındaki düşüş beklenen bir gelişmeydi. Ukrayna- Rusya gerginliğinden dolayı yüksek seviyede kalıyordu. Çin ve Uzak Doğu'dan gelen altın talebinde gerileme var. Ancak döviz yükseliş yaparsa altın fiyatları da yukarı gelebilir ama bu tamamen ana trendin dışında. Görünür gelecekte ani sıçrama beklenmiyor. Altın almak isteyenlerin 2 ay daha beklemesinde yarar var."

KISA VADEDE AL-SAT İŞLEMİ YAPILABİLİR

İntegral Menkul Değerler Araştırma Depatmanı Analist Tuğba Özay: Küresel piyasalarda yer alan fonlarda da altın pozisyonları azalıyor. Gram altında ise onsa paralel düşüşler devam ediyor. 83,98 fiyatlarından işlem gören gram altında, önümüzdeki süreçlerde yine onsa paralel hareketler bekliyoruz. ABD ekonomisindeki gelişmelerin de yanı sıra talebin de önemli olduğunu düşündüğümüz gram altında, yatırımcıların kısa vadede al-sat işlemleri yapabileceklerini ancak genel olarak altının yükselmesi için şu an da bir sebep olmadığı için satışların bir süre daha devam edebileceğini düşünüyoruz. Ons bazında 1232/1226 ve 1218 seviyeleri önemli destek seviyeleri olarak ön planda.

DOLAR YÜKSELİRSE ALTIN YENİDEN TIRMANIR

Destek Menkul Değerler Finansal Analist Eren Can Ümüt: Kurda yaşanabilecek yükselişe paralel olarak gram altın fiyatlarında da yükseliş eğilimi hakim olabilir. Teknik manada gram altın fiyatlarında 83.75 desteğinin aşağı yönde geçilememesi ve kur tarafında yaşanması muhtemel yükseliş hareketiyle yeniden 87.80 seviyeleri görülebilir. Ons fiyatının 1220-1180 seviyelerine gerilemesi durumunda Asya tarafından gelecek fiziki taleple fiyatların toparlanabileceğini düşünüyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber