Maden lobisi işbaşında

Maden şirketlerinin, 6 saat uygulaması ile madenlerde günlük vardiya sayısının 4'e çıkacağını, bu maliyetin de özel sektör tarafından karşılanmasının zor olacağı yönünde Ankara bürokrasisi nezdinde lobi yaptığı ortaya çıktı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 06 Haziran 2014 08:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Maden lobisi işbaşında

Soma Madeni'nde 301 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından harekete geçen hükümetin, çalışanları maden patronunun insafından korumaya yönelik hamleleri özel sektör kömür şirketlerini huzursuz etti. Maden işçilerinin çalışma saatlerini 8 saatten 6 saate indireceklerini açıklayan Başbakan Erdoğan'a rağmen Ankara'da lobi faaliyetine girişen madenci patronların, TBMM'de görüşülen yeni düzenleme üzerinde etkili olmaya çalıştıkları belirtiliyor. Maden şirketlerinin, 6 saat uygulaması ile madenlerde günlük vardiya sayısının 4'e çıkacağını, bu maliyetin de özel sektör tarafından karşılanmasının zor olacağı yönünde Ankara bürokrasisi nezdinde lobi yaptığı ortaya çıktı.

İKNA TURUNA ÇIKTILAR

Getirilen düzenlemelerin dünyada uygulanmadığını ileri süren özel sektör temsilcilerinin, madencilik alanındaki bürokratları ikna turuna başladığı ileri sürülüyor. Dünyanın hiçbir yerinde yer altındaki bir işçinin fiili olarak zaten 6 saat çalışmadığını iddia eden özel sektör temsilcileri, 'Vardiyanın ocağa inmesi çıkması yemek, çay molası hepsi içerisinde olduğu için fiili olarak 8 saat çalışmıyorlar' savunmasını yapıyorlar.

'DAYIBAŞI' ÖNLENEBİLİR

Sektör temsilcilerinin maden ocağında 'Dayıbaşı' diye nitelendirilen 'ekip başı' mı, taşeron mu oldukları belli olmayan kişilerin işçiler üzerinde çalışma despotluğunun önlenebileceğini de bürokratlarla paylaştığı belirtildi.

Yeni düzenlemeyle yeraltında çalışma süresi haftada 30 saati geçmeyecek. Madencilere yılda 6 ay ikramiye verilecek. İşçilerin ücretli izin süreleri arttırılacak ve emeklilik yaşı da 50'ye düşecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber