TOKİ, faiz ve maliyet artışını konut fiyatına yansıtmayacak, fiyatlar da iyileştirilecek.

Haber Giriş : 10 Haziran 2006 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) inşaat ettiği konutlara zam yapmayacak. TOKİ Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, kredi faizleri ve inşaat maliyetlerindeki artışın konut fiyatlarına yansıtılmayacağını, fiyatlarda iyileştirme için çalıştıklarını söyledi. TOKİ'nin de yüzde 50-60 seviyesinde olan konut inşaatlarında deklare edilen fiyatları uygulamaya devam edeceğini, satışa sunulan konutlarda da lüks konut projelerinden sübvanse ederek fiyat artırmayacaklarını anlatan Bayraktar, ancak 4-5 ay sonra konut fiyatlarında artış olabileceğini kaydetti. Halen TOKİ'nin uygulanan konut projelerinden dolayı 6 milyar YTL düzeyinde alacağı olduğunu açıklayan Bayraktar, toplu konut yapımcılarının da, kâr marjlarını düşürerek fiyat artışlarını tolere edebileceğini belirtti.

KOOPERATİFZEDE OLMAZ

Toplu konut yapımında, artık kooperatifzedeler olayı yaşanmayacağına dikkat çeken Bayraktar, "TOKİ piyasayı dengeliyor, disipline ediyor. Büyük müteahhitlerden alanlarda, yüzde 98'inde bir aksama olmaz. Banka kredili olanlarda daha fazla garanti var'' dedi. Sektörü rahatlatmak için demir ve çimentoda ithalatın gündeme gelebileceğini de açıklayan Bayraktar, müteahhitlere fiyat farkı vermenin mevzuat gereği çok zor olduğunu, ancak KDV ve diğer kesintilerin ödenmesi konusunda kolaylık sağlanabileceğini kaydetti.

Erdoğan Bayraktar, Ankara'da uygulanmakta olan Turkuaz Vadisi Projesi'nde konut fiyatlarının yüksek olduğu yönündeki eleştiriler için de, söz konusu konutların ''lüks'' değil, orta gelir grubuna yönelik konut olduğunu, fiyatların da emsallerine göre yüzde 50 ucuz olduğunu söyledi.

Gaziosmanpaşa'da ucuz konut satışı

TOKİ son aylarda durgunlaşan emlak piyasasını tekrar harekete geçirmek ve talebi artırmak için İstanbul'da tekrar harekete geçti. TOKİ ucuz fiyattan satacağı konutlarla konut fiyatlarını aşağı çekmeyi hedefliyor. TOKİ'nin orta gelir grubuna yönelik olarak Halkalı'da yaptığı konutlar 75 bin YTL'den, alt gelir gruplarına yönelik olarak Gaziosmanpaşa'da yaptığı konutlar ise 40 bin YTL'den satışa sunuldu.

Bu arada, TOKİ, İstanbul-Halkalı 5. bölgeye konut, adaiçi ve genel altyapı ile çevre düzenlemesi işleri yaptırmak üzere ihale açtı. İstanbul Halkalı 5. bölgeye bin 108 adet konut, adaiçi ve genel altyapı ile çevre düzenlemesi işi ihalesi, 19 Temmuz 2006 tarihinde saat 10.00'da TOKİ' de gerçekleştirilecek. Yer tesliminden itibaren toplam 480 günlük süreyi kapsayacak olan işin ihalesine tüm istekliler katılabilecek. Söz konusu konutlar, tünel kalıp sistemi ile betonarme karkas olarak yaptırılacak.

İHALE ŞARTLARI

Konut, altyapı ile çevre düzenlemesi inşaatı ihalelerine katılmak isteyenler, teknik şartnameyi bedeli mukabili TOKİ'den temin edebilecekler. Teknik şartnameye göre hazırlanacak olan teklif mektupları ise belirtilen ihale tarihinde ihale saatine kadar TOKİ Başkanlığı'na anahtar teslimi götürü bedel üzerinden verilecek. Buna göre, ihale sonucu üzerine ihale yapılan istekli ile anahtar teslimi götürü bedel sözleşmesi imzalanacak. Söz konusu ihalede istekliler teklif ettikleri bedelin yüzde 3'ünden az olmamak üzere kendi belirleyecekleri oranda geçici teminat verecekler.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber