Bugün seçim olsa seçmen ne der?

Haber Giriş : 11 Haziran 2006 20:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Işık Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi'nin işbirliğiyle yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye'deki seçmen eğilimleri, 2002 yılından bu yana radikal bir şekilde sağa kaydı.

?Türkiye'de sosyal tercihler' araştırması için 18 ilde bin 846 kişiyle görüşüldü. Araştırmanın altında, Işık Üniversitesi Rektörü Profesör Ersin Kalaycıoğlu ve Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Ali Çarkoğlu'nun imzası bulunuyor. Araştırmaya göre, seçmen en sağa AK Parti'yi, en sola DTP'yi koyuyor.

Merkez gittikçe küçülüyor

1990 yılından bu yana kendini siyasi yelpazenin merkezinde ifade edenlerin oranı yüzde 50'den yüzde 40'a gerilemiş durumda. Aynı dönemde solu destekleyen seçmen oranı yüzde 25'ken bugün yüzde 19.5'larda.

CHP, DSP VE DTP birleşse bile alacakları oy oranı yüzde 17-19 arasında. Yani araştırmaya göre Türkiye'de solun iktidar şansı yok. Seçmenlerin yaklaşık yüzde 50'si (yüzde 49.8'i) siyasi bir partiye gönülden bağlı, geri kalanlar ise parti tutmuyor.

Araştırmaya göre seçmendeki kutuplaşma lider arayışına da yansıyor. Güçlü ve otoriter lider arayan bir yapı göze çarpıyor. 2002 seçimlerinden bu yana en az eriyen parti AK Parti. Son seçimde oy verenlerin yüzde 82'si bir sonraki seçimde tercihini değiştirmeyeceğini söylüyor. CHP seçmenlerinin ise sadece yüzde 65'i aynı fikirde, yani CHP üçte bir oranında seçmenini kaybetmiş görünüyor.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber