Üniversite gençliği AB konusunda kararsız

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Haziran 2006 11:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan bir çalışma grubu tarafından gerçekleştirilen 'Üniversite Gençliğinin Sosyo-Ekonomik Profili Araştırması'nda ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

Türkiye genelinde üniversite öğrencilerinin sosyal ve ekonomik profilini ortaya koymak, harcama kalıplarını, sosyal, kültürel ve sportif gereksinimlerini, boş zamanlarını değerlendirme biçimlerini belirlemek ve ülke sorunlarına bakış açılarını ortaya koymak amacıyla yapılan anket çalışmasına 7 bin 568 öğrenci katıldı. Yüzde 33'ü Ankara ve İstanbul'da, yüzde 67'si ise diğer illerde öğrenim gören yaşları 18 ile 24 arasında değişen gençlerle yapılan anket çalışmasında AB ile ilgili ilginç sonuçlar belirlendi. Türkiye'de üniversiteli gençlerin yüzde 68'i Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılmasını destekliyor. Gençlerin yüzde 33'ü Türkiye'nin AB'ye 10 yıl içinde kabul edileceğine, yüzde 25'i ise Türkiye'nin AB'ye kabul edilmeyeceğine inanıyor. Türkiye'nin AB üyeliğiyle sosyal güvenlik ve eğitimde iyileşme olacağına inanan gençlerin oranı ise yüzde 63. Ankete katılan gençlerin yüzde 56'sı AB ülkelerine serbest dolaşım sağlanacağına, yüzde 54'ü daha çok demokratikleşme ve bireysel özgürlük sağlanacağına, yüzde 54'ü AB'nin finans imkanlarından yararlanılacağına, yüzde 50'si çevre konusunda duyarlılığın artacağına, yüzde 44'ü ortalama gelirin artacağına, yüzde 40'ı işsizliğin azalacağına, yüzde 32'si ise enflasyonun düşeceğine inanıyor.

Ankete katılan gençlerin yüzde 53'ü ise Türkiye'nin AB'ye kabul edilmesiyle ülke kaynaklarının yabancıların denetimine gireceğine inanıyor. Yüzde 52'sinin ortak kaygısı ise kültürel değerlerin zayıflayacağı yönünde. Ayrıca ankete katılan öğrencilerin yüzde 46'sı AB üyeliğiyle dış politikada bağımsızlığın kaybedileceğine, yüzde 44'ü ise devlet bilincinin zayıflayacağı inancını taşıyor. Ankete katılan öğrencilerin yüzde 70'i ülke ve dünya gündemini gazete ve dergilerden takip ettiğini belirtirken, yüzde 66'sı ise televizyonlardan izliyor. Gündemi internetten takip eden üniversite öğrencilerinin oranı ise yüzde 38. Ayrıca gençlerin yüzde 22'si de gündemi radyodan takip ediyor. Haber programlarını takip eden gençlerin oranı yüzde 72 iken, gençlerin yüzde 45'i belgesel, yüzde 38'si ise tartışma programlarını izlemeyi seviyor. Ankete göre, gençlerin yarıdan fazlası milliyetçi, yüzde 40'ı sosyal demokrat, yüzde 31'i muhafazakar, yüzde 28'i sosyalist, yüzde 24'ü ise liberal siyasi düşünceye yakın.

Proje yöneticiliğini Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Muammer Yaylalı'nın yaptığı, Türkiye'deki devlet ve vakıf üniversitelerinde öğrenim gören öğrencilerle yapılan anket çalışması gençlerin ne kadar para harcadığını da ortaya koydu. Anket sonucuna göre, gençlerin sadece yüzde 26.8'i 250 ile 500 YTL arasında harçlık alıyor. 100 ile 250 YTL arasında harçlık alan gençlerin oranı ise yüzde 41. Ankete katılan öğrencilerin yüzde 27'si ise aylık 100 YTL ya da altında harçlık alıyor. Öğrencilerin yüzde 19'u da belirli maaş veya ücret karşılığı çalışıyor. Üniversite gençliğinin sadece dörtte biri sosyal ve kültürel faaliyetlere 10 YTL ayırabilirken, yüzde 14'sı ise bu tip faaliyetlere hiç harcama yapmıyor. Kültürel ve sosyal faaliyetlere 25 ile 50 YTL arasında harcama yapan gençlerin oranı ise sadece yüzde 17 olarak belirlendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber