Trafikte 'Kendi tutanağını kendin tut' dönemi

Haber Giriş : 13 Haziran 2006 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni Karayolları Trafik Kanunu Tasarısı'na göre, kaza yapanlar artık polisi beklemek zorunda kalmayacak. Taraflar arasında düzenlenecek tutanaklar geçerli sayılacak. Alkol muayenesini de sigorta görevlileri yapacak

Trafikte AB normlarına uyum için hazırlanan Karayolları Trafik Kanunu Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'nda perşembe günü görüşülmesi planlanıyor. Tasarı yasalaşırsa, trafikte şu yeni kurallar geçerli olacak:

Park yeri adı altında otopark ücreti alan kişiler, 6 aya kadar hapis ve 760 YTL'ye kadar para cezasına çarptırılabilecek.

Okul taşıtlarında her öğrenci için emniyet kemeri bulundurulacak.

Yaya ve okul geçitlerinde asli kusurlu olarak yaralamalı trafik kazasına sebep olan sürücülerin birincide 3 ay, ikincide 6 ay, üçüncüde 2 yıl süreyle ehliyetleri alınacak. Buralarda, alkol ve aşırı hız nedeniyle trafik kazasına neden olanların sürücü belgeleri 2 yıl süreyle geri alınacak ve bu kişiler, sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine tabi tutulacak.

Zabıta ceza kesecek

Kazaya karışan taraflar arasında düzenlenecek tutanaklar da kaza tespit tutanağı yerine geçebilecek. Bunların değerlendirmesi sigorta şirketlerince yapılacak.

Ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan trafik kazalarında araç işletmesinin sahipleri de sorumlu tutulacak.

Trafik suçlarıyla ilgili suç ve ceza tutanağı düzenleme konusunda belediye görevlileri de yetkili kılınacak.

Trafik cezası kredi kartıyla ödenebilecek.

Kanun gereği zorunlu olan sürücü belgeleri değiştirme işlemlerinden harç alınmayacak.

2 yıllık stajyerlik

Sürücü belgesi almaya hak kazananlara, 2 yıllık stajyer sürücü belgesi verilecek. 5 kez kırmızı ışık kuralını ihlal eden, 5 kez hız sınırlarını aşan, alkollü veya uyuşturucu maddelerin etkisi altında araç kullanan, asli kusurlu olarak ölümlü veya yaralamalı trafik kazasına sebebiyet veren ve 75 ceza puanını dolduranların belgeleri iptal edilecek. Bu kişilerin yeniden eğitim almaları ve sınavlarda başarılı olmaları gerekecek.

Bağış adı altında tahsilat yok

Çeşitli sağlık sorunları olanlar da ehliyet sahibi olabilecek, bu kişilerin hangi tip sürücü belgesi alacağı İçişleri ve Sağlık bakanlıklarınca yönetmelikle tespit edilecek.

Trafik tescil plakaları için hizmet bedeli, katkı payı, kâr payı, bağış adı altında şoförler odalarınca herhangi tahsilat yapılamayacak.

Yetkili olmadığı halde araçlarda, tepe lambası ve flama gibi ayrım işaretleri bulunduranlara 379 YTL para cezası verilecek ve araçlar 15 gün trafikten men edilecek.

İzin vermeyenler adli tabibe

Sigorta görevlileri, kaza yerinde iz ve delil toplayabilecek, sürücülere alkol muayenesi yapabilecek.

Alkol muayenesine izin vermeyen sürücüler, adli tabibe sevk edilecek. Muayene sonucu alkol sınırını aştığı tespit edilenler ile alkol kontrolüne tabi tutulmak istemeyen sürücülere iki kat para cezası verilecek.

Uyuşturucuyla ilgili suçlarından dolayı hapis cezasına mahkûm olanlara sürücü belgesi verilmeyecek. Ancak, gördüğü tedavinin algılama ve irade yeteneğini etkilemeyecek bir iyileşme gerçekleştiğini sağlık kurulu raporu ile kanıtlayanlara sürücü belgesi verilebilecek.

Trafik kazalarında kusurların tespiti ve asli kusur sayılan haller de yeniden düzenlendi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber