Sezer: Üniversiteler özerkliğe kavuşmalı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Haziran 2006 15:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ''üniversitelerin akademik, yönetsel ve mali özerkliğe, yerinden yönetim ilkesine dayanan, katılımcılığa, çok sesliliğe olanak tanıyan, saydam, hesap veren, liyakata dayanan, etik değerlere bağlı demokratik yönetim biçimine kavuşturulmalarının, çağdaş üniversiteye ulaşma yolunda önemli bir zorunluluk olduğunu'' vurguladı.

Sezer, ''Ankara Üniversitesi'nin (AÜ) 60. Yıl Kutlamaları Kapanış Töreni''nde yaptığı konuşmada, Hukuk Fakültesi'nin kuruluşuyla temelleri Yüce Önder Atatürk tarafından atılan ve ''üniversite reformunun'' en önemli aşamalarından birini oluşturan AÜ'nün, 1946 yılında tüzel kişiliğe kavuştuğunu, Cumhuriyet'in seçkin bir üniversitesi olarak üstlendiği ağır yükü bugüne kadar başarıyla taşıdığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Sezer, yükseköğretimdeki amaçlarının, bilimselliği temel alan çağdaş üniversitenin uygulama ve çok yönlü işlevselliğine ulaşmak olduğunu belirtti.

Sezer, şöyle devam etti: ''Çağdaş üniversitenin koşul ve ortamının oluşturulması, üniversitelerimizin donanım, altyapı ve kaynak yönünden yeterli olanaklara sahip kılınmaları, dünya üniversiteleriyle rekabet edebilecek düzeye taşınmaları, ülkemizin aydınlanma sürecini hızlandıracak bir atılım olacaktır. Akıldışılıktan ve bağnazlıktan uzak, dogmalara sapmadan, bilimsel düşünceyi ön planda tutan, uygulamaya ve araştırmaya dayanan programlarla ilgi ve merakı canlı kılan bir eğitim sistemi, çağdaş üniversitenin olmazsa olmaz koşuludur.''

Konuşmasında gençlere de hitap eden Sezer, Türk gençliğini, bilimi ve teknolojiyi kullanan, demokrasiye, insan haklarına saygılı, erdemli, sorunlara neden-sonuç ilişkisi içinde çözüm üretebilen, araştıran, sorgulayan, etik ve ulusal değerlere bağlı, Atatürkçü düşünceyi özümsemiş, bilimin ve aklın yol göstericiliğinden ayrılmayan, dünyanın her ülkesinde çalışabilecek donanıma sahip, sağduyulu, çağdaş bireyler olarak yarınlara hazırlamanın temel önceliklerini olduğunu vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber