Gül, görev süresi dolunca ne yapacak?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün; ilk defa halkın oy kullanacağı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayacağı tamamen kesinlik kazandı.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 29 Haziran 2014 22:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gül, görev süresi dolunca ne yapacak?

AYDIN HASAN

Peki Cumhurbaşkanı Gül, 28 Ağustos'tan sonra ne yapacak? Bu soruya yanıt bulabilmek için önce Gül'ün kısa biyografisine ve siyasi karakterini yansıtan tarzına bakmak gerekiyor.

NASIL CUMHURBAŞKANI SEÇİLDİ?

Gül, 29 Ekim 1950 Kayseri doğumlu. Kayseri kültüründe, ticarette başarı gösterme potansiyeli olmayan çocukların, okutulduğuna dair bir efsane vardır. Gül de, çocukluğundaki ticaret deneyimlerinde istenilen performansı gösteremeyen biriydi. Kayseri Lisesi'nden sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde eğitim gördü. Doktora çalışmaları nedeniyle eğitimine iki yıl İngiltere'de devam etti. Sakarya Üniversitesi'nde doçent oldu. İslam Kalkınma Bankası'nda uzman olarak çalıştı. 1991 yılında Refah Partisi'nden aday gösterilince kendisini siyasetin içinde buldu. Devlet Bakanlığı ve Hükümet Sözcülüğü yaptı. 2000 yılında RP'nin yerine kurulan Fazilet Partisi'nde yenilikçi hareketin lideri oldu. Bu partiden kopan gurup içinde, Adalet ve Kalkınma Parti'sinin kurucuları arasında yer aldı. Recep Tayyip Erdoğan yasaklı olduğu için Ak Parti iktidarının ilk döneminde kısa süre Başbakanlık ardından başbakanlık yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı görevlerinde bulundu.

28 Ağustos 2007'de Meclis tarafından Türkiye'nin onbirinci Cumhurbaşkanı olarak seçildi. Gül'ün, cumhurbaşkanı olarak aday gösterilmesinde karar veren birinci isim Erdoğan'dı. Bülent Arınç gibi partinin kurucu isimlerinin desteği bu süreçte çok önemliydi.

Yüksek Askeri Şura KARARLARINI ONAYLAYACAK

Gül'ün görev süresi 28 Ağustos'ta sona erecek. Muhtemelen Gül, Ağustos ayında yapılacak Milli Güvenlik Kurulu'na son kez başkanlık yapacak. Gül, görevinin son günlerinde Yüksek Askeri Şura kararlarını da onaylamış olacak.

Veda mesajı

Gül'ün, Cuma günü Mali Cumhuriyeti Büyükelçisi Birahim Soumare'nin güven mektubunu kabulü sırasında, "Bunlar artık son kabullerimiz" demesi, "Köşk'e veda" mesajı olarak algılandı. Gül, ilk sinyali bu kabul sırasında verdi.

Net açıklama

Gül, kesin açıklamasını ise İstanbul'da Gazi Koşusu'ndan sonra soruları yanıtlarken yaptı.

Gül, "Ben aday olmayacağım. Bunu aslında 30 Mart mahalli seçimlerinden önce de konuşmuştuk, Tayyip Bey ile aramızda. Kendisine de söylemiştim. Dolayısıyla aday olmayacağım. 28 Ağustos'ta görev sürem bitiyor." dedi.

İSTANBUL'A YERLEŞECEK

Gül'ün yakın çevresinden aldığımız bilgilere göre; Gül, görev süresinin bitmesinden sonra Ankara'da kalmayı tercih etmeyecek. Gül, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda birikimleri ile satın aldığı villa tipi konutuna yerleşmeyi planlıyor. Yani İstanbul'a yerleşecek. Gül, Başbakan Yardımcılığı ve Dışşileri Bakanlığı döneminde Dışişleri Konutu'nu kullanmıştı. Gül, cumhurbaşkanı olduktan sonra da eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte Çankaya Köşkü konutuna taşınmamıştı. Dışişleri Konutu, Cumhurbaşkanlığı'na tahsis edilmişti. Gül, 10 yıldan fazla bir süredir kullandığı bu konuttan da eşiyle birlikte ayıralacak.

BAŞBAKAN OLMAYACAK

Anayasa gereği başbakan olarak atanacak kişinin milletvekili olması gerekiyor. Gül, milletvekilliği olmadığı için en azından 2015 seçimine kadar Ak Parti cumhurbaşkanı seçilse bile başbakan olarak atanma ihtimali yok.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber