Türkiye Taş Kömüründe, 10 bin 497 kişinin istihdam ediliyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Haziran 2006 10:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, Kurumun geçen yıl 357 milyon YTL'ye indirilen zararının, bu yıl 282 trilyon liraya düşürülmesinin hedeflendiğini bildirdi.

AK Parti Giresun Milletvekili Nurettin Canikli başkanlığında toplanan TBMM KİT Komisyonu, TTK ve bağlı müesseselerinin 2004 yılı hesaplarını görüştü.

Açılışta konuşan Başkan Canikli, TTK'nin, Türkiye'nin taşkömürü üretimi yapan tek kuruluşu olduğunu, ancak gelirlerinin, giderlerini karşılamadığına işaret ederek, bu sorunun mutlaka çözülmesi gerektiğini söyledi. Canikli, can güvenliğinin maksimum seviyeye yükseltilerek göçük ve can kayıplarının da Türkiye gündeminden çıkarılması gerektiğini söyledi.

TTK GENEL MÜDÜRÜ
TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen de Kurum'da 2006 yılı itibariyle 10 bin 497 kişinin istihdam edildiğini, bunlardan 7 bin 583'ünün yeraltında çalıştığını bildirdi.

2004 yılında 11,3 milyon YTL düzeyinde olan yatırımların geçen yıl 25.8 milyon YTL'ye ulaştığını, bu yıl da 25 milyon YTL tutarında yatırım öngörüldüğünü anlatan Dağdelen, geçen yıl 2 milyon 75 bin ton üretim yapılırken, bu yıl da 2 milyon 272 bin ton üretim öngördüklerini ifade etti.

ZARAR DÜŞÜRÜLÜYOR
Kurumun 2003 yılında 493 milyon YTL olan zararının, 2004 yılında 388 milyon YTL'ye, geçen yıl da 357 milyon YTL'ye indirildiğini açıklayan Dağdelen, bu yıl için de zararın 282 trilyon liraya indirilmesinin hedeflendiğini kaydetti. Dağdelen, Kurumun zarar ve düşük üretiminin, son 30 yılda yapılmayan yatırımlardan kaynaklandığını söyledi.

Dağdelen, bir yandan modernizasyon yatırımlarıyla kömür çıkarma maliyetlerini düşürürken, bir yandan da maliyeti yüksek bazı sahaların özel sektöre ihale edildiğini belirterek, yeraltında çalışmak üzere 1120 işçinin alınması için çalışmaların devam ettiğini, bu işçilerin alınmasıyla üretim maliyetlerinin daha da aşağı çekileceğini anlattı.

Gelecek dönemde TTK'nın 5 milyon, özel sektörün de 4.5 milyon ton üretim yapmasını hedeflediklerini de kaydeden Rıfat Dağdelen, ''Yatırımlarımız devam ettikçe zararlarımız azalacak ve TTK kara geçecek'' dedi.

'NEDEN YERALTINDAKİLERİ YER ÜSTÜNE ÇIKARMIYORSUNUZ?''

Başkan Canikli'nin sorusu üzerine üretim ve satış fiyatlarını da açıklayan Dağdelen, geçen yıl tonu 318 YTL'ye malolan kömürü 98.5 YTL'ye satabildiklerini, bu yıl ise tonu 230 YTL'ye malolması hedeflenen kömürü 106 YTL'ye satmayı planladıklarını bildirdi.

Canikli'nin, yer üstünde olan fazla işçilerin neden yeraltına aktarılmak yerine, yeni personel alımının tercih edildiği yönündeki sorusuna karşılık da TTK Genel Müdürü, yeraltında çalışmanın ayrı bir iş olduğunu, bunun yanında sendikal haklar nedeniyle işçilerin yerini kendilerinin isteği dışında değiştiremedikleri için böyle bir yola gittiklerini söyledi.

CHP Zonguldak Milletvekili Harun Akın, ilk 4 aylık üretim rakamlarına bakıldığında, bu yıl üretimin 1.5 milyon tonda kalacağının görüldüğünü belirterek, bunun nasıl 5 milyon tona çıkarılacağını sordu.

Genel Müdür Dağdelen ise alınacak 1120 yeni işçi için kişi başına günlük zararın 100 YTL azaltacağına dair Hazine'ye taahhüt verdiğini kaydederek, ''Gerekli yatırımları yaptığımızda ve işçileri aldığımızda TTK zarar etmez'' dedi.

AK Parti Kütahya Milletvekili Hüsnü Ordu ise TTK'nın üretim maliyetlerini düşürerek iyi yolda ilerlediğini, ancak daha da iyi olabileceğini söyledi.

AMELE BİRLİĞİ PAYI

Bu arada, Amele Birliği için TTK'nın işçi başına ödediği yüzde 1.5'luk pay, Komisyonda uzun süre tartışıldı.

Enerji Bakanlığı temsilcisi, bunun binde 5'e çekilmesi konusunda Bakanlık, TTK ve Amele Birliği olarak anlaşmaya vardıklarını ve bunun taslak olarak Başbakanlığa gönderildiğini, ancak Çalışma Bakanlığının olumsuz görüşü nedeniyle bunun gerçekleştirilemediğini söyledi.

CHP Zonguldak Milletvekili Akın, bu payın gözden geçirilebileceğini, ancak Amele Birliğinin mutlaka devam etmesi gerektiğini belirtirken, AK Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen de Amele Birliği'nin sosyal görevine dikkat çekti.

AK Parti İstanbul Milletvekili Ünal Kacır da kesintinin sadece bu kurum için yapılmasının yanlış olduğunu savunarak, böyle bir yüksek risk tazminatı benzeri bir şey ödenecekse, Türkiye'de bu işi yapanların tümüne ödenmesi gerektiğine dikkat çekti. Konuşmaların ardından, buna ilişkin temenninin izlemede kalması kabul edildi.

Konuşmalardan sonra, TTK ve bağlı müesseselerin 2004 yılı hesapları ibra edildi.

TKİ'NİN 2003 VE 2004 YILINA İLİŞKİN HESAPLARI İBRA EDİLDİ

Türkiye Kömür İşletmelerinin (TKİ) 2003 ve 2004 yılına ilişkin hesapları ibra edildi.

AK Parti Giresun Milletvekili Nurettin Canikli başkanlığında toplanan TBMM KİT Komisyonu, bugün TKİ'nin 2003 ve 2004 yıllarına ait hesaplarını görüştü.

Canikli, Türkiye'nin enerji ihtiyaçlarının yerli kaynaklardan karşılanması konusunda Komisyonda fikir birliği olduğunu belirterek, enerji alanındaki dışa bağımlılığın, kabul edilebilir bir seviyeye çekilmesi gerektiğini vurguladı.

TKİ'nin, üretiminin yüzde 86'sını termik santrallere sattığını kaydeden Canikli, toplam kömür üretiminin de yüzde 62'sini gerçekleştirdiğini kaydetti.

TKİ GENEL MÜDÜRÜ

TKİ Genel Müdürü Selahaddin Anaç da geçen yıl yaptıkları 28.7 milyon tonluk üretimle 28,6 milyon YTL tutarında kar elde ettiklerini, bu yıl ise üretim rakamını 33 milyon tona, karı ise 150 milyon YTL'ye çıkarmayı planladıklarını açıkladı.

Anaç, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu aracılığıyla son 3 yılda 3 milyon ton kömür teslimatı yaptıklarını ve yaklaşık 4,5 milyon aileye torbalanmış kömür teslim ettiklerini kaydetti.

MİLLETVEKİLLERİNİN KONUŞMALARI

Konuşmanın ardından söz alan CHP Iğdır Milletvekili Yücel Artantaş, fakirlere dağıtılan kömür miktarındaki artışa dikkat çekerek, bunun siyasi amaçlardan mı, yoksa ülkede fakir sayısının artmasından mı kaynaklandığını sordu.

AK Parti Kütahya Milletvekili Hüsnü Ordu ise kömür dağıtımında mülki idare amirleri ve yerel yöneticilerin bulunduğunu, burada siyasi bir amaç aramanın haksız olacağını belirterek, artışın biraz da başvuruların tümünün yeterince titizlikle incelenmemesinden kaynaklandığını kaydetti.

CHP Zonguldak Milletvekili Harun Akın ise 2005'te kuruluşun satışları artarken karın neden düştüğünü sordu.

TKİ Genel Müdürü ise karın, ''TKİ'nin zarar etmeden ucuz enerji politikasına yardımcı olması'' ilke kararı çerçevesinde düştüğünü, termik santrallere verilen kömür fiyatlarına zam yapmamaları nedeniyle geçen yılki karın düşük kaldığını söyledi.

Ardından, yapılan oylamayla, TKİ'nin 2003 ve 2004 hesapları ibra edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber